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Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Volume: 28, Issue: 11, Published: 2024
  • Nutritional balance in mango plants in the Brazilian semiarid using nutritional diagnostic methods Original Article

    Rezende, Jefrejan S.; Freire, Fernando J.; Silva, Suellen R. V. da; Musser, Rosimar dos S.; Cavalcante, Ítalo H. L.; Saldanha, Eduardo C. M.; Santos, Renato L. dos; Cunha, Jailson C.

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO A avaliação nutricional em mangueiras baseada em métodos diagnósticos que consideram o equilíbrio nutricional tem sido recomendada. Os objetivos deste estudo foram: estabelecer faixas nutricionais ótimas por métodos diagnósticos e compará-las entre si; identificar o método diagnóstico mais eficiente na determinação de desequilíbrios nutricionais; e selecionar os nutrientes que melhor respondem à aplicação do método diagnóstico. O estudo foi realizado em pomares comerciais de mangueira no Vale do São Francisco-PE, Brasil. Foram calculados os teores nutricionais pelos métodos Sistema Integrado de Diagnóstico e Recomendação (DRIS-Beaufils, DRIS-Jones), DRIS Modificado (M-DRIS-Beaufils; M-DRIS-Jones), Diagnose da Composicão Nutricional (CND) e Chance Matemática (ChM) e comparados entre si pelo teste qui-quadrado. A análise de componentes principais foi aplicada para selecionar o método diagnóstico mais eficiente e os nutrientes responsáveis pela maior variabilidade. Os métodos DRIS Beaufils, M-DRIS Beaufils, DRIS Jones, M-DRIS Jones, CND e ChM geraram faixas de suficiência nutricional para as cultivares avaliadas. Os diagnósticos nutricionais dos métodos DRIS-Beaufils e M-DRIS Beaufius foram semelhantes entre si e discordantes dos métodos DRIS-Jones, M-DRIS-Jones e CND que foram semelhantes. O método DRIS Beaufils atualizado por Maia mostrou-se mais consistente na avaliação nutricional de mangueiras. Os nutrientes N, P, K, Mg e S na cultivar Tommy Atkins; N, P, Mg, S, B, Mn, Zn, Mo e Cl na cultivar Kent; e N, P, K, Ca, S, B, Cu, Fe, Zn, Mo e Cl na cultivar Keitt apresentam potencial de resposta significativa à aplicação do método DRIS-Beaufils atualizado por Maia.

    Abstract in English:

    ABSTRACT Nutritional assessment of mango trees based on diagnostic methods considering nutritional balance is recommended. This study aimed to establish optimum nutritional ranges using diagnostic methods, compare them, identify the most efficient diagnostic method, and select the nutrients responding best to the application of the diagnostic method. The study was conducted in commercial mango orchards in the São Francisco Valley. Nutritional content was calculated using the diagnosis and recommendation integrated system (DRIS-Beaufils, DRIS-Jones), modified DRIS (M-DRIS-Beaufils; M-DRIS-Jones), compositional nutrient diagnosis (CND), and mathematical chance (ChM) methods and compared using the chi-square test. Principal component analysis was applied to select the most efficient diagnostic method and the nutrients responsible for the greatest variability. The DRIS-Beaufils, M-DRIS-Beaufils, DRIS-Jones, M-DRIS-Jones, CND, and ChM methods generated nutritional sufficiency ranges for the evaluated cultivars. The nutritional diagnoses of the DRIS-Beaufils and M-DRIS-Beaufils methods were similar and discordant with those of DRIS-Jones, M-DRIS-Jones, and CND. The DRIS-Beaufils method, updated by Maia, proved to be more consistent for the nutritional assessment of mango trees. The nutrients N, P, K, Mg, and S in the Tommy Atkins cultivar; N, P, Mg, S, B, Mn, Zn, Mo, and Cl in the Kent cultivar; and N, P, K, Ca, S, B, Cu, Fe, Zn, Mo, and Cl in the Keitt cultivar showed significant responses to the application of the DRIS-Beaufils method updated by Maia.
  • Anaerobic mono-and co-digestion of fruit and vegetable residues: Effects on biogas yield and biofertilizer Original Article

