Abstracts
Seed treatment with growth regulators, especially salicylic acid, is a promising alternative to the seed industry because it is an important inducer of resistance to diseases and pests, as well as acting significantly on quality and seed yield. The objective of this study was to evaluate the performance of rice seed treated with different concentrations of salicylic acid, as well as assess the crop yield and seed quality. The treatments consisted of increasing levels of 0, 50, 100, 150 and 200 mg.L-1 salicylic acid. To this was prepared a stock solution of salicylic acid and the highest concentration by successive dilution in distilled water, the other concentrations were obtained. The physiological quality of seeds produced was treated and evaluated by tests of vigor and germination, and after harvest were evaluated seed yield. It follows that treatment of rice seeds with salicylic acid concentrations up to 130 mg.L-1 at a dose of 2 mL.kg-1 seed does not affect the germination and affects the strength, however provides substantial increases in the yield of seeds. The seed treatment with salicylic acid has no influence on seed quality produced.
Oryza sativa L.; germination; vigor; growth regulator
O tratamento de sementes com reguladores de crescimento, principalmente o ácido salicílico, é uma alternativa promissora ao setor de sementes por se tratar de um importante indutor de resistência de doenças e pragas, além de atuar significativamente na qualidade e no rendimento de sementes. Objetivou-se com o presente trabalho avaliar o desempenho de sementes de arroz tratadas com diferentes concentrações de ácido salicílico, bem como avaliar o rendimento da cultura e a qualidade das sementes. Os tratamentos constaram de níveis crescentes de 0, 50, 100, 150 e 200 mg.L-1 de ácido salicílico. Para isso, preparou-se uma solução estoque de ácido salicílico na maior concentração e através de diluições sucessivas em água destilada, foram obtidas as demais concentrações. A qualidade fisiológica das sementes tratadas e produzidas foi avaliada por testes de vigor e de germinação, sendo que após a colheita avaliou-se o rendimento de sementes. Conclui-se que o tratamento de sementes de arroz com ácido salicílico até a concentração de 130 mg.L-1, na dose de 2 mL.kg-1 de semente, não influencia a germinação ou afeta o vigor, entretanto proporciona incrementos substanciais no rendimento da cultura. O tratamento das sementes com ácido salicílico não apresenta influencia na qualidade das sementes produzidas.
Oryza sativa L.; germinação; vigor; regulador de crescimento
References
- ARAUJO, J.S.P.; GONÇALVES, K.S.; OLIVEIRA, B.C.; RIBEIRO, R.L.D.; POLIDORO, J.C. Efeito do acibenzolar-S-methyl sobre murcha-bacteriana do tomateiro. Horticultura Brasileira, v.23, n.1, p.5-8, 2005. http://www.scielo.br/pdf/hb/v23n1/a01v23n1.pdf
- ARTECA, R.N. Plant growth substances: principles and applications. Pennsylvania State University: Chapman e Hall, 1995. 332p.
- BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília, DF: MAPA/ACS, 2009. 395p. http://www.bs.cca.ufsc.br/publicacoes/regras%20analise%20sementes.pdf
- CARVALHO, P.R.; MACHADO NETO, N.B.; CUSTÓDIO, C.C. Uso de ácido salicílico em calêndula. Revista Brasileira de Sementes, v.29, n.1, p.114-124, 2007. http://www.scielo.br/pdf/%0d/rbs/v29n1/16.pdf
- CASTRO, P.R.C.; VIEIRA, E.L. Aplicações de reguladores vegetais na agricultura tropical Guaíba: Editora Agropecuária, 2001. 132p.
- Commission of Soil Chemistry and Fertility - RS/SC. Manual de Adubação e de Calagem para os estados do Rio Grande do Sul e de Santa Catarina 10. ed. Porto Alegre: NRS/SBCS, 2004. 400p.
- CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento. Acompanhamento da safra brasileira de grãos, Safra: 2010/2011: décimo levantamento 2011. http://www.conab.gov.br/conteudos.php?a=1253&t=2 Accessed on: Feb 15th 2012.
- GUO, B.; LIANG, Y.; ZHUE, Y. Does salicylic acid regulate antioxidant defense system, cell death, cadmium uptake and partitioning to acquire cadmium tolerance in rice? Journal of Plant Physiology, v.166, p.20-31, 2009. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18313167
- KERBAUY, G.B. Fisiologia Vegetal 2.ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan S.A., 2008. 431p.
