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Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 31, Número: 1, Publicado: 2002
  • Exigência Protéica e Relação Energia/Proteína para Alevinos de Piracanjuba (Brycon orbignyanus) Aqüicultura

    Sá, Marcelo Vinícius do Carmo e; Fracalossi, Débora Machado

    Resumo em Português:

    O objetivo do presente estudo foi determinar a exigência protéica e correspondente relação energia/proteína em dietas para alevinos de piracanjuba, Brycon orbignyanus. Seis dietas semi-purificadas isocalóricas foram formuladas para conter 3.000 kcal de energia metabolizável (EM)/kg e concentrações de proteína bruta (PB) de 24, 26, 29, 32, 36 e 42%. Para essas concentrações, as relações E/P das dietas foram de 12,3; 11,6; 10,4; 9,2; 8,5 e 7,1 kcal EM/g PB, respectivamente. As fontes de proteína, lipídios e carboidratos digestíveis foram, respectivamente, caseína/gelatina, óleo de fígado de bacalhau/óleo de soja e dextrina. Após condicionamento de cinco dias, as dietas foram fornecidas, até a saciedade, em duas alimentações diárias, a 162 alevinos (27 peixes/dieta), que apresentaram 8,38 ± 0,09 g de peso médio inicial, distribuídos em 18 tanques de fibra-de-vidro de 100 L, conectados a um sistema de recirculação de água. A temperatura média da água foi de 26,3°C, com extremos de 23,7 e 30,2°C. Após 90 dias, a concentração de proteína na dieta que proporcionou ganho em peso máximo aos peixes foi 29% PB, com relação E/P igual a 10,4 kcal EM/g PB. As dietas com concentrações de PB iguais a 32, 36 e 42% não se mostraram superiores para conversão alimentar, taxa de eficiência protéica, valor produtivo da proteína e retenção de energia bruta. A deposição corporal de proteína e gordura não sofreu influência da concentração de PB da dieta

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to determine the dietary protein requirement and associated energy to protein (E/P) ratio for "Piracanjuba", Brycon orbignyanus, fingerlings. Casein-gelatin semipurified diets were formulated to contain six crude protein (CP) concentrations: 24, 26, 29, 32, 36 e 42% at one energy level, 3,000 kcal metabolizable energy (ME)/kg. These diets resulted in E/P ratios of 12.3, 11.6, 10.4, 9.2, 8.5 and 7.1 kcal ME/g CP, respectively. The protein, lipid and digestible carbohydrate sources were casein/gelatin, cod liver oil/soybean oil and dextrin, respectively. After an initial 5-day conditioning period, each experimental diet was fed to satiation, twice a day, to 8.38 ± 0.09 g piracanjuba fingerlings (n = 27), housed in eighteen 100-L fiberglass tanks connected to a water recirculating system, and kept at 26.3°C average water temperature (range: 23.7 to 30.2°C). After 90 days, the lowest dietary CP level that produced maximum fish weight gain was 29% CP with associated E/P ratio of 10.4 kcal ME/g CP. Higher dietary CP levels, i.e., 32, 36 and 42% did not improve 29% CP feed conversion, protein efficiency ratio, apparent net protein utilization and gross energy retained. Whole-body fish composition (total lipid and protein concentration) was not affected by the dietary CP level
  • Efeitos da Manipulação da Vegetação Lenhosa sobre a Produção e Compartimentalização da Fitomassa Pastável de uma Caatinga Sucessional Forragicultura

    Araújo Filho, João Ambrósio de; Carvalho, Fabianno Cavalcante de; Garcia, Rasmo; Sousa, Reginaldo Alves de

    Resumo em Português:

    A pesquisa foi conduzida no Centro de Assessoria e Apoio aos Trabalhadores e Instituições Não-Governamentais Alternativas (CAATINGA), no município de Ouricuri, PE, no período de 1989 a 1994 com o objetivo de comparar diferentes práticas de manipulação da vegetação lenhosa, como alternativas de manejo pastoril sustentável da caatinga, viável em nível do pequeno produtor. Parcelas de 25 x 100 m cada uma, tiveram sua vegetação lenhosa submetida aos seguintes tratamentos experimentais: desmatamento, raleamento, raleamento-rebaixamento, rebaixamento e testemunha. Os resultados indicaram que a disponibilidade total e a compartimentalização da fitomassa da parte aérea da caatinga (folhagem das lenhosas e vegetação herbácea) foram afetadas pelos métodos de manipulação e pelas flutuações anuais da precipitação pluvial. Os tratamentos de manipulação aumentaram substancialmente a participação das gramíneas na composição florística da fitomassa herbácea. O rebaixamento e o raleamento-rebaixamento são os métodos recomendados para o manejo pastoril da vegetação da caatinga para sítios ecológicos semelhantes ao estudado.

