Open-access Ação do cepa e do ácido giberélico na frutificação da videira 'niagara rosada'

Action of cepa and gibberellic acid on fruiting of 'niagara rosada' grapes

Resumos

Estudou-se o efeito da aplicação, por imersão, do CEPA (ácido 2-cloroetil fosfônico) e do ácido giberélico, 14 dias antes do florescimento, nas características morfológicas da panícula da videira Vitis (labrus-ca x vinifera) "Niagara Rosada". Alguns tratamentos com ácido giberélico foram concluídos com nova aplicação 10 dias após o florescimento. Neste experimento verificou-se que, aplicação do CEPA na concentração de 250 ppm resultou na formação de panículas com a maioria de características indesejáveis. o tratamento misto CEPA 100 ppm + ácido giberélico 100 ppm também promoveu o aparecimento de panículas subdesenvolvidas. Aplicação de ácido giberélico na concentração de 100 ppm em pré e pós-ílorescimento, resultou médias mais elevadas, com relação ao peso da panícula, comprimento da panícula, peso das bagas e comprimento da ráquis. Ácido giberélico na concentração de 100 ppm aplicado em pós-ílorescimento, promoveu uma tendência de aumento nas médias do tratamento quanto ao comprimento médio das bagas, largura média das bagas, largura do engaço e comprimento da ráquila. Devemos considerar porém, que os resultados obtidos não apresentaram diferenças significativas com relação ao controle, quanto às características das frutificações, nas condições de estudo.


Studies were carried out to establish the effects of exogenous growth regulators on Vitis (labrusca x vinifera) 'Niagara Rosada' fruiting. The investigations were done in the Jundiaí Research Station, Agronomic Institute State of São Paulo, always using disease-free vineyards of good productivity. The morphological transformations of clusters were carried out under the following aspects: weight, length and width of cluster; number of berries; weight, length average and width average of berries; length average/width average ratio of berries; number of seeds; length and diameter of secondary rachis. That characteristics were determined at the time of maturity plus the total sugars, total acid, Maturity Index and reducing sugars in samples of all treatments. The experiment were conduced in order to determine the doses that resulted in the most beneficial effects, always using applications by immersion of the inflorescence. The experiment consisted of appplications of (2-chloroethyl) phosphonic acid (CEPA) at concentrations of 50, 100, 250, 500, 1,000 and 2,000 ppm, 14 days before flowering; treatments with gibberellic acid at concentrations of 100 and 200 ppm before full bloom, 10 days after full bloom, and both before plus after full bloom. Treatment with CEPA 100 ppm plus gibberellic acid 100 ppm before full bloom and check treatment were also used. The use of CEPA before flowering at the concentrations used, did not result in good results in 'Niagara Rosada' clusters; applications of gibberellic acid did not differ significantly from the nontreated vines under the conditions studied.


Paulo R.C. Castro

Departamento de Botânica. E.S.A. "Luiz de Queiroz"/USP

RESUMO

Estudou-se o efeito da aplicação, por imersão, do CEPA (ácido 2-cloroetil fosfônico) e do ácido giberélico, 14 dias antes do florescimento, nas características morfológicas da panícula da videira Vitis (labrus-ca x vinifera) "Niagara Rosada". Alguns tratamentos com ácido giberélico foram concluídos com nova aplicação 10 dias após o florescimento. Neste experimento verificou-se que, aplicação do CEPA na concentração de 250 ppm resultou na formação de panículas com a maioria de características indesejáveis. o tratamento misto CEPA 100 ppm + ácido giberélico 100 ppm também promoveu o aparecimento de panículas subdesenvolvidas.

Aplicação de ácido giberélico na concentração de 100 ppm em pré e pós-ílorescimento, resultou médias mais elevadas, com relação ao peso da panícula, comprimento da panícula, peso das bagas e comprimento da ráquis. Ácido giberélico na concentração de 100 ppm aplicado em pós-ílorescimento, promoveu uma tendência de aumento nas médias do tratamento quanto ao comprimento médio das bagas, largura média das bagas, largura do engaço e comprimento da ráquila.

Devemos considerar porém, que os resultados obtidos não apresentaram diferenças significativas com relação ao controle, quanto às características das frutificações, nas condições de estudo.

SUMMARY

Studies were carried out to establish the effects of exogenous growth regulators on Vitis (labrusca x vinifera) 'Niagara Rosada' fruiting.

The investigations were done in the Jundiaí Research Station, Agronomic Institute State of São Paulo, always using disease-free vineyards of good productivity.

The morphological transformations of clusters were carried out under the following aspects: weight, length and width of cluster; number of berries; weight, length average and width average of berries; length average/width average ratio of berries; number of seeds; length and diameter of secondary rachis. That characteristics were determined at the time of maturity plus the total sugars, total acid, Maturity Index and reducing sugars in samples of all treatments.

The experiment were conduced in order to determine the doses that resulted in the most beneficial effects, always using applications by immersion of the inflorescence. The experiment consisted of appplications of (2-chloroethyl) phosphonic acid (CEPA) at concentrations of 50, 100, 250, 500, 1,000 and 2,000 ppm, 14 days before flowering; treatments with gibberellic acid at concentrations of 100 and 200 ppm before full bloom, 10 days after full bloom, and both before plus after full bloom. Treatment with CEPA 100 ppm plus gibberellic acid 100 ppm before full bloom and check treatment were also used.

The use of CEPA before flowering at the concentrations used, did not result in good results in 'Niagara Rosada' clusters; applications of gibberellic acid did not differ significantly from the nontreated vines under the conditions studied.

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LITERATURA CITADA

Entregue para publicação em 21/7/1975.

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  • Ação do cepa e do ácido giberélico na frutificação da videira 'niagara rosada'
    Action of cepa and gibberellic acid on fruiting of 'niagara rosada' grapes
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      30 Maio 2012
    • Data do Fascículo
      1975
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