Open-access Estimates correlation and repeatability for characters of the bacurizeiro fruit

cagro Ciência e Agrotecnologia Ciênc. agrotec. 1413-7054 1981-1829 Editora da Universidade Federal de Lavras Lavras, MG, Brazil This work had as aim to estimate the repeatability and correlation coefficients involving twelve characters of the bacurizeiro fruit: length of the fruit (CF), diameter of the fruit (DF), thickness of the rind (EC), weight of the rind (PC), weight of the seeds (PS), number of seeds (NS), volume of internal cavity (VCI), weight of the fruit (PF), total weight of pulp (PTP), percentages of rind (%C), seeds (%S) and total pulp (%PTP). The estimates of the coefficients of repeatability of characteristics CF, DF, EC, PC, PS, VCI, PTP, %C and %PTP demonstrated high regularity in the individuals and four to twelve measurements are necessary to get predictions with around 95% of reliability. With exception of character EC, had not been observed great differences between the estimates of the coefficients of repeatability obtained by the ANOVA method and the methods of multivaried analysis. The increase in the precision in terms of prediction of the real value of the individuals beyond 95%, will imply to excessive increase, in the number of measurements adding little in precision terms, being then unjustifiable its use. Total weight of pulp presented positive associations with the diameter of fruit, volume of the internal cavity and weight of the fruit. a08 Estimativas de correlação e repetibilidade para caracteres do fruto de bacurizeiro Estimates correlation and repeatability for characters of the bacurizeiro fruit João Tomé de Farias NetoI; José Urano de CarvalhoI; Carlos Hans MullerI IPesquisadores da Embrapa Amazônia Oriental, Caixa Postal 48, 66095-100 – Belém, PA RESUMO Conduziu-se este trabalho com o objetivo de estimar os coeficientes de correlação e de repetibilidade envolvendo doze caracteres do fruto de bacurizeiro: comprimento do fruto (CF), diâmetro do fruto (DF), espessura da casca (EC), peso da casca (PC), peso das sementes (PS), número de sementes (NS), volume da cavidade interna (VCI), peso do fruto (PF), peso total de polpa (PTP), porcentagens de casca (%C), sementes (%S) e polpa total (%PTP). As estimativas dos coeficientes de repetibilidade das características CF, DF, EC, PC, PS, VCI, PTP, %C e %PTP demonstraram alta regularidade nos indivíduos, e quatro a doze medições são necessárias para obter predições com confiabilidade em torno de 95%. Com exceção do caráter EC, não foram observadas grandes diferenças entre as estimativas dos coeficientes de repetibilidade obtidos pelo método da ANOVA e pelos métodos de análise multivariada. O aumento na precisão em termos de predição do valor real dos indivíduos além de 95% implicará aumentar, sobremaneira, o número de medições, que, por sua vez, pouco acrescentará em termos de precisão, sendo, então, injustificado seu uso. PTP apresentou associações positivas com o DF, VCI e PF. Termos para indexação:Platonia insignis, herdabilidade, fruticultura, caracterização, acesso. ABTRACT This work had as aim to estimate the repeatability and correlation coefficients involving twelve characters of the bacurizeiro fruit: length of the fruit (CF), diameter of the fruit (DF), thickness of the rind (EC), weight of the rind (PC), weight of the seeds (PS), number of seeds (NS), volume of internal cavity (VCI), weight of the fruit (PF), total weight of pulp (PTP), percentages of rind (%C), seeds (%S) and total pulp (%PTP). The estimates of the coefficients of repeatability of characteristics CF, DF, EC, PC, PS, VCI, PTP, %C and %PTP demonstrated high regularity in the individuals and four to twelve measurements are necessary to get predictions with around 95% of reliability. With exception of character EC, had not been observed great differences between the estimates of the coefficients of repeatability obtained by the ANOVA method and the methods of multivaried analysis. The increase in the precision in terms of prediction of the real value of the individuals beyond 95%, will imply to excessive