    Resumo em Inglês:

    The research was carried out at the Centro de Assessoria e Apoio aos Trabalhadores e Instituições Não-Governamentais, Alternativas (CAATINGA) in the Ouricuri county, state of Pernambuco, Brazil, in the period of 1989-1994, with the objective of comparing different practices of woody vegetation manipulation, as alternatives of sustainable pastoral management of caatinga and determining their viability to the small producers. Plots measuring 25 x 100 m had the woody vegetation submitted to the following experimental treatments: deforestation, thinning, thinning-lowering, lowering and control. The results indicated that the total availability and compartimentalization of the aerial phytomass of caatinga (woody species foliage and herbaceous vegetation) were affected by the manipulation methods of the trees and shrubs, and by the annual variations of the rainfall. The vegetation treatments substantially increased the participation of the grass species on the floristic composition of the herbaceous phytomass. The lowering and the thinning-lowering of the woody vegetation are the recommended methods for the pastoral management of caatinga to the sites similar to that of this research.
  • Valor Nutritivo de Silagens de Híbridos de Sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench) sob Doses Crescentes de Adubação Forragicultura

    Cândido, Magno José Duarte; Obeid, José Antônio; Pereira, Odilon Gomes; Cecon, Paulo Roberto; Queiroz, Augusto César de; Paulino, Mário Fonseca; Gontijo Neto, Miguel Marques

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o valor nutritivo das silagens de cinco híbridos de sorgo (AG2002, AG2005E, AGX202, AGX213 e AGX215), cultivados sob doses crescentes de adubação (tratamento sem adubação, 0,5; 1,0; e 2,0 vezes a recomendação de adubação, consistindo de 0; 45,5; 91; e 182 kg/ha de N; 0; 49; 98; e 196 kg/ha de P2O5 ; e 0; 14; 28; e 56 kg/ha de K2O, além de 0; 42; 84; e 168 kg/ha de S, respectivamente, advindos da utilização de sulfato de amônio em cobertura), adotando-se o esquema fatorial 5x4 no delineamento em blocos casualizados, com quatro repetições. O plantio foi realizado no dia 06.11.1997, e as parcelas foram colhidas com os grãos no estádio farináceo. De cada parcela útil retirou-se uma amostra para enchimento dos silos experimentais, que, após 60 dias, foram abertos e amostrados novamente para se proceder à pré-secagem e às determinações do valor nutritivo (PB, fração fibrosa e DIVMS). Os dados foram interpretados por análise de variância e regressão, desdobrando-se a interação híbrido x adubo independentemente da sua significância. Os fatores qualitativos foram comparados, utilizando-se o teste de Tukey. Os modelos foram escolhidos, baseando-se na significância dos coeficientes de regressão, utilizando o teste de "t", Student, a 10% de probabilidade, e no coeficiente de determinação. O valor nutritivo das silagens diferiu entre os híbridos, observando-se maior valor nutritivo para a silagem do AG2005E, enquanto as silagens do AG2002 e do AGX213 apresentaram maior produção de nutrientes por unidade de área. O valor nutritivo das silagens foi afetado pelas doses de recomendação de adubação, embora de forma inconsistente

    Resumo em Inglês:

    The nutritive value of five sorghum hybrids (AG-2002, AG-2005E, AG-X202, AG-X213 and AG-X215) silages, cultivated under increasing fertilization levels (control, 0.5, 1.0, and 2.0 times of the recommended fertilization, corresponding to 0, 45.5, 91, and 182 kg/ha N; 0, 49, 98, and 196 kg/ha de P2O5; and 0, 14, 28, and 56 kg/ha de K2O, besides of 0, 42, 84, and 168 kg/ha S, respectively, that came from the used ammonia sulfate). A complete randomized block design in a factorial 5x4 arrangement (five hybrids and four fertilization levels) with four replicates was used. The seeding time was at 11.06.1997 and plots were harvested at the soft dough stage of grain. From each plot, a sample was collected to fill up the experimental silos, which were opened after 60 days and sampled again to determine the pre drying weight and the nutritive value (CP, fiber fractions and IVDMD). Data were interpreted by means of analysis of variance and regression. The hybrid x fertilizer interaction was unrolled independently of its significance. The qualitative factor means were compared by Tukey test. The models were chosen based on regression coefficients significance, using Student "t" test, at 10% level, and on the determination coefficient. The silages nutritive value differed among the hybrids. AG2005E showed the highest nutritive value, whereas AG2002 and AGX213 showed the highest nutrient yield per unit of area. The fertilizers affected the silages nutritive value, but, inconsistently
  • Caracterização e Seleção de Clones de Capim-Elefante (Pennisetum purpureum Schum.) na Zona da Mata de Pernambuco Forragicultura

