Acessibilidade / Reportar erro

Contribuição para o estudo da composição e digestibilidade do capim jaraguá (Hiparrhenia Rufa (Nees) Stapf.)

Resumo

The authors repport in this paper, the results of trials by means of which were determined the composition and nutritive value of Capim Jaraguá, Hyparrhenia rufa (Nees) Stop/, cultivated in Piracicaba, in State of São Paulo, Brazil. The experiments were made with hay, silage and also the grass at three different stages: before, during and after blooming. The digestion trials were carried out with sheep, following the technique of MEAD and GUILBERT. The chemical analysis of the forages were made by methods usually employd. The results are in the table XXIV e XXV of this paper.


Contribuição para o estudo da composição e digestibilidade do capim jaraguá (Hiparrhenia Rufa (Nees) Stapf.)* * Trabalho apresentado e aprovado na II Reunião Interamericana da Produção Animal - Baurú, Est. São Paulo - 1952.

W. R. JardimI; C. L. MoraesII; A. M. PeixotoII

IProf. Cated

IIAssist

ABSTRACT

The authors repport in this paper, the results of trials by means of which were determined the composition and nutritive value of Capim Jaraguá, Hyparrhenia rufa (Nees) Stop/, cultivated in Piracicaba, in State of São Paulo, Brazil.

The experiments were made with hay, silage and also the grass at three different stages: before, during and after blooming.

The digestion trials were carried out with sheep, following the technique of MEAD and GUILBERT. The chemical analysis of the forages were made by methods usually employd.

The results are in the table XXIV e XXV of this paper.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

BIBLIOGRAFIA

  • 1. BOLLIGER, R. - Analyses de Forragens. Publicação do Instituto Agronômico do Estado. Campinas. 1930.
  • 2. KOK, E. A., ANDRADE, B. M. e MACHADO, L. B. - O Capim de Rhodes - Bol. Ind. Animal. Vol. 5, n. 1-2: 39-53. São Paulo. 1943.
  • 3. KOK, E. A., MACHADO, L. B. e MEIRELLES, L. V. - Valor nutritivo de plantas forrageiras - Bol. Ind. Animal. Vol. 6, n. 4: 67-83. São Paulo, 1943.
  • 4. KOK, E. A., MACHADO, L. B. e ROCHA, G. L. - Valor nutritivo de plantas forrageiras. Bol. Ind. Animal. Vol. 8, n. 3: 18-44. São Paulo. 1946.
  • 5. ROCHA, G. L., MACHADO, L.B. BOTELHO, F. B. e CORRÊA, H. S. - Ensaios de digestibilidade (aparente) do Capim Catingueiro Roxo - Melinis minutiflora. Pal de Beauv. Bol. Ind. Animal. Vol. 12, n. único: 107-117. São Paulo. 1951.
  • 6. ROCHA, G. L., BECKER, M. BOTELHO, F. B. e CORRÊA, N. S, - Ensaios de digestibilidade (aparente) de plantas forrageiras - Bol. Ind. Animal, Vol. 12, n. único: 119-129. São Paulo. 1951.
  • 7. SCHNEIDER, B. H. - Feeds of the world - Agricultural Experiment Station, West Virginia University, Morganton. 1947.
  • 8. MEAD, S. M. e GUILBERT, H. R. - The digestibility of certain fruit by products as determined for ruminants. Bull 409. University of califonia. Berkeley. 1926.
  • 9. STAPLES, G. E. e DINUSSON, W. R. - A comparison of relative accuracy between seven-day and ten-day collection periods in digestion trials-Jour. Animal Science. Vol. 10, n. 1:244-250. New York. 1951.
  • 10. L'HARPE, J. DE, PINEYRUA, J. e SUSACQ, J. B. - Investigacion sobre digestibilidad - Anais do II Congresso Rio Grandense de Agronomia, l.o Vol. 203-216. Rio Grande do Sul. 1940.
  • 11
    A. O. A. C. - Official and tentative methods of Analysis of the Association of Official Agricultural Chemists (A.O.A.C.) - 6a. Edition. Washington. D. C. 1945.
  • 12. JARDIM, W. R., MORAES, C. L. e PEIXOTO, A. M. - Contribuição para o estudo da composição e valor nutritivo de plantas forrageiras. I parte - Anais da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz". 32-38. Piracicaba. 1952.
  • 13. HODGSON, H. E. e REED, O. E. - Manual de Lacticínios para a América Tropical Publicação T. C. - 290. Washington. D. C. 1951.
  • *
    Trabalho apresentado e aprovado na II Reunião Interamericana da Produção Animal - Baurú, Est. São Paulo - 1952.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      05 Nov 2012
    • Data do Fascículo
      1953
    Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
    E-mail: scientia@esalq.usp.br