increase, in the number of measurements adding little in precision terms, being then unjustifiable its use. Total weight of pulp presented positive associations with the diameter of fruit, volume of the internal cavity and weight of the fruit. Index terms: Platonia insignis, heritability, fruit crop, characterization, access. Texto completo disponível apenas em PDF. Full text available only in PDF format. (Recebido para publicação em 17 de junho de 2003 e aprovado em 27 de outubro de 2003) ABEYWARDENA, V. An application of principal components analysis in genetics. Journal of Genetic, New York, v. 16, n. 9, p. 27-51, 1972. Anapplication of principal components analysis in genetics Journal of Genetic 1972 27 51 9 16 ABEYWARDENA V. CARVALHO, J. E. U.; NAZARÉ, R. F. R.; NASCIMENTO, W. M. O. Características físicas e fisícas-químicas de um tipo de bacuri (Platonia insignis Mart.) com rendimento industrial superior. Revista Brasileira de Fruticultura, Cruz das Almas, v. 25, n. 2, p. 326-328, 2003. Características físicas e fisícas-químicas de um tipo de bacuri (Platonia insignis Mart.) com rendimento industrial superior Revista Brasileira de Fruticultura 2003 326 328 2 25 CARVALHO J. E. U. NAZARÉ R. F. R. NASCIMENTO W. M. O. CAVALCANTE, P. B. Frutas comestíveis da Amazônia. 6. ed. Belém: CNPq/Museu Paraense Emílio Goeldi, 1996. 279 p. (Coleçăo Adolpho Ducke). Frutas comestíveis da Amazônia 1996 CAVALCANTE P. B. Coleção Adolpho Ducke CRUZ, C. D. Programa genes: aplicativo computacional em genética e estatística. Viçosa: UFV, 2001. 648 p. Programa genes: aplicativo computacional em genética e estatística 2001 648 p CRUZ C. D. CRUZ, C. D.; REGAZI, A. J.  Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético. Viçosa: UFV, 1994. 390 p. Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético 1994 390 p CRUZ C. D. REGAZI A. J. FALCONER, D. D. Introduçăo a genética quantitativa. Viçosa: UFV, 1987. 279 p. Introdução a genética quantitativa 1987 279 p FALCONER D. D. GUIMARĂES, A. D. G.; MOTA, M. G. C.; NAZARÉ, R. F. R. Coleta de germoplasma de bacuri (Platonia insignis Mart.) na Amazônia. I: microrregiăo Campos do Marajó (Soure/Salvaterra). Belém: EMBRAPA-CPATU, 1992. 23 p. (Embrapa-CPATU. Boletim de Pesquisa, 132). Coleta de germoplasma de bacuri (Platonia insignis Mart.) na Amazônia. I: microrregião Campos do Marajó (Soure/Salvaterra) 1992 GUIMARÃES A. D. G. MOTA M. G. C. NAZARÉ R. F. R. Embrapa-CPATU. Boletim de Pesquisa, 132 LOUREIRO, A. A.; SILVA, M. F. da; ALENCAR, J. da C. Essęncias madeireiras da Amazônia. Manaus: CNPq/INPA, 1979. v. 1, 245 p. Essências madeireiras da Amazônia 1979 1 LOUREIRO A. A. SILVA M. F. da ALENCAR J. da C. MANSOUR, H.;  NORDHEIM,  E. V.;  RUTLEDGE, J. J.  Estimation of repeatability. Theoretical and Applied. Genetics, Madison, v. 61, p. 247-250, 1974. Estimation of repeatability Theoretical and Applied. Genetics 1974 247 250 61 MANSOUR H. NORDHEIM E. V. RUTLEDGE J. J. RUTLEDGE, J. J. A scaling which remove bias of Abeywardena's estimatior of repeatibility. Journal of Genetic, New York, v. 16, p. 247-254, 1974. A scaling which remove bias of Abeywardena’s estimatior of repeatibility Journal of Genetic 1974 247 254 16 RUTLEDGE J. J. SHANLEY, P. As the forest falls: the changing use, ecology and value of non-timber forest resources for caboclo communities in eastern Amazonia. 2000. 214 f. Thesis (Doctor) - The Durrel Institute of Conservation and Ecology, The University of Kent, Cantebury, 2000. As the forest falls: the changing use, ecology and value of non-timber forest resources for caboclo communities in eastern Amazonia 2000 SHANLEY P. STEEL,  R. G.;  TORRIE,  J. H.  Principles and procedures of statistic. 2. ed. New York: McGraw-Hill, 1980. 633 p. Principles and procedures of statistic 1980 633 p STEEL R. G. TORRIE J. H.
location_on
Editora da Universidade Federal de Lavras Editora da UFLA, Caixa Postal 3037 - 37200-900 - Lavras - MG - Brasil, Telefone: 35 3829-1115 - Lavras - MG - Brazil
E-mail: revista.ca.editora@ufla.br
rss_feed Acompanhe os números deste periódico no seu leitor de RSS
Acessibilidade / Reportar erro