    Hinterholz, Bruna; Costa, Mônica S. S. de M.; Lucas Junior, Jorge de; Pereira, Edilene da S.; Buligon, Eduardo L.; Lima, Jessica C. de; Marostica, Ritieli

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO A destinação adequada dos resíduos de frutas e vegetais é fundamental para promover a sustentabilidade ambiental, reduzir a pegada de carbono, melhorar a qualidade do solo e contribuir para a transição para uma economia circular. Neste estudo, foram avaliados os efeitos da adição de água residuária da bovinocultura de leite em codigestão anaeróbia com resíduos de frutas e vegetais e o uso do biofertilizante como diluente na monodigestão anaeróbia dos resíduos de frutas e vegetais (reciclo). A produção específica de biogás e metano, bem como a qualidade agronômica do biofertilizante em um estudo semicontínuo, foram avaliados. Foram utilizadas duas estratégias para partida dos reatores: o abastecimento inicial dos reatores totalmente com inóculo (biofertilizante proveniente da digestão anaeróbia da água residuária da bovinocultura de leite) e a progressão de carga para os resíduos de frutas e vegetais. A maior produção específica de biogás e metano foi atingida pela codigestão anaeróbia de resíduos de frutas e vegetais com água residuária da bovinocultura de leite, 720 e 436 L kg-1 de sólidos voláteis (SV), respectivamente. A adição da água residuária da bovinocultura de leite aumentou em 249% a alcalinidade dos resíduos de frutas e vegetais e diminuiu em 83,4% sua acidez volátil. A recuperação de macronutrientes no biofertilizante é favorecida pela monodigestão anaeróbia dos resíduos de frutas e vegetais em função do uso do reciclo. Entretanto, visando a destinação destes ao meio rural, a codigestão anaeróbia com água residuária da bovinocultura de leite favorece o uso agrícola do biofertilizante.

    Abstract in English:

    ABSTRACT The proper disposal of fruit and vegetable waste is essential to promote environmental sustainability, reduce the carbon footprint, improve soil quality, and contribute to the transition to a circular economy. This study examined the impact of incorporating dairy cattle wastewater (DCWW) into anaerobic co-digestion with fruit and vegetable residues and utilization of the resulting biofertilizer as a diluent in the anaerobic mono-digestion of fruit and vegetable residues (recycle). The specific biogas and methane production and the agronomic quality of the biofertilizer were evaluated in a semi-continuous trial. Two startup strategies were employed: initially, the reactors were entirely fed with inoculum (biofertilizer derived from DCWW), and fruit and vegetable residue feedstock was gradually introduced. Anaerobic co-digestion of fruit and vegetable residues with DCWW yielded the highest specific production of biogas and methane at 720 and 436 L kg-1 of volatile solids (VS), respectively. The addition of DCWW increases fruit and vegetable residue alkalinity by 249% and reduces the volatile acidity by 83.4%. Anaerobic mono-digestion of fruit and vegetable residues enhances macronutrient recovery in the biofertilizer through recycle. Logistically, directing fruit and vegetable residues to rural areas for anaerobic co-digestion with DCWW promotes agricultural biofertilizer use.
  • Estimating energy efficiency of the aeration process of stored grains through machine learning Original Article

    Ferreira Junior, Weder N.; Resende, Osvaldo; Oliveira, Daniela C. de; Oliveira, Daniel E. C. de; Rosa, Elivânio dos S.

