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Comportamento de variedades de alface na região de Campinas - Parte II

Behavior of lettuce varieties in the Campinas area

Resumos

São apresentados os resultados de um ensaio de variedades de alface de cabeça. A variedade "Great Lakes'", do tipo de cabeça com fôlhas crêspas e verdes, mostrou-se mais produtiva e de melhor fechamento das cabeças. As variedades de fôlhas lisas situaram-se em segundo plano. Destas destacaram-se: "Shimabukuro", "Piracicaba" e "Gigante". As variedades menos produtivas foram "Maravilla de Ias Cuatro Estaciones" e "White Boston".


The authors present the results of a trial of lettuce varieties, nearly all of them belonging to the butter-head type. In addition to productivity and quality of product, the trial was performed with a view to verify the behavior of the varieties under high-temperature conditions prevailing from September to November, this being the end of the period of cultivating, acceptable in conditions as of the Paulista Plateau. The variety "Great Lakes", of the crisp-head type, excelled the others in productivity and formation of heads. The following varieties placed themselves second in order: "Shimabukuro", "Piracicaba", "Gigante", "Bautzener Dauerkopf" and "La Chaume", all of them of the butter-head type. The less productive varieties, also of the same type as the before mentioned, were: "Maravilla de las Cuatro Estaciones" and "White Boston", the former presents, however, the external leaves consistent and of brownish tint, this causing depreciation of its commercial value. Of all varieties, the "White Boston'' is the most tender one and is mostly given preference by the Paulista consumer.


Comportamento de variedades de alface na região de Campinas — Parte II1 1 Trabalho apresentado na VIII Reunião Anuai da Sociedade de Olericultura do Brasil, realizada em Curitiba, Estado do Paraná, de 14 a 20 de julho de 1968. ,2 2 A FAPESP colaborou na obtenção dos dados experimentais e na produção de sementes genéticas, fornecendo uma camioneta para o transporte dos técnicos e de materiais.

Behavior of lettuce varieties in the Campinas area

José Botter BernardiI; Toshio IgueII

IEngenheiro-agrônomo, Seção de Olericultura

IIEngenheiro-agrônomo, Seção de Técnica Experimental, Instituto Agronômico

SINOPSE

São apresentados os resultados de um ensaio de variedades de alface de cabeça.

A variedade "Great Lakes'", do tipo de cabeça com fôlhas crêspas e verdes, mostrou-se mais produtiva e de melhor fechamento das cabeças.

As variedades de fôlhas lisas situaram-se em segundo plano. Destas destacaram-se: "Shimabukuro", "Piracicaba" e "Gigante".

As variedades menos produtivas foram "Maravilla de Ias Cuatro Estaciones" e "White Boston".

SUMMARY

The authors present the results of a trial of lettuce varieties, nearly all of them belonging to the butter-head type.

In addition to productivity and quality of product, the trial was performed with a view to verify the behavior of the varieties under high-temperature conditions prevailing from September to November, this being the end of the period of cultivating, acceptable in conditions as of the Paulista Plateau.

The variety "Great Lakes", of the crisp-head type, excelled the others in productivity and formation of heads.

The following varieties placed themselves second in order: "Shimabukuro", "Piracicaba", "Gigante", "Bautzener Dauerkopf" and "La Chaume", all of them of the butter-head type.

The less productive varieties, also of the same type as the before mentioned, were: "Maravilla de las Cuatro Estaciones" and "White Boston", the former presents, however, the external leaves consistent and of brownish tint, this causing depreciation of its commercial value. Of all varieties, the "White Boston'' is the most tender one and is mostly given preference by the Paulista consumer.

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LITERATURA CITADA

Recebido para publicação em 5 de setembro de 1968.

  • 1. BERNARDI, JOSÉ BOTTER. Instruçőes para a cultura da alface. Campinas, Instituto Agronômico, 1956. 8p. (Boletim 76)
  • 2. ________ & IGUE, TOSHIO. Comportamento de variedades de alface na regiăo de Campinas. Bragantia 26:329-334, 1967.
  • 3. CAMPINAS. INSTITUTO AGRONÔMICO. Resumo dos dados meteorológicos de Campinas - Setembro de 1967. Agronômico 19(9/10):48, 1967.
  • 4. ________. Resumo dos dados meteorológicos de Campinas - Outubro e Novembro de 1967. Agronômico 19(11/12):43, 48, 1967.
  • 5. KNOTT, JAMES EDWARD. Handbook for vegetable growers. New York, John Wiley, 1957. 238p.
  • 6
    ________. Palestras sobre horticultura proferidas na Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz". São Paulo, Universidade, 1951. p.1-32.
  • 1
    Trabalho apresentado na VIII Reunião Anuai da Sociedade de Olericultura do Brasil, realizada em Curitiba, Estado do Paraná, de 14 a 20 de julho de 1968.
  • 2
    A FAPESP colaborou na obtenção dos dados experimentais e na produção de sementes genéticas, fornecendo uma camioneta para o transporte dos técnicos e de materiais.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      24 Mar 2009
    • Data do Fascículo
      Jan 1969

    Histórico

    • Recebido
      05 Set 1968
    Instituto Agronômico de Campinas Avenida Barão de Itapura, 1481, 13020-902, Tel.: +55 19 2137-0653, Fax: +55 19 2137-0666 - Campinas - SP - Brazil
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