- KLESSIG, D.F.; VLOT, C.A.; DEMPSEY, D.A. Salicylic acid, a multifaceted hormone to combat disease. Annual Review Phytopathology, v.47, p.177 - 206, 2009. http://biologie.univ-mrs.fr/upload/p189/salicylicreview.pdf
- LUANGMALAWAT, P.; PRACHAYAWARAKORN, S.; NATHAKARANAKULE, A.; SOPONRONNARIT, S. Effect of temperature on drying characteristics and quality of cooked rice. Food Science and Technology, v.41, n.4, p.716-723, 2008. http://ac.elscdn.com/s0023643807001740/1s2.0s0023643807001740main.pdf?_tid=0637c61b32e571da1f82ed0b113e 6f30&acdnat=1334940267_a5d6252e873591e47a261ce56c955556
- MACHADO, A.A.; CONCEIÇÃO, A.R. Sistema de análise estatística para Windows. WinStat. Versão 2.0. UFPel, 2003.
- MAIA, F.C.; MORAES, D.M.; MORAES, R.C.P. Atividade total da fosfatase ácida e da α-amilase induzidas por ácido jasmônico em sementes de soja. Revista Brasileira de Sementes, v.22, n.1, p.259-263, 2000. http://www.abrates.org.br/revista/artigos/2000/v22n1/artigo35.pdf
- MANDAL, S.; MALLICK, N.; MITRA, A. Salicylic acid-induced resistance to Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici in tomato. Plant Physiology and Biochemistry, v.47, p.642 - 649, 2009. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s0981942809000709
- NAKAGAWA, J. Testes de vigor baseados no desempenho das plântulas. In: KRZYZANOWSKI, F.C.; VIEIRA, R.D.; FRANÇA-NETO, J.B. Vigor de sementes: conceitos e testes. Londrina: ABRATES, 1999. Cap.2, p.9-13.
- NUNES, J.C. Tratamento de semente - qualidade e fatores que podem afetar a sua performance em laboratório. Syngenta Proteção de Cultivos Ltda 2005. 16p.
- RASKIN, I.; SKUBATZ, H.; TANG, W.; MEEUSE, B.J.D. Salicylic acid levels in thermogenic and non thermogenic plants. Annals of Botany, v.66, n.1, p.376-378, 1990. http://aob.oxfordjournals.org/content/66/4/369.abstract
- SAKHABUTDINOVA, A.R.; FATKHUTDINOVA, D.R.; SHAKIRIVA, F.M. Effect of salicylic acid on the activity of antioxidant enzymes in wheat under conditions of salination. Applied Biochemistry Microbiology, v.40, n.5, p.501-505, 2004. http://www.springerlink.com/content/q10251834xr54m73/fulltext.pdf
- SHI, Q.; ZHU, Z. Effects of exogenous salicylic acid on manganese toxicity, element contens and antioxidate system in cucumber. Environmental and Experimental Botany, v.63, p.317 - 326, 2008. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s0098847207002249
- SILVEIRA, M.A.M.; MORAES, D.M.; LOPES, N.F. Germinação e vigor de sementes de arroz tratadas com ácido salicílico. Revista Brasileira de Sementes, v.22, n.2, p.145-152, 2000. http://www.abrates.org.br/revista/artigos/2000/v22n2/artigo20.pdf
- STRECK, E.V.; KÄMPF, N.; DALMOLIN, R.S.D.; KLAMT, E.; NASCIMENTO, P.C.; SCHNEIDER, P.; GIASSON, E.; PINTO, L.F.S. Solos do Rio Grande do Sul 2.ed. Porto Alegre, EMATER/RS-ASCAR, 2008. 222p.
- SZEPESI, A.; CSISZAR, J.; BAJKAN, S.; GEMES, K.; HORVATH, F.; ERDEI, L.; DEER, A.K.; SIMON, M.L.; TARI, I. Role of salicylic acid pre-treatment on the acclimation of tomato plants to salt-and osmotic stress. Acta Biologica Szegediensis, v.49, p.123-125, 2005. http://www2.sci.u-szeged.hu/abs/2005/acta%20hp/49123.pdf
- TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal Porto Alegre: Artmed, 2004, 719p.
- YADAV, B.K.; JINDAL, V.K. Changes in head rice yield and whiteness during milling of rough rice (Oryza sativa L.). Journal of Food Engineering, v.86, n.1, p.113 - 121, 2008. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s026087740700492x
Publication Dates
-
Publication in this collection
09 Sept 2014 -
Date of issue
Sept 2014
History
-
Received
05 Mar 2012 -
Accepted
12 Apr 2012