rbspa
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal
Rev. bras. saúde prod. anim.
1519-9940
UFBA - Universidade Federal da Bahia
Salvador, BA, Brazil
This study aimed to evaluate the inclusion of cashew nut meal (CNM) offered to lambs of three genetic groups on intake and digestibility of dietary nutrients. Eighteen male lambs, ½ Dorper x ½ native, ½ Somalis x ½ native and ½ Santa Inês x ½ native, with body weight of 22,66. The control diet, constituted Aruana´s hay, corn, soybean meal. The test diet was constituted of these feed plus CNM, Acompletely randomized design in a factorial project 3 x 2, three genetic groups versus two diets (with or without CNM) with three replicates per treatment.Higher intakes were obtained for the animals ½ Dorper x ½ native compared to animals ½ Santa Inês x ½ native, being similar to the animals ½ Somalis x ½ native. There was significant interaction only for the DM digestibility. Lower digestibilities were observed for animals ½ Santa Ines x ½ native in the diet containing the CNM. Lower digestibilities of ADF and HCEL were observed in the diets with the inclusion of CNM. For the genetics groups, NDF, ADF and HCEL digestibilities higher it was verified to the animals ½ Dorper x ½ native comparedto theanimals ½ Santa Inês x ½ native, being both similar to the animals ½ Somalis x ½ native. The inclusion of CNM has a negative effect on the digestibilities of fibrous fractions, especially on the hemicellulose, resulting in reduction on the digestibility of dietary DM in the ½ Santa Inês x ½ native.
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Influência do grupo genético e da alimentação sobre o desempenho de cordeiros em confinamento
Pesquisa Agropecuária Brasileira
2003
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Desempenho digestibilidade aparente em ovinos confinados alimentados com dietas contendo níveis crescentes de caroço de algodão integral
Revista Brasileira de Zootecnia
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CUNHA
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Peso, rendimento e cortes da carcaça de cordeiros recebendo dieta a base de palma forrageira (Opuntia ficus-indica, Mill) amonizada
Magistra
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Influência de diferentes níveis de FDN dietético no consumo e digestibilidade aparente de ovelhas Santa Inês
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Intake, apparent nutrient digestibility and ingestive behavior of sheep fed cashew nut meal
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Authorship
Vandenberg Lira Silva
Universidade Federal de Minas Gerais, Departamento de Zootecnia , Belo Horizonte, Minas Gerais, BrasilUniversidade Federal de Minas GeraisBrasilBelo Horizonte, Minas Gerais, BrasilUniversidade Federal de Minas Gerais, Departamento de Zootecnia , Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasil
Marcos Cláudio Pinheiro Rogério
Embrapa Caprinos e Ovinos, Sobral, Ceará, BrasilEmbrapa Caprinos e OvinosBrasilSobral, Ceará, BrasilEmbrapa Caprinos e Ovinos, Sobral, Ceará, Brasil
Marco Aurélio Delmondes Bomfim
Embrapa Caprinos e Ovinos, Sobral, Ceará, BrasilEmbrapa Caprinos e OvinosBrasilSobral, Ceará, BrasilEmbrapa Caprinos e Ovinos, Sobral, Ceará, Brasil
Eneas Reis Leite
Universidade Vale do Acaraú, Departamento de Zootecnia , Sobral, Ceará, BrasilUniversidade Vale do AcaraúBrasilSobral, Ceará, BrasilUniversidade Vale do Acaraú, Departamento de Zootecnia , Sobral, Ceará, Brasil
Aline Vieira Lamdim
Universidade Vale do Acaraú, Departamento de Zootecnia , Sobral, Ceará, BrasilUniversidade Vale do AcaraúBrasilSobral, Ceará, BrasilUniversidade Vale do Acaraú, Departamento de Zootecnia , Sobral, Ceará, Brasil
Arnaud Azevedo Alves
Universidade Federal do Piauí, Departamento de Zootecnia , Teresina, Piauí, BrasilUniversidade Federal do PiauíBrasilTeresina, Piauí, BrasilUniversidade Federal do Piauí, Departamento de Zootecnia , Teresina, Piauí, Brasil
Hélio Henrique Araújo Costa
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Embrapa Caprinos e Ovinos, Sobral, Ceará, BrasilEmbrapa Caprinos e OvinosBrasilSobral, Ceará, BrasilEmbrapa Caprinos e Ovinos, Sobral, Ceará, Brasil
Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz , Departamento de Zootecnia, Piracicaba, São Paulo, BrasilUniversidade de São PauloBrasilPiracicaba, São Paulo, BrasilUniversidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz , Departamento de Zootecnia, Piracicaba, São Paulo, Brasil
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How to cite
Silva, Vandenberg Lira et al. Intake and digestibility of dietary nutrients in lambs of different genetic groups fed with cashew nut meal. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. 2013, v. 14, n. 4, pp. 695-709. Available from: <>. Epub 02 Feb 2015. ISSN 1519-9940.
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