Resumos
Numerosas variedades de trigo têm sido introduzidas e estudadas no Instituto Agronômico, a fim de serem selecionadas as mais adaptadas às condições de São Paulo. Estudos morfológicos detalhados foram feitos relativos a 27 variedades que melhor se comportaram, para identificá-las do ponto de vista botânico. Para a realização dêsse trabalho, elaborou-se um quadro de caracteres a serem observados, relativos ao ciclo de vida das variedades e de seus principais caracteres morfológicos. As 27 variedades comerciais estudadas puderam ser classificadas entre 10 das 16 variedades botânicas descritas para a espécie Triticum æstivum L., a saber : ferrugineum, 2 variedades ; erythroleucon, 3 ; erythrospermum, 5; græcum, 5 ; Delfii, 1; velutinum, 1; leucospermum, 1; alborvhrum, 3; lutescens, 1 e albidum, 5 variedades.
Numerous wheat varieties have been yearly introduced in the State of São Paulo by the Division of Genetics of the Instituto Agronomico of Campinas. Among these, twenty-seven varieties have shown, after 3 years' observation, to be the most adapted to the soil and climate conditions of the State of São Paulo. The present paper deals with the botanical study of these 27 varieties in order to determine whether they are distinct among themselves, or whether two or more of these varieties presenting different introduction dates, names, and origin, actually belong to the same variety. In developing this project the authors based their observations upon the scheme of characteristics previously utilized by Horovitz and Clark & Bayles. An artificial key for classification is also proposed, in which the varieties are arranged according to the criteria already employed by Percival. It was verified that the 27 commercial varieties herein described belong to 10 of the known botanical varieties of Triticum sestivum L.
Variedades agrícolas de trigo (Triticum aestivum L.). Caracterização botânica de algumas variedades em experimentação em São Paulo(1 (1 ) Trabalho apresentado à Segunda Reunião Anual da Sociedade Botânica dc Brasil, realizada em Viçosa e Belo Horizonte, em janeiro de 1951. (2 ) Os autores agradecem a colaboração do Eng." Agr.°. Milton Alcover, pelo materiel fornecido para estudo, e à Sra. Zorab. de Melo, pelo auxílio prestado na confecção dos desenhos e realizaçSo de cálculos. )
D. M. DedeccaI; M. J. PúrchioII
IEngenheiro agrônomo, Secção de Botânica
IIEngenheiro agrônomo, Secção de Genética, Instituto Agronômico de Campinas.(2 (1 ) Trabalho apresentado à Segunda Reunião Anual da Sociedade Botânica dc Brasil, realizada em Viçosa e Belo Horizonte, em janeiro de 1951. (2 ) Os autores agradecem a colaboração do Eng." Agr.°. Milton Alcover, pelo materiel fornecido para estudo, e à Sra. Zorab. de Melo, pelo auxílio prestado na confecção dos desenhos e realizaçSo de cálculos. )
RESUMO
Numerosas variedades de trigo têm sido introduzidas e estudadas no Instituto Agronômico, a fim de serem selecionadas as mais adaptadas às condições de São Paulo. Estudos morfológicos detalhados foram feitos relativos a 27 variedades que melhor se comportaram, para identificá-las do ponto de vista botânico.
Para a realização dêsse trabalho, elaborou-se um quadro de caracteres a serem observados, relativos ao ciclo de vida das variedades e de seus principais caracteres morfológicos.
As 27 variedades comerciais estudadas puderam ser classificadas entre 10 das 16 variedades botânicas descritas para a espécie Triticum æstivum L., a saber : ferrugineum, 2 variedades ; erythroleucon, 3 ; erythrospermum, 5; græcum, 5 ; Delfii, 1; velutinum, 1; leucospermum, 1; alborvhrum, 3; lutescens, 1 e albidum, 5 variedades.
SUMMARY
Numerous wheat varieties have been yearly introduced in the State of São Paulo by the Division of Genetics of the Instituto Agronomico of Campinas. Among these, twenty-seven varieties have shown, after 3 years' observation, to be the most adapted to the soil and climate conditions of the State of São Paulo. The present paper deals with the botanical study of these 27 varieties in order to determine whether they are distinct among themselves, or whether two or more of these varieties presenting different introduction dates, names, and origin, actually belong to the same variety.
In developing this project the authors based their observations upon the scheme of characteristics previously utilized by Horovitz and Clark & Bayles.
An artificial key for classification is also proposed, in which the varieties are arranged according to the criteria already employed by Percival. It was verified that the 27 commercial varieties herein described belong to 10 of the known botanical varieties of Triticum sestivum L.
Texto completo disponível apenas em PDF.
Full text available only in PDF format.
LITERATURA CITADA
- 1. Alefeld, F. Landwirtschafliche Flora oder die Nutzbaren Kultivierten Gartenund Feldgewachse Mitteleuropa's.. 1-363. Berlin. 1866. Em Clark and Bayles, Classification of wheat varieties grown in the United States in 1939. Bull. U. S. Dep. Agric. 795: 1-146. 1942.