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO A aeração é realizada por meio da insuflação do ar externo para dentro do silo, tendo como objetivo manter a temperatura da massa de grãos armazenados em níveis seguros. No presente estudo foi estimada a eficiência energética da aeração de grãos de girassol armazenados, assim como proposto e testado um modelo de estimativa da eficiência energética da aeração, utilizando diferentes algoritmos no aprendizado de máquinas supervisionado e não supervisionado. O objetivo no trabalho foi desenvolver uma aplicação Web a partir da mineração e modelagem dos dados com o aprendizado de máquinas. O banco de dados foi composto pelas informações da temperatura média do nível dos sensores, temperatura média do silo, temperatura ambiente externa, ocorrência de aeração, se houve resfriamento, aquecimento e aquecimento direto durante aeração, e a eficiência energética do processo de aeração. O modelo de estimativa da eficiência energética do processo de aeração demonstrou-se eficiente, identificando que durante a aeração de grãos de girassol armazenados a eficiência energética foi de 97,78%. Dentre os algoritmos classificadores testados na Máquina de Vetores de Suporte (SVM-Poly) apresentou as melhores métricas e indicadores, sendo recomendado para implementação em redes de desenvolvimento de sistemas capaz de predizer o status da aeração de grãos armazenados.

    Abstract in English:

    ABSTRACT Aeration is carried out by blowing external air into the silo, with the aim to keep the temperature in the mass of stored grains at safe levels. In the present study, the energy efficiency of aeration of stored sunflower grains was estimated, and a model was proposed and tested to estimate the energy efficiency of aeration, using different algorithms in supervised and unsupervised machine learning. The objective of the work was to develop a Web application based on data mining and modeling with machine learning. The database was composed of information on the average temperature at the height of the sensors, average temperature of the silo, external ambient temperature, occurrence of aeration, if there was cooling, heating and direct heating during aeration, and the energy efficiency of the aeration process. The model for estimating the energy efficiency of the aeration process proved to be efficient, identifying that the energy efficiency was 97.78% during the aeration of stored sunflower grains. Among the classifier algorithms tested, Support Vector Machine (SVM-Poly) showed the best metrics and indicators, hence being recommended for implementation in system development networks capable of predicting the aeration status of stored grains.
  • Cluster analysis and hydrological regionalization for Brazilian states Original Article

    Charles, Thaís da S.; Lopes, Tárcio R.; Duarte, Sérgio N.; Nascimento, Jéssica G.; Ricardo, Hugo de C.; Pacheco, Adriano B.; Mendonça, Fernando C.

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Para gerenciar os recursos hídricos de forma eficaz, os dados de vazão das estações hidrométricas são cruciais. No entanto, no Brasil, algumas regiões não dispõem dos dados necessários. A regionalização hidrológica é uma técnica alternativa para obter dados para essas regiões. Infelizmente, nem todas as regiões do Brasil têm modelos de regionalização hidrológica definidos, incluindo Goiás e o Distrito Federal. O objetivo deste estudo foi desenvolver uma metodologia de regionalização hidrológica, baseada na separação de regiões hidrologicamente homogêneas e na regressão multivariada, utilizando o programa Sistema de Informações Geográficas (SIG). Com base na série histórica, foram calculadas as vazões de referência com 90 ou 95% de permanência ao longo do tempo no curso d’água (Q90 e Q95) e a vazão média (Ǭ). Com os dados das estações pluviométricas, foi calculada a precipitação média anual de cada uma das bacias hidrográficas fluviométricas, por meio de interpolação espacial por krigagem ordinária. Posteriormente, foram calculadas as características fisiográficas de cada bacia. Com esses dados, as regiões hidrologicamente homogêneas foram delimitadas por meio da análise de agrupamento. A análise de cluster identificou sete regiões hidrologicamente homogêneas em Goiás, sendo que duas delas pertencem ao Distrito Federal. A regressão multivariada levou ao desenvolvimento de sete modelos de regionalização. Os modelos para as regiões 1, 3, 4, 5 e 7 apresentaram melhor desempenho.