    Mello, Alexandre Carneiro Leão de; Lira, Mário de Andrade; Dubeux Júnior, José Carlos Batista; Santos, Mércia Virgínia Ferreira dos; Freitas, Erinaldo Viana de

    Resumo em Português:

    O estudo visou caracterizar uma coleção de 71 clones de capim-elefante e selecionar os mais promissores para serem testados sob pastejo. A caracterização foi realizada na Estação Experimental do Cedro/IPA, no município de Vitória de Sto. Antão/PE, nas estações chuvosa e seca. Cada clone foi representado por parcelas não repetidas de 10 m². Segundo análise de correlação linear, os clones mais produtivos em relação à MS, também apresentaram maiores alturas de planta e de meristemas apicais, diâmetros de colmo, relações colmo/folha (C/F), números de perfilhos basais e total e comprimentos de folha. Excetuando-se a relação C/F, as mesmas características também correlacionaram-se positivamente com a produção de lâmina foliar (LF). Foi observada uma correlação linear positiva e altamente significativa (r = 0,9517) entre as produções de MS e de LF. Baseando-se nos materiais que apresentaram as maiores produções de LF/área, foram selecionados 10 clones: Mineirão/IPEACO, Hexaplóide, Mole de Volta Grande, King Grass, 591-76 ou Cameroon, CE 5 A.D., Gigante de Pinda, CE 4 A.D., Elefante da Colômbia e Vrukwona

    Resumo em Inglês:

    This work aimed to characterize an elephantgrass collection (Pennisetum purpureum Schum.) comprising 71 clones and selecting the best ones to be tested later under grazing conditions. It was carried out at Cedro Experimental Station - IPA, located in Vitória de Santo Antão, forest zone of Pernambuco State. The period of evaluation included both the raining and the dry season. Each clone was represented by a non-replicated plot of 10 m². According to linear correlation analysis, the more productive clones also showed highest plant height and highest growing point height, greatest stem diameter, highest stem/leaf ratio, highest basal and total tiller numbers and greatest leaf lenght. The same characteristics above were also positively correlated with the leaf blade yield, except stem/leaf ratio. There was a high correlation coefficient (r = 0.9517) between dry matter yield and leaf blade yield. The selection of clones to be tested under grazing conditions was based on the materials that showed the highest leaf blade yield. These materials were: Mineirão/IPEACO, Hexaplóide, Mole de Volta Grande, King Grass, 591-76 or Cameroon, CE 5 AD, Gigante de Pinda, CE 4 AD, Elefante da Colômbia and Vrukwona
  • Adubação Nitrogenada em Pastagem de Triticale mais Azevém sob Pastejo com Lotação Contínua: Recuperação de Nitrogênio e Eficiência na Produção de Forragem Forragicultura

    Soares, André Brugnara; Restle, João

    Resumo em Português:

