Jatropha |
Doses |
6.68 kg m-3
|
PH (34 %) and TDM (51 %) |
Evangelista et al. (2016)EVANGELISTA, A. W. P.; VIEIRA, M. A.; ALVES JÚNIOR, J.; BRASIL, E. P. F.; CASAROLI, D. Seedling production of Jatropha curcas L. in substrates fertilized with Lithothamnion. Bioscience Journal, v. 32, n. 1, p. 132-139, 2016.
|
Sweet passion fruit |
2 kg m-3
|
PH (94 %) |
Souza et al. (2007)SOUZA, H. A.; MENDONÇA, V.; RAMOS, J. D.; FERREIRA, A. E.; ALENCAR, R. D. Doses de Lithothamnion e diferentes substratos na produção de mudas de maracujazeiro ‘Doce’. Revista Caatinga, v. 20, n. 4, p. 23-30, 2007.
|
1.4 times the base saturation |
TDM (107 %) |
Souza et al. (2009)SOUZA, H. A.; RAMOS, J. D.; MELO, P. C. de.; HAFLE, O. M.; RODIGUES, H. C. de A.; SANTOS, V. A. dos. Avaliação de doses e produtos corretores da acidez em variáveis biométricas na produção de mudas de maracujazeiro. Acta Scientiarum Agronomy, v. 31, n. 4, p. 607-612, 2009.
|
Papaya |
2 kg m-3
|
PH (6 %) |
Teixeira et al. (2009)TEIXEIRA, G. A.; SOUZA, H. A.; MENDONÇA, V.; RAMOS, J. D.; CHALFUN, N. N. J.; FERREIRA, E. A.; MELO, P. C. de. Produção de mudas de mamoeiro ‘Formosa’ em substratos com doses de Lithothamnion. Revista da FZVA, v. 16, n. 2, p. 220-229, 2009.
|
3 kg m-3
|
PH (4 %) |
Hafle et al. (2009)HAFLE, O. M.; SANTOS, V. A. dos; RAMOS, J. D.; CRUZ, M. do C. M. da; MELO, P. C. de. Produção de mudas de mamoeiro utilizando bokashi e Lithothamnion. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 31, n. 1, p. 245-251, 2009.
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Arabica coffee |
Doses and associations |
1.75-5.25 kg m-3
|
RL (13 %) |
Rodriguez et al. (2017)RODRIGUEZ, W. D. M.; EVANGELISTA, A. W. P.; ALVES JÚNIOR, J.; HONORATO, M. V. Growing of coffee seedlings on different substrates and fertilized with Lithothamium. Revista Facultad Nacional de Agronomía de Medellin, v. 70, n. 2, p. 8177-8182, 2017.
|
Citrumelo |
5 % (vv) |
TDM (22 %) |
Araújo et al. (2007)ARAÚJO, P. O. de L. e C.; GONÇALVES, F. C.; RAMOS, J. D.; CHALFUN, N. N. J.; CARVALHO, G. J. Crescimento e percentual de emergência de plântulas de citrumeleiro swingle em função dos substratos e das doses de corretivo à base de Lithothamnion, após cem dias da semeadura. Ciência e Agrotecnologia, v. 31, n. 4, p. 982-988, 2007.
|
Quince |
Doses |
5 kg m-3
|
TDM (106 %) |
Sabino et al. (2013)SABINO, P. H. de S.; CUNHA NETO, F. R. de; FILGUEIRAS, C. C.; ALVARENGA, A. A. Utilização de Lithothamnion na produção de mudas porta-enxerto do marmeleiro japonês Chaenomoles senensis (Koehne) (Rosales: Rosaceae). Revista de Agricultura, v. 88, n. 3, p. 191-198, 2013.
|
Tangerine |
5 kg m-3
|
SDM (65 %) |
Cruz et al. (2008)CRUZ, M. do C. M. da; HAFLE, O. M.; RAMOS, J. D.; RAMOS, P. de S. Desenvolvimento do porta-enxerto de tangerineira ‘Cleópatra’. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 30, n. 2, p. 471-475, 2008.
