Open-access Intake and digestibility of dietary nutrients in lambs of different genetic groups fed with cashew nut meal

rbspa Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal Rev. bras. saúde prod. anim. 1519-9940 UFBA - Universidade Federal da Bahia Salvador, BA, Brazil This study aimed to evaluate the inclusion of cashew nut meal (CNM) offered to lambs of three genetic groups on intake and digestibility of dietary nutrients. Eighteen male lambs, ½ Dorper x ½ native, ½ Somalis x ½ native and ½ Santa Inês x ½ native, with body weight of 22,66. The control diet, constituted Aruana´s hay, corn, soybean meal. The test diet was constituted of these feed plus CNM, Acompletely randomized design in a factorial project 3 x 2, three genetic groups versus two diets (with or without CNM) with three replicates per treatment.Higher intakes were obtained for the animals ½ Dorper x ½ native compared to animals ½ Santa Inês x ½ native, being similar to the animals ½ Somalis x ½ native. There was significant interaction only for the DM digestibility. Lower digestibilities were observed for animals ½ Santa Ines x ½ native in the diet containing the CNM. Lower digestibilities of ADF and HCEL were observed in the diets with the inclusion of CNM. For the genetics groups, NDF, ADF and HCEL digestibilities higher it was verified to the animals ½ Dorper x ½ native comparedto theanimals ½ Santa Inês x ½ native, being both similar to the animals ½ Somalis x ½ native. The inclusion of CNM has a negative effect on the digestibilities of fibrous fractions, especially on the hemicellulose, resulting in reduction on the digestibility of dietary DM in the ½ Santa Inês x ½ native. ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - AOAC. Official methods of analysis. Washington, DC, 1995. 1015 p. Official methods of analysis 1995 BARROS, N.N.; VASCONCELOS, V.R.; ARAÚJO, M.R.A.; MARTINS, E.C. Influência do grupo genético e da alimentação sobre o desempenho de cordeiros em confinamento. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.38, n.9, p.1111-1116, 2003. Influência do grupo genético e da alimentação sobre o desempenho de cordeiros em confinamento Pesquisa Agropecuária Brasileira 2003 1111 1116 9 38 BARROS N.N. VASCONCELOS V.R. ARAÚJO M.R.A. MARTINS E.C. CUNHA, M.G.G.; CARVALHO, F.F.R.; VÉRAS, A.S.C.; BATISTA, A.M.V. Desempenho digestibilidade aparente em ovinos confinados alimentados com dietas contendo níveis crescentes de caroço de algodão integral. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, n.6, p.1103-1111, 2008. Desempenho digestibilidade aparente em ovinos confinados alimentados com dietas contendo níveis crescentes de caroço de algodão integral Revista Brasileira de Zootecnia 2008 1103 1111 6 37 CUNHA M.G.G. CARVALHO F.F.R. VÉRAS A.S.C. BATISTA A.M.V. LOPES, N.C.M.; JAEGER, S.M.P.L.; OLIVEIRA, R.L.; OLIVEIRA, G.J.C.; MELO JUNIOR, A.S.; FARIA, M.M. S.; STRADA, E.S.O.; SILVA, A.M. Peso, rendimento e cortes da carcaça de cordeiros recebendo dieta a base de palma forrageira (Opuntia ficus-indica, Mill) amonizada. Magistra, v.20, p.140-145, 2008. Peso, rendimento e cortes da carcaça de cordeiros recebendo dieta a base de palma forrageira (Opuntia ficus-indica, Mill) amonizada Magistra 2008 140 145 20 LOPES N.C.M. JAEGER S.M.P.L. OLIVEIRA R.L. OLIVEIRA G.J.C. MELO JUNIOR A.S. FARIA M.M. S. STRADA E.S.O. SILVA A.M. MACEDO JÚNIOR, G.L.; PÉREZ, J.R.O.; ALMEIDA, T.R.V.; PAULA, O.J.; FRANÇA, P.M.; ASSIS, R.M. Influência de diferentes níveis de FDN dietético no consumo e digestibilidade aparente de ovelhas Santa Inês. Ciência Agrotécnica, v.30, n.3, p.547-553, 2006. Influência de diferentes níveis de FDN dietético no consumo e digestibilidade aparente de ovelhas Santa Inês Ciência Agrotécnica 2006 547 553 3 30 MACEDO JÚNIOR G.L. PÉREZ J.R.O. ALMEIDA T.R.V. PAULA O.J. FRANÇA P.M. ASSIS R.M. MAIA, F.J.; BRANCO, A.F.; MOURO, G. F.; CONEGLIAN, S.M.; SANTOS, G.T.; MINELLA, T.F.; GUIMARÃES, K.C. Inclusão de fontes de óleo na