    O objetivo do experimento foi avaliar a eficiência da adubação nitrogenada na forma de uréia, em pastagem de triticale mais azevém, submetida a pastejo com lotação contínua. Foram usados quatro níveis de nitrogênio em cobertura: 0, 150, 300 e 450 kg N/ha, divididos em cinco aplicações. A massa de forragem disponível foi de 1404, 1437, 1619 e 1599 kg MS/ha, respectivamente. A produção total de forragem foi de 6039, 6914, 7877 e 7662 kg MS/ha e a produção de nitrogênio, de 191,6; 247,7; 303,2 e 307,2 kg/ha, para os níveis 0, 150, 300 e 450 kg N/ha, respectivamente. A eficiência da adubação nitrogenada foi de 5,83; 6,13; e 3,61 kg MS/kg de nitrogênio aplicado e a recuperação de nitrogênio, de 37,39; 37,21 e 25,69%, para os níveis 150, 300 e 450 kg N/ha, respectivamente. Na avaliação da concentração de nitrogênio nas camadas do perfil do solo (0-5, 5-10, 10-20 e 20-40 cm de profundidade), em duas datas (20/07 e 20/09), constatou-se aumento no teor de nitrogênio mineral, da primeira para a segunda avaliação, principalmente nas maiores profundidades e nos maiores níveis de nitrogênio, indicando que houve perdas por lixiviação, diminuindo a recuperação e eficiência no uso deste nutriente.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this experiment was to evaluate the nitrogen fertilization efficiency using urea, on triticale plus Italian ryegrass pasture, submitted to continuous stocking. Four nitrogen levels were used: 0, 150, 300 and 450 kg of N/ha, divided in five applications. The herbage mass was 1404, 1437, 1619 and 1599 kg of DM/ha. The total herbage production was 6039, 6914, 7877 and 7662 kg of DM/ha and the nitrogen production was 191.6, 247.7, 303.2 and 307.2 kg of N/ha for the 0, 150, 300 and 450 kg of N/ha levels, respectively. The nitrogen fertilization efficiency was 5.83, 6.13 and 3.61 kg of DM produced/kg of nitrogen applied and the nitrogen recovery was 37.39, 37.21 and 25.69% for the levels of 150, 300 and 450 kg of N/ha, respectively. The nitrogen concentration in different depth of the soil profile (0-5, 5-10, 10-20 and 20-40 cm of depth) in two dates (07/20 and 09/20) was evaluated. An increase of the mineral nitrogen content, from the first to the second evaluation, mainly for the deepest layers and for the highest nitrogen levels was observed, indicating that lixiviation losses of nitrogen occured, reducing the nitrogen recovery and his efficiency
  • Efeitos da Adubação e de Nematicida no Crescimento e na Produção da Palma Forrageira (Opuntia ficus indica Mill) cv. Gigante Forragicultura

    Teles, Margareth Maria; Santos, Mércia Virgínia Ferreira dos; Dubeux Júnior, José Carlos Batista; Bezerra Neto, Egídio; Ferreira, Rinaldo Luiz Caraciolo; Lucena, Jorge Eduardo Cavalcanti; Lira, Mário de Andrade

    Resumo em Português:

    O experimento foi realizado em telado do Departamento de Zootecnia da UFRPE, objetivando medir o efeito da adubação e de nematicida no crescimento e produção da palma, com sintoma de amarelecimento. Os tratamentos experimentais constaram da adição ou não de macronutrientes, micronutrientes e de nematicida em um delineamento experimental em blocos casualizados. Para número de cladódios primários, a análise de variância demonstrou efeito não significativo pelo teste F. Para número total de cladódios, número de cladódios secundários, área de cladódio, índice de área de cladódios e produção de matéria seca, a análise de variância revelou efeito significativo. Não houve efeito dos micronutrientes e de nematicida no grupo dos tratamentos de Solução de Macronutrientes Completa para número de cladódios primários, número de cladódios secundários, área de cladódio, índice de área de cladódios e produção de matéria seca, sendo a média geral 1,56; 0,84; 811,11 cm²; 1,15 e 42,73 g/vaso, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was performed in a green house at the Animal Science Department of the Pernambuco Federal Rural University (UFRPE) and aimed to study the nematicide and fertilization effects on the forage cactus cv. "Gigante" growth and production using propagative materials with clorotic symptom. The experimental treatments tested the addition or no of macronutrients, micronutrients and nematicide. It was used a complete randomized block design. Considering the primary cladode's number, no differences were found by F test. Significative differences were found to the total number of cladodes, secondary cladode number, cladode area, cladode area index and dry matter yield. The addition of micronutrients and nematicide did not influence the primary and secondary cladode number, cladode area, cladode area index and dry matter yield, and the mean values obtained were 1.56, 0.84, 811.11 cm², 1.15 and 42.73 g/pot, respectively.
  • Efeito da Idade da Vaca ao Parto e da Data Juliana de Nascimento sobre Características Pré-desmama de Bezerros da Raça Gir Melhoramento, Genética E Reprodução

    Pelicioni, Luciele Cristina; Pascoa, Lillian; Muniz, Carolina Amália de Souza Dantas; Queiroz, Sandra Aidar de