- 2. Beliz, J. M. Sistemática de trigos. 1 Classificação e descrição botânica de algumas formas cultivadas portuguesas. Melhoramento, Elvas 1: 42-56. 1948.
- 3. Clark, J. A. e Bayles, B. B. Classification of wheat varieties grown in the United States in 1939. Bull. U. S. Dep. Agric. 795: 1-146. 1942.
- 4. Clos, E. Ensayo de classificacion de los trigos de "pedigree" cultivados en la Argentina. Aim. Minist. Agric. B. Aires 321-330. 1934.
- 5. Flaksberger, C. A. Determination of wheats. Bull. appl. Bot. PI. Breed. 8: 175-209. 1915.
- 6. Flaksberger, C. A Em Flora of cultivated plants. Lenin. Acad, agric. Sci. U.S.S.R., 1-434. 1935.
- 7. Hirschhorn, J. Identification colorimétrica de las variedades de trigo mediante el ácido fénico. Rev. Fac. Agron. La Plata 1: 31-89. 1934.
- 8. Horovitz, N. Descripcion de variedades agrícolas de trigo por sus caracteres morfológicos. Publ. Estac. exp. Pergamino 6: 1-130. 1939.
- 9. Host, N. T. Em Icones et descriptiones graminum austriacorum. 3, Viena. 1805.
- 10. Klein, C. Estúdio sobre las características de 12 variedades de pedigrees y la possibilidad de identificarias por ela grano. Boi. Minist. Agric. B. Aires. 28:151-162.1929.
- 11. Koernicke, F. Em Systematische Uebersicht der Cerealien und monocarpischen Leguminosen in Aehren, Rispen, Früchten und Samen. 1-55. Bonn. 1873.
- 12. Koernicke, F. e Werner, H. Em Handbuch des Getreidesbaues. 2v. Berlin. 1885.
- 13. Lamarck, J. B. M. Em Encyclopedic Méthodique Botanique. 2, Paris e Liége. 1786.
- 14. Linnaeus, C. von. Em Species Plantarum. 1, Holmiae. 1753.
- 15. McFadden, E. S. e Sears, E. R. The origin of Triticum spelta and its freethreshing hexaploid relatives. Hered., 37: 81-89 ; 107-116. 1946. Em Stebbins Jr., G. L. Variation and evolution in plants, Col. Univ. Press., U.S.A., I - XIX + 1-643. 1951.
- 16. Opazo, R. G. Cartilla Practica sobre el Cultivo del Trigo. Boi. Minist. Agric. Chile, 139: 1-106. 1927.
- 17. Paiva, B. O. Pequena contribuição à taxonomia dos trigos riograndenses. Boi. Serv. Inform. Propag. Agric, Porto Alegre 118: 1-30. 1947.
- 18. Patrón, R. R. Descripcion de treinta y cinco variedades de trigo del país, con observaciones sobre la constância de algunos caracteres morfológicos. Rev. Fac. Agron. La Plata 24: 57-233. 1940.
- 19. Percival, J. Em The wheat plant a monograph, pag. 1-463, Duckworth and Co., London. 1921.
- 20. Persoon, C. H. Synopsis Plantarum. 1. Toile. 1805. Em Clark and Bayles. Classification of wheat varieties grown in the United States in 1939. Bull. U.S. Dep. Agric. 795: 1-146. 1942.
- 21. Rivera, V. Fattori di Aleitamento del Frumenta. Boll. Staz. sper. agrarie Italiane 49: 186-199. 1916.
- 22. Sears, E. R. The cytology and genetics of the wheat and their relatives. Advanc. Genet 2: 239-270. 1948.
- 23. Stebbins Jr., G. L. Em Variation and evolution in plants, Col. Univ. Press, U.S.A., I - XIX + 1-643. 1951.
- 24. Thompson, W. P., Britten, E. J., e Harding, J. C. The artificial synthesis of a 42-chromosome species resembling common wheat. Canad. J. Res., C, 21: 134-144. 1943. Em Stebbins Jr., G. L. Variation and evolution in plants, Col. Univ. Press, U.S.A., I - XIX + 1-643. 1951.
- 25. Vasconcellos, J. C. Trigos portuguêses. Subsídios para o seu estudo botânico. Bol. Agron. Lisboa 1: 1-150. 1933.
- 26. Vasconcellos, J. C. Atualização da sistemática dos trigos portugueses. An. Inst. sup. Agron. Lisboa 14: 137-143. 1943.
- 27. Vavilov, N. I. Em The origin, variation, immunity and breeding of cultivated plants. Chron. Bot. 13: 1-364. 1949/50.
- 28. Vavilov, N. I. The origin of cultivated plants. Bull. appl. Bot. PI. Breed. Lenin. 16: 167-169. 1926.
- 29. Villars, D. Em Histoire des plants de dauphiné, 2, Grenoble. 1787.
- 30. Welton, F. A. Lodging in oatsand wheats. Bot. Gaz. 85: 121-149. 1928.
Datas de Publicação
-
Publicação nesta coleção
27 Maio 2010 -
Data do Fascículo
Mar 1952