    Abstract in English:

    ABSTRACT Streamflow data from gauging stations are essential for effective water resources management. However, some regions in Brazil lack the necessary data. Hydrological regionalization is an alternative technique for obtaining data such regions. However, not all regions in Brazil have defined hydrological regionalization models, including the state of Goiás and the Brazilian Federal District. The objective of this study was to develop a hydrological regionalization methodology based on the separation of hydrologically homogeneous regions and multiple linear regression, using a Geographic Information System (GIS) program. Historical series data were used to calculate reference flows with 90 or 95% duration over time in the watercourse (Q90 and Q95) and the mean flow (Ǭ). Rain gauge station data were used to calculate the mean annual rainfall in each watershed through spatial interpolation by ordinary kriging. Subsequently, the physiographic characteristics of each watershed were calculated. The hydrologically homogeneous regions were delimited based on these data using cluster analysis, which identified seven hydrologically homogeneous regions in Goiás, two of them belonging to the Federal District. Multiple regression allowed the development of seven regionalization models. Models for regions 1, 3, 4, 5, and 7 showed better performance.
  • Production and quality of hydroponic kale under salt stress and KNO3 concentrations Original Article

    Melo, Mikhael R. de S.; Oliveira, Francisco de A. de; Oliveira, Mychelle K. T. de; Aroucha, Edna M. M.; Almeida, José G. L. de; Lima, Breno L. de C.; Pinto, Francisco F. B.; Medeiros, José F. de; Nascimento, Iarajane B. do

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O potássio é um nutriente com potencial para aumentar a tolerância das plantas ao estresse salino. O objetivo deste estudo foi avaliar a produção e a qualidade da couve submetida ao estresse salino e às concentrações de potássio em ambiente protegido. O delineamento experimental adotado foi em parcela subdivididas, sendo as parcelas compostas por cinco soluções nutritivas (tratamento controle, S1 - solução nutritiva padrão usando água de baixa salinidade, 0,5 dS m-1 (500 mg L-1 de KNO3), e quatro soluções nutritivas preparadas em águas salobras (3,5 dS m-1) contendo quatro concentrações de KNO3 (S2 - 500 mg L-1, S3 - 625 mg L-1, S4 - 750 mg L-1, S5 - 1.000 mg L-1). As subparcelas foram representadas por duas cultivares de couve folha (Manteiga e Manteiga da Geórgia). Foram avaliadas as variáveis de produção de folhas e qualidades físicas e químicas pós-colheita. A solução nutritiva salinizada com adição de NaCl (S2) reduziu a produção, mas não reduziu a qualidade pós-colheita da couve folha. A adição extra de KNO3 em 25% (S3) foi eficiente para reduzir o efeito deletério do estresse salino sobre as variáveis comprimento de folha, área foliar, produção e número de maços. A cv. Manteiga da Geórgia se mostrou mais tolerante ao estresse salino que a cv. Manteiga.

    Abstract in English:

    ABSTRACT Potassium is a nutrient with the potential to increase plant tolerance to salt stress. The aim of this study was to evaluate the production and quality of kale subjected to salt stress and potassium concentrations in a protected environment. The experimental design was in split plots, with plots composed of five nutrient solutions (control treatment, S1 - standard nutrient solution prepared in low-salinity water, 0.5 dS m-1 (500 mg L-1 of KNO3), and four nutrient solutions prepared in brackish waters (3.5 dS m-1) containing four concentrations of KNO3 (S2 - 500 mg L-1, S3 - 625 mg L-1, S4 - 750 mg L-1, S5 - 1,000 mg L-1), and subplots represented by two leaf kale cultivars (Manteiga and Manteiga da Geórgia). Leaf production variables and post-harvest physical and chemical qualities were evaluated. The saline nutrient solution with the addition of NaCl (S2) reduced production but did not reduce the post-harvest quality of kale. The extra addition of KNO3 at 25% (S3) was efficient in reducing the deleterious effects of salt stress on the variables leaf length, leaf area, leaf production, and number of bunches. The cv. Manteiga da Geórgia was more tolerant to salt stress than the cv. Manteiga.
  • Storage and quality of landrace cowpea grains stored in silo bags1 Original Article

    Silva, Mayara A. D. e; Lopes, Lucas M.; Sousa, Adalberto H. de; Faroni, Lêda R. A.; Brito, Rychaellen S. de; Lima, Malena; Andrade, Reginaldo A.