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho estimar a influência da idade da vaca ao parto (IDV) e da data juliana de nascimento (DJN) sobre o peso à desmama (PD) e a média do ganho diário no período pré-desmama (GMD) de bezerros Gir, determinando fatores de correção para estes efeitos. Foram analisados 10.685 e 18.339 dados de PD e GMD de bezerros Gir, provenientes do Arquivo da Associação Brasileira dos Criadores de Zebu (ABCZ), pertencentes a 1229 e 1979 grupos contemporâneos (GC), respectivamente. PD e GMD foram pré-ajustados para o efeito da idade do bezerro à desmama. O efeito de IDV sobre PD e GMD foi modelado como polinômio segmentado quadrático-quadrático-quadrático, com "nós", ou pontos de junção aos 4,1; 12,7 e 4,0; 8,2 anos, respectivamente, para machos e como polinômio segmentado quadrático-quadrático, com "nó", ou ponto de junção aos 3,8 anos, para fêmeas sobre as duas características. A DJN foi modelada como um polinômio segmentado quadrático-quadrático com "nó" aos 126 dias para PD e 167 dias para GMD. Os resultados mostraram que a determinação dos fatores de correção para IDV deve ser feita, separadamente, para machos e fêmeas e, para DJN, deve-se considerar cada estação do ano, para que as diferenças entre elas sejam bem observadas. Os fatores de correção para o efeito da idade da vaca variaram de 0,94750 a 1,08033 sobre PD e 0,91714 a 1,07689 sobre GMD, para machos, e de 0,90937 a 1,07415 sobre PD e 0,96055 a 1,14007 sobre GMD, para fêmeas. Para o efeito de DJN, a amplitude foi de 0,9256 a 1,0340 sobre PD e 0,9112 a 1,0551 sobre GMD.

    Resumo em Inglês:

    The aims of this research were to estimate the influence of age of dam at calving (AC), and julian date of birth (JDB) on weaning weight (WW) and preweaning average daily gain (ADG) of gyr calves and adjustment factors for them. It was analyzed 10,685 and 18,339 records, on WW and ADG of Gyr calves, from the Associação Brasileira dos Criadores de Zebu data set belonging to 1229 and 1979 contemporary groups (CG), respectively. AC, for males, was fitted as a segmented polynomial quadratic-quadratic-quadratic with stage changing at 4.1, 12.7 for WW and 4.0, 8.2 years old for ADG, and as a segmented polynomial quadratic-quadratic with state changing at 3.8 years old for female. JDB was fitted as a segmented polynomial quadratic-quadratic with state changing at 126 days for WW and 167 days for ADG. The results showed that the adjustment factors for AC must be done separately, for males and females and for JDB, each season must be considered, so that the differences among them can be better observed. The adjustment factors to AC, for males, ranged from 0.94750 to 1.08033 for WW and 0.991714 to 1.07916 for ADG and, for females from 0.90937 to 1.07415 for WW and 0.96055 to 1.14007 for ADG. The adjustment factors to JDB ranged from 0.9256 to 1.0340 for WW and 0.9112 to 1.0551 for ADG.
  • Estimativas das Exigências de Lisina e de Energia Metabolizável em Frangos de Corte de 1 a 21 dias de Idade, Utilizando-se uma Variável Multivariada Canônica Monogástricos

    Bellaver, Claudio; Guidoni, Antônio Lourenço; Brum, Paulo Antônio R. de; Rosa, Paulo Sérgio

    Resumo em Português:

    Foi conduzido um experimento com o objetivo de avaliar os efeitos da lisina metabolizável (LM) e da energia metabolizável (EM) sobre variáveis uni e multivariada de desempenho e deposição de tecidos na carcaça de frangos de corte, mantendo-se as dietas equilibradas com base no conceito de proteína ideal. Foram utilizados 2808 pintos machos de linhagem comercial, com início no 1º dia e final com 21 dias de idade, distribuídos em 104 boxes. Os tratamentos foram resultantes de um fatorial de três níveis (3.000, 3.100 e 3.200 kcal/kg) de EM e quatro níveis (0,92, 1,02, 1,12 e 1,22%) de LM, mais um tratamento com as exigências supridas por aminoácidos totais. Foram utilizadas oito repetições em cada tratamento, sendo blocadas por peso inicial. As dietas foram baseadas em milho e farelo de soja e aminoácidos cristalinos. As variáveis em estudo foram baseadas em desempenho, deposição de tecidos e pela variável multivariada canônica (CAN), criada a partir das variáveis primárias: ganho de peso, consumo de ração e deposição de proteína na carcaça. Houve efeito significativo da LM, EM e suas interações sobre o desempenho, deposição de tecidos e CAN. