Resumos
O presente trabalho refere-se às determinações dos equilíbrios higroscópicos das sementes de café, fumo e várias hortaliças, correspondentes às umidades relativas de 10% a 90%. A julgar pelos pesos secos relativamente baixos de tôdas as amostras provenientes da umidade relativa de 90%, parece não haver dúvida de que os elevados teores de umidade obtidos para essas amostras foram, em parte, motivados por uma redução na matéria sêca das sementes.
This paper deals with the determination, of the hygroscopic equilibrium of coffee, tobacco, and vegetable seeds corresponding to relative humidities of their environment varying from 10% to 90%. Judging by the relatively low dry weights of all the samples held at 90% relative humidity, there seems to be no doubt that the high moisture content obtained for these samples were partly due to a decrease in seed dry matter. The rate of change in moisture with change in humidity differed greatly among the various kinds of seeds. Coffee and garden beans gained 0.18% in moisture with increase of 1% in humidity, while lettuce and tobacco gained half that amount.
Oswaldo Bacchi
Engenheiro-agrônomo, Laboratório de Sementes, Seção de Fisiologia, Instituto Agronômico
RESUMO
O presente trabalho refere-se às determinações dos equilíbrios higroscópicos das sementes de café, fumo e várias hortaliças, correspondentes às umidades relativas de 10% a 90%.
A julgar pelos pesos secos relativamente baixos de tôdas as amostras provenientes da umidade relativa de 90%, parece não haver dúvida de que os elevados teores de umidade obtidos para essas amostras foram, em parte, motivados por uma redução na matéria sêca das sementes.
SUMMARY
This paper deals with the determination, of the hygroscopic equilibrium of coffee, tobacco, and vegetable seeds corresponding to relative humidities of their environment varying from 10% to 90%.
Judging by the relatively low dry weights of all the samples held at 90% relative humidity, there seems to be no doubt that the high moisture content obtained for these samples were partly due to a decrease in seed dry matter.
The rate of change in moisture with change in humidity differed greatly among the various kinds of seeds. Coffee and garden beans gained 0.18% in moisture with increase of 1% in humidity, while lettuce and tobacco gained half that amount.
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LITERATURA CITADA
Recebido para publicação em 20 de novembro de 1958
- 1. ANDERSON, J. A. & ALCOCK. A. W. Storage of cereal grains and their products. St. Paul, Minnesota, The American Association of Cereal Chemists, 1954. ix, 515p.
- 2. BREWED. H. E. & BUTT. J. L. Hygroscopic equilibrium and viability of naturally and artificially dried blue lupine seeds. Plant Physiol. 25:245-268. 1950.
- 3. GAY, F. J. The effect of temperature on the moisture content-relative humidity equilibria of wheat. J. Counc. sci. industr. Res. Aust. 19:187-189. 1946.
- 4. OXLEY, T. A. The scientific principles of grain storage. Liverpool, The Northern Publishing Co. Ltd., 1948. 103 p.
- 5. OWEN. E. B. The storage of seeds for maintenance of viability. Hurley, Berks, Commonwealth Bureau of Pastures and Field Crops. 1956. v, 81 p. (Bull. 43)
Equilíbrio higroscópico das sementes de café, fumo e várias hortaliças
Datas de Publicação
-
Publicação nesta coleção
26 Abr 2010 -
Data do Fascículo
1959
Histórico
-
Recebido
20 Nov 1958