Acessibilidade / Reportar erro

Ripening of mango fruits. Competition of methods

Competição entre processos de amadurecimento de manga

Abstracts

Mangoes, cv. Imperial, were exposed, in post harvest, to the following methods of ripening: 1) sawdust burning; 2) alcohol vaporization; 3) calcium carbide (acetylene), 4) vapour of ethylene; and, 5) immersion in ethefon. All methods resulted in acceleration of ripening, when compared to controls. Calcium carbide, ethelene and ethefon were the best, methods. Alcohol vaporization also showed good results sawdust burning method showing low efficiency.


Mangas, do cultivar Imperial, foram submetidas, em pós-colheita, a vários procesos de forçamento da maturação: 1) queima de serragem; 2) vaporização do álcool; 3) carbureto de cálcio (acetileno); 4) gases de etileno; e 5) imersão em ethefon. Todos os processos aceleraram a maturação, quando comparados ao controle. A maior eficiência ficou com os processos do carbureto, etileno e ethefon. A vaporização do álcool, mostrou-se também de interesse, o mesmo não ocorrendo com a queima de serragem, processo de baixa eficiência.


Vladimir Rodrigues Sampaio

Departamento de Agricultura e Horticultura, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP

RESUMO

Mangas, do cultivar Imperial, foram submetidas, em pós-colheita, a vários procesos de forçamento da maturação: 1) queima de serragem; 2) vaporização do álcool; 3) carbureto de cálcio (acetileno); 4) gases de etileno; e 5) imersão em ethefon. Todos os processos aceleraram a maturação, quando comparados ao controle. A maior eficiência ficou com os processos do carbureto, etileno e ethefon. A vaporização do álcool, mostrou-se também de interesse, o mesmo não ocorrendo com a queima de serragem, processo de baixa eficiência.

SUMMARY

Mangoes, cv. Imperial, were exposed, in post harvest, to the following methods of ripening: 1) sawdust burning; 2) alcohol vaporization; 3) calcium carbide (acetylene), 4) vapour of ethylene; and, 5) immersion in ethefon. All methods resulted in acceleration of ripening, when compared to controls. Calcium carbide, ethelene and ethefon were the best, methods. Alcohol vaporization also showed good results sawdust burning method showing low efficiency.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

LITERATURA CITADA

BARMORE, CR., 1974. Ripening mangoes with ethylene and ethefon. Proc. Florida State Hort. Soc 87: 331-334.

CAMPBELL, C.W. ; MALO, S.E., 1974. The effect of 2-chloroetyl - phosphonic acid on ripening of mango fruit. Proc. Tropical Region, Am. Soc. Hort. Sci. 13: 221-226.

FULCKS, Y.; ZAUBERMAN, G. ; YANKO, U.; HOMSKY, S., 1975- Ripening of mango fruits with ethylene. Tropical Science 17(4): 211-216.

MANN, S.S.; DHILLON, B.S., 1974. Effect of Ethrel and calcium carbide on ripening of mango. Progressive Horticulture 6 (1): 59-62.

SAMPAIO, V.R., 1979. Controle em pré e pós-colheita das podridões dos frutos da mangueira (Mangifera indica L.), tese de livre-docência, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", Piracicaba, 113p.

SUBRAMANYAM, H.; KRISHNAMURTHY, S.; PARDIA, H.A.B., 1975. Physiology and biochemistry of mango fruit. Adv. in Food Research 21: 223-305.

Entregue para publicação em 04/03/1981.

  • BARMORE, CR., 1974. Ripening mangoes with ethylene and ethefon. Proc. Florida State Hort. Soc 87: 331-334.
  • CAMPBELL, C.W. ; MALO, S.E., 1974. The effect of 2-chloroetyl - phosphonic acid on ripening of mango fruit. Proc. Tropical Region, Am. Soc. Hort. Sci. 13: 221-226.
  • FULCKS, Y.; ZAUBERMAN, G. ; YANKO, U.; HOMSKY, S., 1975- Ripening of mango fruits with ethylene. Tropical Science 17(4): 211-216.
  • MANN, S.S.; DHILLON, B.S., 1974. Effect of Ethrel and calcium carbide on ripening of mango. Progressive Horticulture 6 (1): 59-62.
  • SAMPAIO, V.R., 1979. Controle em pré e pós-colheita das podridões dos frutos da mangueira (Mangifera indica L.), tese de livre-docência, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", Piracicaba, 113p.
  • SUBRAMANYAM, H.; KRISHNAMURTHY, S.; PARDIA, H.A.B., 1975. Physiology and biochemistry of mango fruit. Adv. in Food Research 21: 223-305.
  • Competição entre processos de amadurecimento de manga

    Ripening of mango fruits. Competition of methods
  • Publication Dates

    • Publication in this collection
      18 Apr 2012
    • Date of issue
      1981
    Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
    E-mail: scientia@esalq.usp.br