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Adubação da cana-de-açúcar: XV - experimentos com micronutrientes nas regiões canavieiras do estado de São Paulo

Fertilizer experiments with sugar cane: XV - results of micronutrients application

Resumos

São apresentados os resultados de 23 experimentos em regiões canavieiras paulistas, para avaliar possíveis respostas da cana-de-açúcar a micronutrientes. Fizeram-se aplicações isoladas de sulfato ferroso, tetraborato de sódio, sulfato de cobre, sulfato de zinco, sulfato de manganês e molibdato de amônio, nos sulcos de plantio e na presença de adubação NPK Em apenas um dos experimentos verificou-se efeito significativamente favorável à aplicação de micronutrientes, no caso, cobre e molibdênio. Com base nos resultados obtidos, corroborados por análises foliares em trabalho paralelo e conduzido à mesma época, concluiu-se que, nas condições do ensaio, deficiências de micronutrientes não constituem problema para a lavoura canavieira no Estado de São Paulo.


The results obtained with twenty three experiments on the application of micronutrients to sugar cane are presented in this paper. The experiments were installed to evaluate the possible occurrence of micronutrient deficiencies in soils of São Paulo state that had been more intensively cultivated with this crop. Therefore, in the localization of the field plots care was taken securing a large variation of conditions, especially those of the soil that are related to availability of micronutrients. The experiments were planted in randomized block designs with four replications. The treatments were as follows: 1. 000 (general control); 2. NPK (control); 3. NPK + Fe; 4. NPK + B; 5. NPK + Cu; 6. NPK + Zn; 7. NPK + Mn; 8. NPK + Mo. The nitrogen, phosphorus and potassium were applied as ammonium sulfate, superphosphate and potassium chloride, at the rates of 80kg/N, l00kg/P2O5 and 120kg/K2O per hectare. The micronutrients were applied in the furrows in addition to the basic fertilization: iron, manganese, copper and zinc, as sulfates; boron, as borax, and molybdenum as ammonium molybdate. In accordance with the purpose of the study the soils of the experiments showed great variation in the characteristics that are involved with the micronutrients availability, as the pH and the original fertility level. In spite of this, in only one of the experiments the micronutrients, cooper and molybdenum in the case, gave yield increases; even so, the responses were not clearly related to the soil characteristics. The results indicate that problems concerning micronutrient deficiencies are not to be expected in the normal conditions of the sugar cane culture in São Paulo state, Thus, the possible occurrences of such anomalies, until now, must be related to fortuitous events.


ARTIGOS

Adubação da cana-de-açúcar. XV — Experimentos com micronutrientes nas regiões canavieiras do estado de São Paulo

Fertilizer experiments with sugar cane. XV — Results of micronutrients application

Raphael Alvarez I; Antônio Carlos Pimentel Wutke II; Hermano Vaz de Arruda III; Gentil Godoy Júnior IV

IEngenheiro Agrônomo, Seção de Cana-de-Açúcar, IAC

IIEngenheiro Agrônomo, Seção de Fertilidade do Solo, IAC

IIIEngenheiro Agrônomo, Estação Experimental de Ribeirão Preto, IAC

IVEngenheiro Agrônomo, Seção de Cana-de-açúcar, Instituto Agronômico, IAC

SINOPSE

São apresentados os resultados de 23 experimentos em regiões canavieiras paulistas, para avaliar possíveis respostas da cana-de-açúcar a micronutrientes. Fizeram-se aplicações isoladas de sulfato ferroso, tetraborato de sódio, sulfato de cobre, sulfato de zinco, sulfato de manganês e molibdato de amônio, nos sulcos de plantio e na presença de adubação NPK

Em apenas um dos experimentos verificou-se efeito significativamente favorável à aplicação de micronutrientes, no caso, cobre e molibdênio. Com base nos resultados obtidos, corroborados por análises foliares em trabalho paralelo e conduzido à mesma época, concluiu-se que, nas condições do ensaio, deficiências de micronutrientes não constituem problema para a lavoura canavieira no Estado de São Paulo.

SUMMARY

The results obtained with twenty three experiments on the application of micronutrients to sugar cane are presented in this paper. The experiments were installed to evaluate the possible occurrence of micronutrient deficiencies in soils of São Paulo state that had been more intensively cultivated with this crop. Therefore, in the localization of the field plots care was taken securing a large variation of conditions, especially those of the soil that are related to availability of micronutrients.

The experiments were planted in randomized block designs with four replications. The treatments were as follows: 1. 000 (general control); 2. NPK (control); 3. NPK + Fe; 4. NPK + B; 5. NPK + Cu; 6. NPK + Zn; 7. NPK + Mn; 8. NPK + Mo. The nitrogen, phosphorus and potassium were applied as ammonium sulfate, superphosphate and potassium chloride, at the rates of 80kg/N, l00kg/P2O5 and 120kg/K2O per hectare. The micronutrients were applied in the furrows in addition to the basic fertilization: iron, manganese, copper and zinc, as sulfates; boron, as borax, and molybdenum as ammonium molybdate.

In accordance with the purpose of the study the soils of the experiments showed great variation in the characteristics that are involved with the micronutrients availability, as the pH and the original fertility level. In spite of this, in only one of the experiments the micronutrients, cooper and molybdenum in the case, gave yield increases; even so, the responses were not clearly related to the soil characteristics.

The results indicate that problems concerning micronutrient deficiencies are not to be expected in the normal conditions of the sugar cane culture in São Paulo state, Thus, the possible occurrences of such anomalies, until now, must be related to fortuitous events.

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Full text available only in PDF format.

LITERATURA CITADA

Recebido para publicação em 13 de junho de 1977.

  • 1. ALVAREZ, R. & WUTKE, A. C. P. Adubação da cana-de-açúcar. IX Experimentos preliminares com micronutrientes. Bragantia, Campinas, 22:647-650, 1963.
  • 2
    BRASIL. Serviço Nacional de Pesquisas Agronômicas. Comissão de Solos. Levantamento de reconhecimento dos solos do Estado de São Paulo. Rio de Janeiro, Ministério da Agricultura, 1960. 634p. (Boletim, 12)
  • 3. COLLINGS, G. H. Commercial fertilizers. Their source and use. 5. ed. New York, McGraw-Hill, 1955. p.327-363.
  • 4. GALLO, J. R.; HIROCE, R. & ALVAREZ, R. Levantamento do estado nutricional de canaviais de São Paulo, pela análise foliar. Bragantia, Campinas, 27:365-382, 1968.
  • 5. IGUE, K.; BLANCO, H. G. & ANDRADE SOBRINHO, J. Influência do zinco na produção do milho. Bragantia, Campinas, 21:263-269, 1962.
  • 6. LAZZARINI, W.; MORAES, F. R. P.; CERVELLINI, G. da S.; TOLEDO, S. V. de; FIGUEIREDO, J. I. de; REIS, A. J.; CONAGIN, A. & FRANCO, C. M. Cultivo de café em latossolo vermelho-amarelo da região de Batatais, SP. Bragantia, Campinas, 34:229-239, 1975.
  • 7. RODRIGUES, O. & GALLO, J. R. Deficiência de cobre em citros. Bragantia, Campinas, 19:CXXXIII-CXXXVII, 1960. Nota 26.
  • 8. __________ & __________ Levantamento do estado nutricional de pomares citricos em São Paulo, pela analise foliar. Bragantia, Campinas, 20:1183-1202, 1961.

Datas de Publicação

  • Publicação nesta coleção
    15 Dez 2007
  • Data do Fascículo
    1979

Histórico

  • Recebido
    13 Jun 1977
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