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O armazenamento é uma etapa crucial durante a produção de grãos. Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar o uso de silo bolsa como alternativa no armazenamento de grãos crioulos de feijão-caupi. Para o estudo utilizou-se amostras de feijão-caupi, das variedades Arigozinho, Manteiguinha e Quarentão, procedentes do município de Cruzeiro do Sul - Acre, safra 2021. As amostras de 500 g foram armazenadas em silos bolsa e sacos de ráfia, durante 30, 60, 90, 120 dias. O experimento foi inteiramente casualizado, com parcelas subdivididas no tempo (2 × 5), com quatro repetições. As parcelas foram as condições de armazenamento: silo bolsa e sacos de ráfia, e as subparcelas, os períodos de armazenamento: 0, 30, 60, 90 e 120 dias para cada variedade crioula de feijão-caupi. Zabrotes subfasciatus foi identificado em todas as variedades, com infestações de 49 a 98% em sacos de ráfia e inferiores a 10% em silo bolsa ao longo de 120 dias. Foi observado a depreciação na qualidade dos grãos durante o período de armazenamento em sacos de ráfia. Houve aumento na condutividade elétrica, flutuações no teor de água, redução da massa específica aparente e na germinação, devido ao maior grau de infestação em todas as variedades investigadas. Os grãos em silo bolsa apresentaram mínimas variações e mantiveram a qualidade inicial durante 120 dias. O armazenamento em silo bolsa é eficaz no controle de Z. subfasciatus e na manutenção da qualidade dos grãos das variedades Arigozinho, Manteiguinha e Quarentão por até 120 dias.

    Abstract in English:

    ABSTRACT Storage is one of the main stages during grain production. The present study was conducted to evaluate the use of silo bags as an alternative for storing landrace cowpea grains. The experiment used samples of the Arigozinho, Manteiguinha, and Quarentão cowpea varieties from Cruzeiro do Sul - Acre, harvested in the 2021 crop season. The samples (500 g) were stored in raffia and silo bags for 30, 60, 90, and 120 days. The experimental design was completely randomized, arranged in a split-plot-in-time scheme (2 × 5) with four replicates. Storage conditions represented the plots: silo bags and raffia bags. The subplots comprised five storage conditions: 0, 30, 60, 90, and 120 days for each landrace cowpea variety. The insect species identified in all varieties was Zabrotes subfasciatus, with infestation ranging from 49% to 98% in raffia bags and less than 10% in silo bags over 120 days. A depreciation in grain quality was observed during storage in raffia bags. There was increase in electrical conductivity, fluctuations in water content, and reductions in bulk density and germination due to the higher degree of infestation in all the investigated varieties. The grains stored in silo bags showed minimal variations over the 120 days, maintaining their initial quality throughout the storage period. The bag silo storage system is an effective alternative for controlling Z. subfasciatus and maintaining the grain quality of the varieties Arigozinho, Manteiguinha, and Quarentão for a period of up to 120 days.
  • Bioindicator potential of Cedrela fissilis seedlings in copper-contaminated areas Original Article

    Kuinchtner, Caroline C.; Aguilar, Marcos V. M.; Senhor, Daiane F.; Oliveira, Gerâne S. W. de; Lovato, Luana da R.; Rosa, Flaiane C. R. da; Tabaldi, Luciane A.

