rbcs
Revista Brasileira de Ciência do Solo
Rev. Bras. Ciênc. Solo
1806-9657
Sociedade Brasileira de Ciência do Solo
Viçosa, MG, Brazil
A considerable fraction of the area under natural pastures in the state of Rio Grande do Sul (RS) - Brazil, presents acid soils and, if correctly managed, can be used for grain production. The objective of this study was to evaluate the changes in the chemical characteristics of an acid natural pasture field soil after receiving lime and being cultivated under different managements. Two experiments were conducted: one in the field and the other in soil columns in the laboratory. The field experiment was installed in 1993 in a natural pasture area in a Rhodic Paleudult soil, located in Cruz Alta (RS). Four lime rates were applied (0, 2, 4 and 6 t ha-1), followed by no-tillage soil cultivation, without lime incorporation, and under conventional tillage,with incorporation into the soil. After 42 months of continuous cropping with anual species, soil samples were collected in different soil layers. At the same time, undeformed soil samples were collected in columns in the plots that had not received lime application, under both tillage systems, and at an adjacent area under natural conditions. Two lime rates (0 and 6 t ha-1) were surface-applied in the columns and submitted to weekly simulated rain for a 25 week period. The soil in both experiments was analyzed in different layers. While the chemical characteristics were uniform in the mobilized soil layer for lime incorporation in the conventional tillage, there were changes in the soil profile by applying lime on the surface under the no-tillage system.The intensity and depth of the affected layers were proportional to the applied rates. The changes were higher in the natural field than in the conventional and no-tillage soil by surface applying lime in undeformed soil columns submmited to simulated rain. Soil use for 42 months with annual crops substantially modified the original soil chemical characteristics of the natural field condition, regardless of the soil tillage system.
SEÇÃO IV - FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS
Alteração de atributos químicos no perfil do solo pela calagem superficial em campo nativo(1)
Changes in chemical characteristics of the soil profile by surface lime application under natural pasture
C. PetrereI; I. AnghinoniII
IPesquisador da Fundação Centro de Experimentação e Pesquisa - FUNDACEP. Caixa Postal 10, CEP 98100-970 Cruz Alta (RS)
IIProfessor do Departamento de Solos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS. Caixa Postal 776, CEP 90001-970 Porto Alegre (RS). Bolsista do CNPq. E-mail: ibanghi@ufrgs.br
RESUMO
Grande parte das áreas ocupadas por pastagens no estado do Rio Grande do Sul apresentam solos ácidos que, se convenientemente corrigidos, podem ser incorporados na produção de grãos. O objetivo desta pesquisa foi avaliar a alteração de atributos químicos no perfil de um solo ácido de campo natural após receber a aplicação de calcário e ser cultivado sob diferentes manejos. Dois experimentos foram realizados: um no campo e outro em colunas de solo, em laboratório. O experimento de campo foi instalado em 1993 em área de pastagem natural nunca antes cultivada, em Latossolo Vermelho distrófico típico, no município de Cruz Alta (RS). Foram aplicadas quatro doses de calcário dolomítico (0, 2, 4 e 6 t ha-1), sem incorporação ao solo (sistema plantio direto) e com incorporação (cultivo convencional). Após 42 meses de cultivo contínuo com espécies anuais (verão e inverno), amostras de solo foram coletadas em diferentes camadas no perfil do solo na área experimental e em área adjacente de campo nativo. Nesta ocasião, foram, também, coletadas colunas de PVC com amostras indeformadas de solo nas parcelas testemunhas (sem aplicação de calcário) de ambos os tratamentos de manejo de solo e na área de campo nativo, adjacente. Nelas, foram aplicadas, na superfície do solo, duas doses de calcário (0 e 6 t ha-1) e submetidas a uma chuva simulada de 32,5 mm por semana durante 25 semanas. O solo de ambos os experimentos foi analisado em diversas camadas. Enquanto os valores dos atributos químicos foram uniformes na camada de solo mobilizada para a incorporação do calcário no cultivo convencional, houve alteração em profundidade quando o calcário foi distribuído na superfície e cultivado no sistema plantio direto. A magnitude e a profundidade das camadas afetadas foram proporcionais às doses de calcário aplicadas. As alterações ocorreram em maior profundidade no campo nativo do que nos sistemas plantio direto e convencional pela aplicação superficial de calcário em colunas indeformadas de solo e submetidas à chuva simulada. A utilização do campo nativo para o cultivo de espécies anuais por 42 meses alterou substancialmente os atributos químicos originais, independentemente do manejo.
Termos de indexação: doses de calcário, plantio direto, preparo convencional.
SUMMARY
A considerable fraction of the area under natural pastures in the state of Rio Grande do Sul (RS) - Brazil, presents acid soils and, if correctly managed, can be used for grain production. The objective of this study was to evaluate the changes in the chemical characteristics of an acid natural pasture field soil after receiving lime and being cultivated under different managements. Two experiments were conducted: one in the field and the other in soil columns in the laboratory. The field experiment was installed in 1993 in a natural pasture area in a Rhodic Paleudult soil, located in Cruz Alta (RS). Four lime rates were applied (0, 2, 4 and 6 t ha-1), followed by no-tillage soil cultivation, without lime incorporation, and under conventional tillage,with incorporation into the soil. After 42 months of continuous cropping with anual species, soil samples were collected in different soil layers. At the same time, undeformed soil samples were collected in columns in the plots that had not received lime application, under both tillage systems, and at an adjacent area under natural conditions. Two lime rates (0 and 6 t ha-1) were surface-applied in the columns and submitted to weekly simulated rain for a 25 week period. The soil in both experiments was analyzed in different layers. While the chemical characteristics were uniform in the mobilized soil layer for lime incorporation in the conventional tillage, there were changes in the soil profile by applying lime on the surface under the no-tillage system.The intensity and depth of the affected layers were proportional to the applied rates. The changes were higher in the natural field than in the conventional and no-tillage soil by surface applying lime in undeformed soil columns submmited to simulated rain. Soil use for 42 months with annual crops substantially modified the original soil chemical characteristics of the natural field condition, regardless of the soil tillage system.
Index terms: lime rates, no-tillage, conventional tillage.
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LITERATURA CITADA
Recebido para publicação em junho de 1999
Aprovado em março de 2001
(1
) Parte da Tese de Mestrado do primeiro autor, apresentada ao Programa de Pós-Graduação em Ciência do Solo, Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS. Executada com recursos da FAPERGS e FINEP/PRONEX.
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TEDESCO
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C.
Authorship
C. Petrere
Fundação Centro de Experimentação e Pesquisa - FUNDACEP, Cruz Alta, RSFundação Centro de Experimentação e Pesquisa - FUNDACEPCruz Alta, RSFundação Centro de Experimentação e Pesquisa - FUNDACEP, Cruz Alta, RS
I. Anghinoni
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Departamento de Solos , Porto Alegre, Rio Grande do Sul, BrazilUniversidade Federal do Rio Grande do SulBrazilPorto Alegre, Rio Grande do Sul, BrazilUniversidade Federal do Rio Grande do Sul, Departamento de Solos , Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil
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How to cite
Petrere, C. and Anghinoni, I.. Changes in chemical characteristics of the soil profile by surface lime application under natural pasture. Revista Brasileira de Ciência do Solo [online]. 2001, v. 25, n. 4 [Accessed 11 April 2025], pp. 885-895. Available from: <https://doi.org/10.1590/S0100-06832001000400011>. Epub 30 Sept 2014. ISSN 1806-9657. https://doi.org/10.1590/S0100-06832001000400011.
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