Acessibilidade / Reportar erro

Mapana, alimentação escolar e soberania alimentar dos Ticuna (Magüta) 1 1 Este artigo é o resultado de uma pesquisa de pós-doutorado financiada inicialmente pela Fapesp (proc. 15/11526-9, 16/15401-9, 18/13214 2) e, em seguida, financiada pelo projeto “Consórcio Humanitas UEA para pesquisa aplicada com povos e comunidades tradicionais do Amazonas” (2021-2023/ CAPES). O resultado final é produto de reflexões realizadas no Mandacaru Laboratório de Antropologia da Universidade Estadual de Feira de Santana (UEFS), no âmbito do projeto de pesquisa “Rituais musicais, afetos, cosmopolítica e soberania alimentar entre grupos indígenas e comunidades afro-brasileiras” (FINAPESQ/UEFS, 001/2023).

abstract

This article proposes to present an overview of the food security situation in Brazil, with a special focus on the North region. Then, we discuss the two main government programs that implemented the provision of school meals (National School Feeding Program – PNAE and Food Acquisition Program – PAA) and, finally, we address one of the most successful experiences of supplying products to the school meals produced by the Ticuna Mapana Indigenous Women’s Association. Everything indicates that Mapana’s experience contributes significantly to the creation of Ticuna food sovereignty, the “ticunization” of school meals and the production of healthy foods, with low environmental impact and generating income for producing families.

keywords
Ticuna (Magüta); food sovereignty; school meals; community associations

Universidade de São Paulo - USP Departamento de Antropologia. Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas. Universidade de São Paulo. Prédio de Filosofia e Ciências Sociais - Sala 1062. Av. Prof. Luciano Gualberto, 315, Cidade Universitária. , Cep: 05508-900, São Paulo - SP / Brasil, Tel:+ 55 (11) 3091-3718 - São Paulo - SP - Brazil
E-mail: revista.antropologia.usp@gmail.com