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO A contaminação do solo com metais tóxicos traz consigo graves problemas ambientais. Dentre esses metais, o cobre (Cu) é prejudicial ao desenvolvimento das plantas quando atinge elevados níveis de contaminação no solo. Assim, identificar espécies capazes de resistir a esse tipo de contaminação auxilia nos processos de revegetação e descontaminação desses locais. Portanto, o presente estudo teve como objetivo investigar a tolerância de plantas de Cedrela fissilis ao excesso de Cu através de variáveis morfofisiológicas e bioquímicas. Mudas de C. fissilis foram submetidas a cinco concentrações de Cu (0, 2, 4, 6 e 8 mg L-1). O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, com cinco tratamentos e quatro repetições. Características morfofisiológicas (número de folhas, altura da parte aérea, comprimento da raiz, massa seca, variáveis morfológicas do sistema radicular e área foliar) e bioquímicas (enzimas antioxidantes, peroxidação lipídica, concentração de peróxido de hidrogênio e pigmentos fotossintéticos) e Cu acumulado nas raízes e folhas foram avaliados. Altas concentrações de Cu tiveram efeito negativo no peso seco da parte aérea e das raízes, na taxa fotossintética, na condutância estomática e na taxa transpiratória. No geral, o Cu aumentou a atividade das enzimas antioxidantes e a peroxidação lipídica. Portanto, a incidência de Cu na solução nutritiva influenciou negativamente as características bioquímicas e fisiológicas das mudas de C. fissilis em detrimento do seu crescimento. Assim, foi possível identificar o comportamento sensível da espécie investigada. Devido a essas características, mudas de C. fissilis podem ser utilizadas como bioindicadoras de áreas contaminadas por cobre.

    Abstract in English:

    ABSTRACT Soil contamination with toxic metals brings along severe environmental issues. Among these metals, copper (Cu) is harmful to plant development when it reaches high contamination levels in the soil. Thus, identifying species capable of resisting this contamination type helps these sites’ revegetation and decontamination processes. Therefore, the present study aimed to investigate the tolerance of Cedrela fissilis plants to excess Cu through morphophysiological and biochemical variables. C. fissilis seedlings were subjected to five concentrations of Cu (0, 2, 4, 6, and 8 mg L-1). The experimental design was completely randomized, with five treatments and four repetitions. Morphophysiological (number of leaves, shoot height, root length, dry weight, morphological variables of the root system, and leaf area) and biochemical (antioxidant enzymes, lipid peroxidation, hydrogen peroxide concentration, and photosynthetic pigments) traits and Cu accumulated in roots and shoot were evaluated. High concentrations of Cu had a negative effect on the shoot and root dry weight, photosynthetic rate, stomatal conductance, and transpiration rate. Overall, Cu increased the activity of the antioxidant enzymes and lipid peroxidation. Therefore, Cu incidence in the nutrient solution has negatively influenced the biochemical and physiological traits of C. fissilis seedlings to the detriment of their growth. Thus, it was possible to identify sensitive behavior by the investigated species. Because of these features, C. fissilis seedlings can be used as markers for copper-contaminated areas.
  • Drying kinetics and physiological quality of Solanum aethiopicum seeds Original Article

    Santos, Samuel G. F. dos; Paula, Dilma F. de; Souza, Antonio M. B. de; Silva, Ítallo J.; Coelho, Ana P. de F.; Silva, Laércio J. da; Dias, Denise C. F. dos S.; Araujo, Eduardo F.

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O processo de secagem é de suma importância para a manutenção da qualidade das sementes, onde a temperatura de condução deste processo exerce influência direta sobre a germinação e vigor, sobretudo para as espécies olerícolas que são colhidas com alto teor de água. O objetivo desta pesquisa foi determinar e modelar as curvas de secagem de sementes de jiló (cultivar Tinguá-verde-claro) nas temperaturas de 35, 38, 41 e 44 ºC, bem como avaliar a qualidade fisiológica das sementes após a secagem. Foi utilizado o delineamento inteiramente casualizado, sendo quatro temperaturas de secagem (35, 38, 41 e 44 ºC) com quatro repetições. Nove modelos matemáticos foram ajustados por meio de análise de regressão não linear pelo método de Gauss-Newton, e o grau de ajuste foi avaliado com base na magnitude do coeficiente de determinação (R2), teste qui-quadrado (χ2), erro médio relativo (P) e erro médio estimado (SE). A qualidade das sementes foi avaliada pelo teste de germinação (G), condutividade elétrica (CE) e envelhecimento acelerado (EA). O modelo ‘Midilli Modificado’ é o que melhor representa as curvas de secagem das sementes de jiló nas temperaturas estudadas. Sementes com maior germinação e vigor, ou seja, com menores valores de CE e maiores taxas de germinação após EA, são alcançadas através da secagem a 35 e 38 ºC.