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Pepper |
0.54 kg m-3
|
RDM (100 %) and YLD (6 %) |
Evangelista et al. (2016)EVANGELISTA, A. W. P.; VIEIRA, M. A.; ALVES JÚNIOR, J.; BRASIL, E. P. F.; CASAROLI, D. Seedling production of Jatropha curcas L. in substrates fertilized with Lithothamnion. Bioscience Journal, v. 32, n. 1, p. 132-139, 2016.
|
Dragon fruit |
Doses and associations |
2.2 kg m-3
|
YLD (119 %) |
Moreira et al. (2011)MOREIRA, R. A.; RAMOS, J. D.; ARAÚJO, A. D. Produção e qualidade de frutos de pitaia-vermelha com adubação orgânica e granulado bioclástico. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 33, n. 1, p. 762-766, 2011.
|
1.9 kg m-3
|
YLD (+ 104 %) |
Moreira et al. (2012b)MOREIRA, R. A.; RAMOS, J. D.; ARAÚJO, N. A. de; MARQUES, V. B.; MELO, P. C. de. Produtividade e teores de nutrientes em cladódios de pitaia vermelha utilizando-se adubação orgânica e granulado bioclástico. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 7, suppl., p. 714-719, 2012b.
|
2.5 kg m-3
|
YLD (+ 716 %) |
Costa et al. (2015)COSTA, A. C.; RAMOS, J. D.; SILVA, F. O. dos R.; MENEZES, T. P. de; MOREIRA, R. A.; DUARTE, M. H. Adubação orgânica e Lithothamnion no cultivo da pitaia vermelha. Ciências Agrárias, v. 36, n. 1, p. 77-88, 2015.
|
Tangerine |
0.8 kg plant-1
|
YLD (35 %) |
Moreira et al. (2012a)MOREIRA, R. A.; RAMOS, J. D.; SILVA, F. O. dos R.; MENEZES, T. P. de; MELO, P. C. de. Granulado bioclástico associado ao raleio químico na produção e qualidade de tangerinas ponkan. Citrus Research & Technology, v. 33, n. 2, p. 81-90, 2012a.
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Sugar cane |
200 kg ha-1
|
YLD (45 %) |
Rodriguez et al. (2018)RODRIGUEZ, W. D. M.; EVANGELISTA, A. W. P.; ALVES JÚNIOR, J.; LEANDRO, W. M.; DOMINGOS, M. V. H.; CASAROLI, D. Lithothamnion e vinhaça na produção de cana-de-açúcar orgânica irrigada e de sequeiro. Irriga, v. 23, n. 2, p. 390-401, 2018.
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Castor bean |
Doses |
428 kg ha-1
|
SDM (125 %) |
Evangelista et al. (2015)EVANGELISTA, A. W. P.; ALVES JÚNIOR, J.; CASAROLI, D.; COSTA, R. R. de. Desenvolvimento inicial da mamoneira, girassol e nabo forrageiro adubados com Lithothamnion. Global Science and Technology, v. 8, n. 2, p. 40-48, 2015.
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Sunflower |
432 kg ha-1
|
SDM (653 %) |
Fodder turnip |
527 kg ha-1
|
SDM (292 %) |
Melon |
1-5 kg ha-1
|
TDM (32 %) |
Negreiros et al. (2019)NEGREIROS, A. M. P.; SALES JÚNIOR, R.; MAIA JÚNIOR, F. F.; SILVA, R. B.; COSTA, J. A. P.; MEDEIROS, E. V. Lithothamnion calcareum nanoparticles increase growth of melon plants. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, v. 47, n. 2, p. 426-431, 2019.
