Open-access Harvesting, processing and quality control of oil radish seeds

Colheita, beneficiamento e controle de qualidade de sementes de nabo forrageiro

Abstracts

The oil radish siliques maturation occurs in a non-uniform way, which makes it difficult to define the ideal harvesting time in order to produce high quality seeds. In addition, the high lipid content of the seed may hamper its preservation. To evaluate the effect of the maturation stage at harvesting on the physiological quality and chemical composition of the oil radish seeds stored under different conditions, the siliques were harvested at three stages, according to three colors: green, beige and brown. Seeds from different siliques harvesting stages were stored at ambient conditions and in a cold chamber under dry conditions (10 ºC and 46% RH) and evaluated as to their physiological and health quality and chemical composition before being stored and after 3, 6 and 9 months of storage. The siliques color is not the ideal indicator to define the oil radish seeds harvesting time due to the variation of the maturity and physiological quality of oil radish seeds within the siliques. The oil radish seeds storage in cold chamber preserves the physiological quality as assessed by the emergence test. There were no consistent changes in the centesimal composition of oil radish siliques harvested at different stages of maturation in relation to their color alteration.

Raphanus sativus; storage; maturation


A maturação das síliquas de nabo forrageiro ocorre de maneira desuniforme, o que dificulta a definição do momento ideal de colheita para produção de sementes de qualidade superior. Além disso, o alto conteúdo lipídico da semente pode dificultar sua conservação. Para avaliar o efeito do estádio de maturação na colheita sobre a qualidade fisiológica e a composição química de sementes de nabo forrageiro armazenadas sob diferentes condições, as síliquas foram colhidas em três estádios de maturação identificados pelas colorações, verde, bege e marrom. As sementes provenientes dos diferentes estádios de colheita das síliquas foram armazenadas em condições ambientais e câmara fria e seca (10 ºC e 46% de UR) e avaliadas quanto à sua qualidade fisiológica, sanitária e composição química antes de armazenadas e aos 3, 6 e 9 meses de armazenamento. A cor das síliquas não é indicativo ideal para definição do momento de colheita das sementes de nabo forrageiro pela variação de maturidade e qualidade fisiológica das sementes dentro das síliquas. O armazenamento das sementes de nabo forrageiro em câmara fria preserva a qualidade fisiológica conforme avaliação do teste de emergência. Não foram observadas alterações consistentes na composição centesimal em síliquas de nabo forrageiro colhidas em diferentes estádios de maturação relacionados à sua alteração de cor.

