Acessibilidade / Reportar erro

Temperatura-base para alface cultivar "white boston", em um sistema de unidades térmicas

Base temperature for lettuce in a heat-unit system

Resumos

Através de um sistema de unidades térmicas, estudou-se o efeito da temperatura média do ar sobre o desenvolvimento de alface (Lactuca sativa L.), cultivar "white boston". Os resultados evidenciaram que a temperatura-base de desenvolvimento dessa hortaliça varia com o estádio de desenvolvimento da cultura, sendo igual a 6°C para a fase germinação-transplante, e 10ºC para a fase transplante-colheita. Observou-se que o desenvolvimento da planta em função da temperatura média do ar não é linear, pois atinge um máximo em torno de 22°C e após isso a taxa do desenvolvimento é decrescente.


The effect of mean air temperature on the development of lettuce (Lactuca sativa L.) variety White Boston was determined in a heat-unit system. The results showed that the base temperature is function of the stage of development of the crop. The base temperature for the phase: emergence-transplant was 6°C and for the phase transplant-harvest was 10°C. It was observed that there is not a linear relationship between crop development and mean air temperature because the growth rate had a maximum at 22°C and it decreased after this value.


Temperatura-base para alface cultivar "white boston", em um sistema de unidades térmicas

Base temperature for lettuce in a heat-unit system

O. BruniniI,* * Com bolsa de suplementação do C.N.Pq. ; R. S. LisbãoII; J. B. Bernar-DIII, * * Com bolsa de suplementação do C.N.Pq. ; J. B. FornasierII,* * Com bolsa de suplementação do C.N.Pq. ; M. J. Pedro JúniorIII,* * Com bolsa de suplementação do C.N.Pq.

ISeção de Climatologia Agrícola

IISeção de Hortaliças Diversas

IIISeção de Climatologia Agrícola, Instituto Agronômico

SINOPSE

Através de um sistema de unidades térmicas, estudou-se o efeito da temperatura média do ar sobre o desenvolvimento de alface (Lactuca sativa L.), cultivar "white boston".

Os resultados evidenciaram que a temperatura-base de desenvolvimento dessa hortaliça varia com o estádio de desenvolvimento da cultura, sendo igual a 6°C para a fase germinação-transplante, e 10ºC para a fase transplante-colheita.

Observou-se que o desenvolvimento da planta em função da temperatura média do ar não é linear, pois atinge um máximo em torno de 22°C e após isso a taxa do desenvolvimento é decrescente.

SUMMARY

The effect of mean air temperature on the development of lettuce (Lactuca sativa L.) variety White Boston was determined in a heat-unit system.

The results showed that the base temperature is function of the stage of development of the crop. The base temperature for the phase: emergence-transplant was 6°C and for the phase transplant-harvest was 10°C.

It was observed that there is not a linear relationship between crop development and mean air temperature because the growth rate had a maximum at 22°C and it decreased after this value.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

LITERATURA CITADA

Recebido para publicação em 12 de janeiro de 1976.

  • 1. ALLISON, J. C. S. Use of the day-degree summation technique for specifying flowering times of maize varieties at different localities in Southern Africa. Rhod. J. agr. Res. 1:22-28, 1963.
  • 2. ARNOLD, C. Y. The determination and significance of the base temperature in a linear heat unit system. J. Am. Soc. hort. Sci. 74:430-445, 1959.
  • 3. CASSERES, E. Produccion de hortalizas. Lima, Peru, Instituto Interamericano de Ciências Agrícolas de La OEA, 1966. p.126-127.
  • 4. HOLMES, R. M. & ROBERTSON, G. W. Heat units and crop growth. Ottawa, Canada Department of Agriculture, 1959. 35p.
  • 5. KATZ, Y. H. The relationship between heat unit accumulation and the planting and harvesting of canning peas. J. Am. Soc. Agron. 44:74-78, 1952.
  • 6. KNOTT, J. E. Handbook for vegetable growers. New York, John Wiley, 1957. 238p.
  • 7. LANA, E. P. & AABOR, E. S. The value of the degree-hour summation system for estimating planting schedules and harvest dates with sweet corn in Iowa. Iowa State College J. Sci. 26(1):99-109, 1951.
  • 8. LINDSEY, A. A. & NEWMAN, J. E. Use of official weather data in spring time. Temperature analysis of an Indiana phenological record. Ecology 37(4):812-823, 1956.
  • 9. NUTTONSON, M. Y. Wheat-climate relationships and the use of phenology in ascertaining the thermal and photo-thermal requirements of wheat. Washington, Amer. Inst, of Crop Ecology, 1955. 388p.
  • 10. VALLI, V. J. Biometeorological factors as predictors of agronomic maturity of peanuts. AGMET, 1965 (Technical Note 6)
  • 11. WANG, J. Y. A critique of the heat unit approach to plant response studies. Ecology 41(4):785-790, 1960.
  • 12. WANG, J. Y. The influence of seasonal temperature ranges on pea production. J. Am. Soc. hort. Sci. 80:436-448, 1961.
  • 13. WARNOCK, S. J. & ISAACS, R. L. A linear heat unit system for tomatoes in California. J. Am. Soc. hort. Sci. 94(6):677-678, 1969.
  • *
    Com bolsa de suplementação do C.N.Pq.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      11 Mar 2009
    • Data do Fascículo
      1976

    Histórico

    • Recebido
      12 Jan 1976
    Instituto Agronômico de Campinas Avenida Barão de Itapura, 1481, 13020-902, Tel.: +55 19 2137-0653, Fax: +55 19 2137-0666 - Campinas - SP - Brazil
    E-mail: bragantia@iac.sp.gov.br