dieta de cabras em lactação: Produção, composição e perfil dos ácidos graxos do leite. Revista Brasileira de Zootecnia, v.35, p.1504-1513, 2006. Inclusão de fontes de óleo na dieta de cabras em lactação: Produção, composição e perfil dos ácidos graxos do leite Revista Brasileira de Zootecnia 2006 1504 1513 35 MAIA F.J. BRANCO A.F. MOURO G. F. CONEGLIAN S.M. SANTOS G.T. MINELLA T.F. GUIMARÃES K.C. MARQUES, A.V.M.S.; COSTA, R.G.; SILVA, A.M.A.; PEREIRA FILHO, J.M.; MADRUGA, M.S.; LIRA FILHO, G.E. Rendimento, composição tecidual e musculosidade da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com diferentes níveis de feno de flor de seda na dieta. Revista Brasileira de Zootecnia, v.36, p.610-617, 2007. Rendimento, composição tecidual e musculosidade da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com diferentes níveis de feno de flor de seda na dieta Revista Brasileira de Zootecnia 2007 610 617 36 MARQUES A.V.M.S. COSTA R.G. SILVA A.M.A. PEREIRA FILHO J.M. MADRUGA M.S. LIRA FILHO G.E. NASCIMENTO, E.N.; ROGÉRIO, M.C.P.; BATISTA, A.S.M.; CARNEIRO, M.S.S.; VASCONCELOS, A.M.; LEITE, E.R.; LANDIM, A.V.; SILVA, V.L.; COSTA, J.B.; COSTA, H.H.A. Consumo de nutrientes e aspectos quantitativos de carcaça de ovinos em terminação alimentados com dietas contendo farelo de castanha de caju. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal [online], v.13, p.1099-1111, 2012. Consumo de nutrientes e aspectos quantitativos de carcaça de ovinos em terminação alimentados com dietas contendo farelo de castanha de caju Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 2012 1099 1111 13 NASCIMENTO E.N. ROGÉRIO M.C.P. BATISTA A.S.M. CARNEIRO M.S.S. VASCONCELOS A.M. LEITE E.R. LANDIM A.V. SILVA V.L. COSTA J.B. COSTA H.H.A. NATIONAL RESEARCH COUNCIL -NRC. Nutrient requirements of sheep. New York: National Academy Press, 1985. 99p. Nutrient requirements of sheep 1985 NATIONAL RESEARCH COUNCIL -NRC. Nutrient requeriments of small ruminants. Washington: National Academy Press, 2007. 362p. Nutrient requeriments of small ruminants 2007 PEREIRA, O.G.; SOUZA, V.G.; VALADARES FILHO, S.C.; PEREIRA, D.H.; RIBEIRO, K.G.; CECON, P.R. consumo e digestibilidade dos nutrientes e desempenho de bovinos de corte recebendo dietas com diferentes níveis de uréia. Ciência Animal Brasileira, v.9, n.3, p.552-562, 2008. consumo e digestibilidade dos nutrientes e desempenho de bovinos de corte recebendo dietas com diferentes níveis de uréia Ciência Animal Brasileira 2008 552 562 3 9 PEREIRA O.G. SOUZA V.G. VALADARES FILHO S.C. PEREIRA D.H. RIBEIRO K.G. CECON P.R. PIMENTEL, P.G.; MOURA, A.A.; NEIVA, J.N.M.; ARAÚJO, A.A.; TAIR, R.F.L. Consumo, produção de leite e estresse térmico em vacas da raça Pardo-Suíça alimentadas com castanha de caju. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.59, p.1523-1530, 2007. Consumo, produção de leite e estresse térmico em vacas da raça Pardo-Suíça alimentadas com castanha de caju Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 2007 1523 1530 59 PIMENTEL P.G. MOURA A.A. NEIVA J.N.M. ARAÚJO A.A. TAIR R.F.L. PIMENTEL, P.G.; PEREIRA, E.S.; QUEIROZ, A.C.; MIZUBUTI, I.Y.; REGADAS FILHO, J.G.L.; MAIA, I.S.G. Intake, apparent nutrient digestibility and ingestive behavior of sheep fed cashew nut meal. Revista Brasileira de Zootecnia, v.40, n.5, p.1128-1133, 2011. Intake, apparent nutrient digestibility and ingestive behavior of sheep fed cashew nut meal Revista Brasileira de Zootecnia 2011 1128 1133 5 40 PIMENTEL P.G. PEREIRA E.S. QUEIROZ A.C. MIZUBUTI I.Y. REGADAS FILHO J.G.L. MAIA I.S.G. RODRIGUES, M.M.; NEIVA, J.N.M.; VASCONCELOS, V.R.; LOBO, R.N.B.; PIMENTEL, J.C.M.; MOURA, A.A.A.N. Utilização do farelo de castanha de caju na terminação de ovinos em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.32, n.1, p.240-248, 2003. Utilização do farelo de castanha de caju na terminação de ovinos em confinamento Revista Brasileira de Zootecnia 2003 240 248 1 32 RODRIGUES M.M. NEIVA J.N.M. VASCONCELOS V.R. LOBO R.N.B. PIMENTEL J.C.M. MOURA A.A.A.N. SANTOS, V.C.; EZEQUIEL, J.M.B.; OLIVEIRA, P.S.N.; GALATI, R.L.; BARBOSA, J.C. Consumo e digestibilidade em ovinos alimentados com grãos e subprodutos da canola. