Abstracts
The goal of storage is to maintain the characteristics that seeds have immediately after processing; however, when this is over longer periods, storage may cause loss in quality. The aim of this study was to evaluate the effect of treatment with insecticide and fungicide on corn seeds harvested in kernel form and in the ear over the time of storage in two environments for 360 days. The seeds were subjected to the following treatments: T1 - control; T2 - Deltamethrin + Pirimiphos-methyl + Fludioxonil; T3 - Deltamethrin + Pirimiphos-methyl + Fludioxonil + Thiamethoxam; T4 - Thiamethoxam, and T5 - Fenitrothion. They were then placed in paper bags and stored in two environments, in a cold room with an average temperature of 16 ºC and RH of 60% and in a non-controlled environment (an average room temperature of 25 ºC and RH of 70%) located in the municipality of Pelotas, RS, Brazil. Every four months (0, 120, 240 and 360 days), seed germination and vigor was evaluated by the first count of germination test and cold test. Reduction in germination and vigor of corn seeds, conditioned by the insecticides and fungicide used in the seed treatment, vary according to the product and the time over which the seeds remain stored. The seeds harvested in the ear show lower loss of physiological quality than those harvested in kernel form.
Zea mays L.; germination; vigor; seed treatment
O armazenamento tem por objetivo manter as características que as sementes possuem imediatamente após o beneficiamento, porém, quando por períodos mais extensos, o mesmo pode causar perdas na qualidade das mesmas. O objetivo neste trabalho foi avaliar o efeito do tratamento com inseticida e fungicida sobre sementes de milho colhidas a granel e em espiga durante o armazenamento em dois ambientes por 360 dias. As sementes foram submetidas aos tratamentos: T1- testemunha; T2- Deltamethrin + Pirimifós-metílico + Fludioxonil; T3- Deltamethrin +Pirimifós-metílico + Fludioxonil + Tiametoxam; T4- Tiametoxam e T5- Fenitrothion. Em seguida, foram acondicionadas em sacos de papel e armazenadas em dois ambientes: câmara fria com temperatura média de 16 ºC e UR de 60% e em ambiente não controlado (câmara com temperatura média de 25 ºC e UR de 70%, localizada no município de Pelotas-RS). A cada quatro meses (0; 120; 240 e 360 dias) foi avaliada a germinação e o vigor das sementes, pelos testes de primeira contagem de germinação e teste de frio. A redução da germinação e do vigor de sementes de milho, condicionada pelos inseticidas e fungicida utilizados no tratamento das sementes, varia em função do produto e do tempo em que as sementes permanecem armazenadas. As sementes colhidas em espiga apresentam menor perda da qualidade fisiológica em relação às colhidas a granel.
Zea mays L.; germinação; vigor; tratamento de sementes
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Publication Dates
-
Publication in this collection
24 June 2014 -
Date of issue
June 2014
History
-
Received
12 Nov 2013 -
Accepted
19 Feb 2014