|
Tomato |
1.4-1.93 g L-1
|
TDM (15 %), AA (23 %), PTN (96 %) and GLC (22 %) |
Amatussi et al. (2020)AMATUSSI, J. O.; MÓGOR, A. F.; MÓGOR, G.; LARA, G. B. de. Novel use of calcareous algae as a plant biostimulant. Journal of Applied Phycology, v. 32, n. 3, p. 2023-2030, 2020.
|
Onion |
Doses and associations |
1.5 g L-1
|
RDM (124 %), YLD (20 %), AA (45 %) and GLC (20 %) |
Amatussi et al. (2023)AMATUSSI, J. O.; MÓGOR, A. F.; CORDEIRO, E. C. N.; MÓGOR, G.; MARQUES, H. M. C.; LARA, G. B. de. Synergic combination of calcareous algae and cyanobacteria stimulate metabolic alterations improving plant growth and yield. Journal of Applied Phycology, v. 35, n. 1, p. 483-493, 2023.
|
Doses |
RDM (30 %) and YLD (16 %) |
Mógor et al. (2021)MÓGOR, A. F.; AMATUSSI, J. O.; MÓGOR, G.; GEMIN, L. G. Biostimulant action of Lithothamnion sp. promoting growth, yield, and biochemical and chemical changes on onion. Journal of Applied Phycology, v. 33, n. 3, p. 1905-1913, 2021.
|
Mango |
Doses and associations |
2.5 mL L-1
|
YLD (56 %) |
Lobo et al. (2019)LOBO, J. T.; SOUSA, K. dos S. M. de.; PAIVA NETO, V. B. de; PEREIRA, R. N.; SILVA, L. dos S.; CAVALCANTE, I. H. L. Biostimulants on fruit yield and quality of mango cv. Kent grown in semiarid. Journal of the American Pomological Society, v. 73, n. 3, p. 152-160, 2019.
|
Commercial product (70 % of seaweed) |
12 L plant-1
|
YLD (20 %) |
Simões et al. (2022)SIMÕES, W. L.; SILVA, J. L.; MOUCO, M. A. C.; OLIVEIRA, C. P. M. de; SILVA, D. J.; OLIVEIRA, F. F. Marine calcium application on ‘Palmer’ mango production. Agriambi, v. 26, n. 8, p. 618-623, 2022.
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Grape |
Commercial product |
0.6 % |
PN (16 %), gs (21 %), WUE (10 %), EiC (13 %), Chl (4.3 %), B (18 %) and Cu (33 %) |
Carvalho et al. (2019)CARVALHO, R. P.; PASQUAL, M.; SILVEIRA, H. R. de O.; MELO, P. C. de; BISPO, D. F. A.; LAREDO, R. R.; LIMA, L. de A. S. “Niágara Rosada” table grape cultivated with seaweed extracts: physiological, nutritional, and yielding behavior. Journal of Applied Phycology, v. 31, n. 3, p. 2053-2064, 2019.
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Bean and soybean |
Doses and associations |
0.5 g L-1
|
PHY bean (123 %) and soybean (401 %) |
Faria et al. (2022)FARIA, V. de O.; RIBEIRO, L. L. O.; GODINHO, B. F.; SILVEIRA, B. B. de; SIMON, M. V.; STANGARLIN, J. R. Potencial indutor de fitoalexinas em feijão e soja por formulado a base de alecrim + Lithothamnion. Revista Ambientale, v. 14, n. 2, p. 1-9, 2022.
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Bean |
0.61-1.09 t ha-1
|
YLD (+ 350 %) |
Melo & Furtini Neto 2003 |
Corn |
70 % of base saturation |
SDM (75 %) |
Chaves et al. (2022)CHAVES, H. S.; GALDINO, G. C.; SANTIAGO, T. de S.; OLIVEIRA NETO, C. F. de; MARIANO, D. de C.; OKUMURA, R. S. Níveis de saturação por bases e corretivos da acidez do solo no desenvolvimento do milho. In: REDIN, E. (org.). Ciências rurais em foco. Belo Horizonte: Poisson, 2022. p. 35-39.
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