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal [online], v.10, n.1, p.96-105, 2009. Consumo e digestibilidade em ovinos alimentados com grãos e subprodutos da canola Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 2009 96 105 1 10 SANTOS V.C. EZEQUIEL J.M.B. OLIVEIRA P.S.N. GALATI R.L. BARBOSA J.C. SILVA, M.M.C.; RODRIGUES, M.T.; RODRIGUES, C.A.F.; BRANCO, R.H.; LEÃO, M.I.; MAGALHÃES, A.C.M.; MATOS, R.S. Efeito da suplementação de lipídeos sobre a digestibilidade e os parâmetros da fermentação ruminal em cabras leiteiras. Revista Brasileira de Zootecnia, v.36, n.1, p.2 46-256, 2007. Efeito da suplementação de lipídeos sobre a digestibilidade e os parâmetros da fermentação ruminal em cabras leiteiras Revista Brasileira de Zootecnia 2007 2 46 256 1 36 SILVA M.M.C. RODRIGUES M.T. RODRIGUES C.A.F. BRANCO R.H. LEÃO M.I. MAGALHÃES A.C.M. MATOS R.S. SILVA, V.L.; ROGÉRIO, M.C.P.; ALVES, A.A.; BOMFIM, M.A.D.; LANDIM, A.V.; LEITE, E.R.; COSTA, H.H.A.; FREIRE, A.P.A. Comportamento ingestivo de cordeiros alimentados com dietas contendo farelo de castanha de caju. Revista da Faculdade de Zootecnia, Veterinária e Agronomia, v.18, p.1-17, 2011. Comportamento ingestivo de cordeiros alimentados com dietas contendo farelo de castanha de caju Revista da Faculdade de Zootecnia, Veterinária e Agronomia 2011 1 17 18 SILVA V.L. ROGÉRIO M.C.P. ALVES A.A. BOMFIM M.A.D. LANDIM A.V. LEITE E.R. COSTA H.H.A. FREIRE A.P.A. SNIFFEN, C.J.; O'CONNOR, J.D.; VAN SOEST, P.J.; FOX, D.J.; RUSSELL, J.B. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, v.70, p.3562-3577, 1992. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II: Carbohydrate and protein availability Journal of Animal Science 1992 3562 3577 70 SNIFFEN C.J. O'CONNOR J.D. VAN SOEST P.J. FOX D.J. RUSSELL J.B. TEIXEIRA, D.B.; BORGES, I. Efeito do nível de caroço de algodão sobre o consumo e digestibilidade da fração fibrosa do feno de braquiária decumbens em ovinos . Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.57,p.229-233, 2005. Efeito do nível de caroço de algodão sobre o consumo e digestibilidade da fração fibrosa do feno de braquiária decumbens em ovinos Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 2005 229 233 57 TEIXEIRA D.B. BORGES I. UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA - UFV. Sistema para análise estatística e genética- SAEG. Versão 8.0. Viçosa, MG: Fundação Arthur Bernardes, 2001. 150p. Sistema para análise estatística e genética- SAEG: Versão 8.0 2001 Van SOEST, P.J. Nutritional ecology of the ruminant. 2.th. Ithaca, New York: Cornell University Press, 1994. 476p. Nutritional ecology of the ruminant 1994 Van SOEST P.J. Van SOEST, P.J.; ROBERTSON, J.B.; LEWIS, B.A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, v.74, n.10, p.3583-3597, 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition Journal of Dairy Science 1991 3583 3597 10 74 Van SOEST P.J. ROBERTSON J.B. LEWIS B.A. YAMAMOTO, S.M.; SILVA SOBRINHO, A.G.; VIDOTTI, R.M.; HOMEM JUNIOR, A.C.; PINHEIRO, R.S.B.; Buzzulini, C. Desempenho e digestibilidade dos nutrientes em cordeiros alimentados com dietas contendo silagem de resíduos de peixe. Revista Brasileira de Zootecnia, v.36, n.4, p.1131-1139, 2007. Desempenho e digestibilidade dos nutrientes em cordeiros alimentados com dietas contendo silagem de resíduos de peixe Revista Brasileira de Zootecnia 2007 1131 1139 4 36 YAMAMOTO S.M. SILVA SOBRINHO A.G. VIDOTTI R.M. HOMEM JUNIOR A.C. PINHEIRO R.S.B. Buzzulini C.
location_on
UFBA - Universidade Federal da Bahia Avenida Milton Santos, 500 - Ondina , CEP 40170-110 Salvador-BA Brasil, Tel. 55 71 32836725, Fax. 55 71 32836718 - Salvador - BA - Brazil
E-mail: rbspa@ufba.br
rss_feed Acompanhe os números deste periódico no seu leitor de RSS
Acessibilidade / Reportar erro