Abstracts
The objective of this paper is to contribute to the implementation of less-impacting farming practices in environmentally sensitive areas. Vila Velha State Park is located in Campos Gerais, a region of high-technology agriculture. Typical farming systems in the park's buffer zone were identified in visits, and characterized in consultations with experts, agronomists, retailers and stakeholders. Three major systems (A, B and C) were described, considering the most common practices in crop rotation, choice of products and machinery operations for soybean and corn production. Systems A and B are characterized by high investment and technology level, though System A has more capital for investment. System C is typified by the use of service packages offered by commissioned retailers. Alternatives to mitigate environmental impact could potentially arise in experiments conducted in association with Farmers A and B, and through economic studies with Farmer C.
corn; soybean; production systems
O objetivo deste trabalho é contribuir para a implementação de práticas agrícolas de menor impacto em áreas ambientalmente sensíveis. O Parque Estadual de Vila Velha está localizado nos Campos Gerais, Paraná, região de agricultura altamente tecnificada. Os sistemas de produção da área de entorno do Parque foram identificados em visitas e caracterizados em consultas com especialistas, engenheiros agrônomos, representantes comerciais e produtores. Três sistemas de produção de soja e milho (A, B e C), típicos da região, foram descritos, considerando-se as práticas mais comuns em rotação de culturas, escolha de produtos e operações de maquinário. Os sistemas A e B foram caracterizados como de alto nível de investimento e tecnologia, sendo que o primeiro seria mais capitalizado. O sistema C diferencia-se pela utilização de pacotes de serviços oferecidos por revendas comissionadas. Alternativas para diminuir o impacto ambiental dos manejos observados poderiam potencialmente surgir a partir de experimentos desenvolvidos com os produtores dos sistemas A e B, e estudos econômicos junto aos produtores do sistema C.
milho; soja; sistema de produção
VEGETABLE PRODUCTION PRODUÇÃO VEGETAL
Characterization of major crop management in the buffer zone of Vila Velha State Park, state of Paraná, Brazil
Caracterização de manejos das principais culturas agrícolas na área de entorno do Parque Estadual de Vila Velha, Paraná, Brasil
Adriana SchimandeiroI; Jochen KantelhardtII; Pedro Henrique Weirich NetoIII, *
IPrograma de Pós-graduação em Manejo Sustentável de Recursos, Technische Universität München, Freising, Alemanha
IIInstitute of Agricultural Economics and Farm Management, Freising, Alemanha
IIILaboratório de Mecanização Agrícola, Universidade Estadual de Ponta Grossa, Avenida Carlos Cavalcanti, 4748, Uvaranas, 84030-900, Ponta Grossa, Paraná, Brasil
ABSTRACT
The objective of this paper is to contribute to the implementation of less-impacting farming practices in environmentally sensitive areas. Vila Velha State Park is located in Campos Gerais, a region of high-technology agriculture. Typical farming systems in the park's buffer zone were identified in visits, and characterized in consultations with experts, agronomists, retailers and stakeholders. Three major systems (A, B and C) were described, considering the most common practices in crop rotation, choice of products and machinery operations for soybean and corn production. Systems A and B are characterized by high investment and technology level, though System A has more capital for investment. System C is typified by the use of service packages offered by commissioned retailers. Alternatives to mitigate environmental impact could potentially arise in experiments conducted in association with Farmers A and B, and through economic studies with Farmer C.
Key words: corn, soybean, production systems.
RESUMO
O objetivo deste trabalho é contribuir para a implementação de práticas agrícolas de menor impacto em áreas ambientalmente sensíveis. O Parque Estadual de Vila Velha está localizado nos Campos Gerais, Paraná, região de agricultura altamente tecnificada. Os sistemas de produção da área de entorno do Parque foram identificados em visitas e caracterizados em consultas com especialistas, engenheiros agrônomos, representantes comerciais e produtores. Três sistemas de produção de soja e milho (A, B e C), típicos da região, foram descritos, considerando-se as práticas mais comuns em rotação de culturas, escolha de produtos e operações de maquinário. Os sistemas A e B foram caracterizados como de alto nível de investimento e tecnologia, sendo que o primeiro seria mais capitalizado. O sistema C diferencia-se pela utilização de pacotes de serviços oferecidos por revendas comissionadas. Alternativas para diminuir o impacto ambiental dos manejos observados poderiam potencialmente surgir a partir de experimentos desenvolvidos com os produtores dos sistemas A e B, e estudos econômicos junto aos produtores do sistema C.
Palavras-chave: milho, soja, sistema de produção.
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Received on October 06, 2006.
Accepted on July 30, 2007.
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Publication Dates
-
Publication in this collection
16 Aug 2013 -
Date of issue
June 2008
History
-
Accepted
30 July 2007 -
Received
06 Oct 2006