    Abstract in English:

    ABSTRACT The drying process is paramount for maintaining seed quality, where the temperature during this process directly influences germination and vigor, especially for vegetable species harvested with high moisture content. This research aimed to determine and model the drying curves of S. aethiopicum (cultivar Tinguá-verde-claro) seeds at temperatures of 35, 38, 41, and 44 ºC, as well as to evaluate the physiological quality of the seeds after drying. A completely randomized design was used, with four drying temperatures (35, 38, 41, and 44 ºC) and four replicates. Nine mathematical models were fitted using the non-linear regression analysis by the Gauss-Newton method, and the goodness of fit was assessed based on the magnitude of the coefficient of determination (R2), chi-square test (χ2), relative mean error (P), and estimated mean error (SE). Seed quality was evaluated by germination test (G), electrical conductivity (EC), and accelerated aging (AA). The Modified Midilli model best represents the drying curves of S. aethiopicum seeds at the studied temperatures. Seeds with higher germination and vigor, meaning lower electrical conductivity values and higher germination rates after accelerated aging, are achieved through drying at 35 and 38 ºC.
  • Microbiological attributes in Oxisol cultivated with sugarcane in savanna region of Central Brazil Original Article

    Faquim, Ana Caroline da S.; Brasil, Eliana P. F.; Costa, Adriana R. da; Leandro, Wilson M.; Sousa, Jéssika L. de O.; Nascimento, Joyce V. do; Silva, Marcos V. da; Santos, Glenio G. dos; Silva, Patrícia C.

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O aporte de resíduos vegetais ao longo dos ciclos da cana-de-açúcar favorece o incremento de matéria orgânica e atividade de microrganismos no solo, especialmente nas camadas superficiais. A textura do solo também tem um efeito importante nos processos ecológicos e na qualidade do solo. Nesse sentido, o objetivo desta pesquisa foi avaliar atributos biológicos do solo em diferentes ciclos de cultivo de cana-de-açúcar sob colheita mecanizada, em um Latossolo da região de cerrado do Brasil Central. O estudo foi realizado em áreas comerciais de cultivo de cana-de-açúcar na safra 2018/2019, consideradas homogêneas em termos de condições edafoclimáticas, tendo como fonte de variação entre as áreas os ciclos de cultivo (C1: um ciclo de cultivo; C3: três ciclos de cultivo; C7: sete ciclos de cultivo) e uma área de vegetação de cerrado selecionada como referência. Foram determinadas variáveis microbiológicas nas camadas de 0-0,10 e 0,10-0,20 m. As variáveis relacionados à biomassa microbiana e textura foram submetidos à análise de componentes principais. Áreas com ciclos de cultivo de cana-de-açúcar mais longos apresentaram maior proporção de carbono da biomassa microbiana no carbono orgânico total nas camadas subterrâneas (quociente microbiano). O desempenho da comunidade microbiana do solo, expresso pelos indicadores carbono orgânico total e nitrogênio da biomassa microbiana foi associado à maior presença de argila e silte, ou seja, partículas de solo menores que 0,02 mm.