Raphanus sativus; armazenamento; maturação


References

  • AOAC. Association of Official Analytical Chemists - Methods of the association of official analitical chemists 15. ed. Virginia: AOAC, 1990, 1230 p.
  • AOSA. Association of Official Seed Analysts. Seed vigor testing handbook Lincoln:AOSA, 1983,93p. (Contribution 32).
  • BEWLEY, J. D., BLACK, M. Seeds: physiology of development and germination. New York: Plenum Press, 1994, 445p.
  • BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília: MAPA/ACS, 2009. 395p. http://www.bs.cca.ufsc.br/publicacoes/regras%20analise%20sementes. pdf
  • EICHELBERGER, L.; MAIA, M. S.; PESKE, S. T.; MORAES, D. M. Composição química de sementes de azevém em resposta ao retardamento da secagem e ao armazenamento. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.37, n.5, p.639-701, 2002. http://www.scielo.br/pdf/pab/v37n5/9539
  • FANAN, S.; MEDINA, P. F.; CAMARGO, M. B. P.; RAMOS, N. P. Influência da colheita e do armazenamento na qualidade fisiológica de sementes de mamona. Revista Brasileira de Sementes, v.31, n.1, p.150-159, 2009. http://www.scielo.br/pdf/rbs/v31n1/a17v31n1.pdf
  • FREITAS, R. A.; NASCIMENTO, W. M.; COIMBRA, K. G. Maturation and seed quality of summer cabbage seeds under tropical conditions. Horticultura Brasileira, v.25, n.4, p.586-589, 2007. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0102-05362007000400018&script=sci_arttext
  • JOSE, S. C. B. R.; VON PINHO, E. V. R.; DIAS, M. A. G. S. Açúcares e tolerância à alta temperatura de secagem em sementes de milho. Revista Brasileira de Sementes, v. 28, n. 2, p. 60-68, 2006. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222006000200008&lng=en&nrm=iso
  • LUZ, G.L.; MEDEIROS, S. L. P.; TOMM, G. O.; BIALOZOR, A.; AMARAL, A. D.; PIVOTO, D. Temperatura base inferior e ciclo de híbridos de canola. Ciência Rural, v.42, n.9, p.1549-1555. 2012. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000900006&lng=en&nrm=iso
  • MAGUIRE, J. D. Speed of germination-aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Science, v.2, p.176-177, 1962. https://dl.sciencesocieties.org/publications/cs/pdfs/2/2/CS0020020176
  • MARINI, L. J.; GUTKOSKI, L. C.; ELIAS, M. C.; SANTIN, J. A. Quality of oat grains under intermittent drying at high temperatures. Ciência Rural, v.37, n.5, p.1268-1273, 2007. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0103-84782007000500008&script=sci_arttext
  • MOGHADAM, H. R. T.; ZAHEDI, H.; GHOOSHCHI, F. Oil quality of canola cultivars in response to water stress and super absorbent polymer application. Pesquisa Agropecuária Tropical, v.41, n.4, p.579-586, 2011. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1983-40632011000400007&lng=en&nrm=iso
  • MURTHY, U. M. N.; SUN, W. Q. Protein modification by Amadori and Maillard reactions during seed storage: roles of sugar hydrolysis and lipid peroxidation. Journal of Experimental Botany, v.51, n. 348, p. 1221-1228, 2000. http://jxb.oxfordjournals.org/content/51/348/1221.full
  • NELSON, N. A. Photometric adaptation of somogy method for the determination of glucose. Journal of Biological Chemists, v.153, n.2, p. 375-384, 1944. http://www.jbc.org/content/153/2/375.full.pdf
  • OLIVEIRA, J. P. B.; ALEXANDRE, R. S.; NEGREIROS, J. R. S.; LOPES, J. C.; BRUCHNER, C. H. Lipid peroxidation and seed emergency in progenies of the yellow passion fruit plant. Revista Brasileira de Fruticultura, v.34, n.3, p.711-718, 2012. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452012000300009&lng=en&nrm=iso
  • ORTEGON MORALES, A. S.; DIAZ FRANCO, A.; GONZALEZ QUINTERO, J.; GARZA CANO, I. La temperatura en la etapa reproductiva del cultivo de canola (Brassica napus). Agricultura Técnica en México, v.32, n.3, p.259-265, 2006. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0568-25172006000300002&lng=es&nrm=iso
  • ROSSETTO, C. A. V.; NAKAGAWA, J. Canola (Brassica napus L.) var. oleifera Metzg. Seed quality affected by the testa coloration, during storage. Revista Brasileira de Sementes, v.22, n.1, p.31-37. 2000. http://www.cabdirect.org/abstracts/20023020332.html;jsessionid=B025A7401F5AD0E82515FBA71B05DB0A
  • SANTOS, E. L.; PIPOLO, A. E.; FARIA, R. T.; PRETE, C. E. C. Influence of genotype on protein and oil concentration of soybean seeds.Brazilian Archives of Biology and Technology, v.53, n.4, p.793-799, 2010. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000400007&lng=en&nrm=iso>
  • SILVA, L. F.; ROSSETTO, C. A. V. Potencial fisiológico de sementes de girassol influenciado pelo umedecimento artificial. Ciência Rural, v.42, n. 7, p. 1161-1167, 2012. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000700004&lng=en&nrm=iso
  • SOMOGY, M. A. New regent for the determination of sugars. The Journal of Biological Chemistry, v. 160, n. 2, p. 601-668, 1945. http://www.jbc.org/content/160/1/61.full.pdf
  • SOUZA, A. D. V.; FAVARO, S. P.; ITAVO, L. C. V.; ROSCOE, R. Caracterização química de sementes e tortas de pinhão-manso, nabo-forrageiro e crambe. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 44, n. 10, p. 1328-1335, 2009. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2009001000017&lng=en&nrm=iso
  • ULLAH, F.; BANO, A. Effect of plant growth regulators on oil yield and biodiesel production of safflower (Carthamus tinctorius L.). Brazilian Journal of Plant Physiology, v. 23, n. 1, p. 27-31, 2011. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S167704202011000100005&lng=en&nrm=iso
  • VAN DER KAMER, S. B.; VAN GINKEL, L. Rapid determination of crude fiber in cereals. Cereal Chemistry, v. 19, p. 239-251, 1952.

Publication Dates

  • Publication in this collection
    24 June 2014
  • Date of issue
    June 2014

History

  • Accepted
    10 Mar 2014
  • Received
    19 Aug 2013
location_on
ABRATES - Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes Av. Juscelino Kubitschek, 1400 - 3° Andar, sala 31 - Centro,, CEP 86020-000 Londrina/PR - Londrina - PR - Brazil
E-mail: jss@abrates.org.br
rss_feed Acompanhe os números deste periódico no seu leitor de RSS
Acessibilidade / Reportar erro