Resumos
Foi estudado, em solução nutritiva,o efeito de doses crescentes de Cl- no crescimento de três variedades de soja, IAC-2, UFV-1 e Viçoja. Foram encontradas diferenças significativas entre variedades e fontes de Cl- (KCl e NaCl). O aumento na concentração de Ca+2 no meio (fornecido como CaSO4) diminuiu o dano causado pela concentração excessiva de cloreto nas três variedades.
Three soybean varieties, IAC-2; UFV-1 and Viçoja, were grown in nutrient solution in the presence of both several levels of CI-(as NaCl and KCl) and two Ca+ concentrations (supplied as calcium sulphate). The following main conclusions were drawn: 1) Cl- toxicity, higher when accompanying iom was K+, affected yield formation more than vegetative growth; 2) there were differences in response among the three cultivars, Viçoja being relatively more tolerant; 3) raising the calcium level in the medium contributed to diminish the harmful effect due to excess cloride.
Estudos sobre o efeito de doses crescentes de cloreto na soja (Glycine max (L.) Merr.) em solução nutritiva. I. crescimento e produção*
Studies on the effect of levels of chloride on soybean plants grown in nutrient solution. I. growth and yield
E. MalavoltaI; F. Morel FreireII; J.C. CasagrandeII; L.I. NakayamaII; I. EimoriII; J.A.B. CastilloIII
IDepartamento de Química, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP
IIEstudantes de Pós-Graduação em Solos e Nutrição de Plantas, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP
IIIEPAMIG, Belo Horizonte, MG
RESUMO
Foi estudado, em solução nutritiva,o efeito de doses crescentes de Cl- no crescimento de três variedades de soja, IAC-2, UFV-1 e Viçoja. Foram encontradas diferenças significativas entre variedades e fontes de Cl- (KCl e NaCl). O aumento na concentração de Ca+2 no meio (fornecido como CaSO4) diminuiu o dano causado pela concentração excessiva de cloreto nas três variedades.
SUMMARY
Three soybean varieties, IAC-2; UFV-1 and Viçoja, were grown in nutrient solution in the presence of both several levels of CI-(as NaCl and KCl) and two Ca+ concentrations (supplied as calcium sulphate).
The following main conclusions were drawn:
1) Cl- toxicity, higher when accompanying iom was K+, affected yield formation more than vegetative growth;
2) there were differences in response among the three cultivars, Viçoja being relatively more tolerant;
3) raising the calcium level in the medium contributed to diminish the harmful effect due to excess cloride.
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LITERATURA CITADA
Entregue para publicação em 19/12/1980.
Referências bibliográficas
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Datas de Publicação
-
Publicação nesta coleção
19 Abr 2012 -
Data do Fascículo
1980
Histórico
-
Recebido
19 Dez 1980