    Abstract in English:

    ABSTRACT The contribution of plant residues throughout the sugarcane cycles favors the increase of organic matter and the activity of microorganisms in the soil, especially in the surface layers. Soil texture also has an important effect on ecological processes and soil quality. In this context, the objective of this study was to evaluate soil biological attributes in different sugarcane cultivation cycles under mechanized harvesting in an Oxisol in the Savanna region of Central Brazil. The study was conducted in commercial areas under sugarcane cultivation during the 2018/2019 season, which were considered homogeneous in terms of soil and climatic conditions, with the source of variation among the areas being the cultivation cycles (C1: one cultivation cycle; C3: three cultivation cycles; C7: seven cultivation cycles) and a savanna vegetation area selected as a reference. Microbiological variables were determined in two layers, 0-0.1 and 0.1-0.2 m. The variables related to microbial biomass and texture were subjected to principal component analysis. Areas with longer sugarcane cultivation cycles show higher proportion of microbial biomass carbon in the total organic carbon in subsurface layers (microbial quotient). The performance of the soil microbial community, as expressed by total organic carbon and microbial biomass nitrogen indicators, was associated with higher presence of clay and silt, i.e., soil particles smaller than 0.02 mm.
  • Assessment of thermal comfort in non-centrifugal cane sugar through WBGT index Original Article

    Cortes-Tovar, Giovanni A.; Osorio-Hernandez, Robinson; Guerra-Gárcia, Lina M.; Valenzuela-Mahecha, Miguel Á.; García-Navarrete, Oscar L.

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O processo de produção de rapadura gera alta concentração de vapor e calor devido à evaporação do caldo da cana em panelas sobre forno a combustível sólido. Isso gera um ambiente quente e saturado de umidade que pode ser sufocante para os trabalhadores. Este estudo teve como objetivo avaliar as condições ambientais de uma instalação de processamento de rapadura, com base no Índice de Bulbo Úmido e Temperatura de Globo (IBUTG) e sugerir soluções para mitigar possíveis efeitos adversos do estresse térmico. Esta avaliação utilizou simulação computacional para determinar o conforto térmico dos trabalhadores. A simulação foi validada com dados de temperatura e umidade relativa do ar da instalação. As simulações bioclimáticas foram realizadas em doze tratamentos, modificando o fechamento nas paredes e lanternim, com três tipos de materiais de cobertura. Foi determinado o Índice IBUTG, considerando os efeitos do calor radiante gerado pelo forno, e pela área de ventilação natural sobre a temperatura e umidade relativa do ar no interior da instalação, e seu efeito no conforto dos trabalhadores. A zona térmica do forno apresentou condições de estresse térmico, portanto, foram sugeridos períodos de descanso e ventilação mecânica quando não for possível a evacuação do calor e vapor através da ventilação natural. O uso de avental aluminizado e óculos infravermelhos para proteção ocular foi recomendado para os trabalhadores expostos a altas temperaturas e radiação térmica.

    Abstract in English:

    ABSTRACT The production process of non-centrifuged cane sugar (NCS) involves a significant release of steam and heat due to the evaporation of cane juices in saucepans over a solid fuel oven. This results in a warm and moisture-saturated environment, which can be suffocating for workers. This study aimed to evaluate the bioclimatic behavior of an NCS processing facility, based on the wet bulb globe temperature (WBGT) index. In addition, solutions are suggested to mitigate possible adverse effects of heat stress. This evaluation utilized computational simulations to determine the thermal comfort perceived by the workers. The accuracy of simulations was verified against temperature and relative air humidity data collected from the facility. Bioclimatic simulations encompassed twelve treatments, involving modifications to the enclosure on the walls and lantern window, incorporating three types of roof material. The WBGT index was determined by considering the effects of the radiant heat generated by the oven and the natural ventilation area on the facility’s temperature and relative air humidity. This helps to assess the comfort experienced by the workers. The thermal zone of the oven presented heat stress conditions; therefore, rest periods and mechanical ventilation were suggested when dissipating heat and steam through natural ventilation is not possible. For workers exposed to high temperatures and thermal radiation, the use of an aluminized apron and infrared goggles for eye protection was recommended.
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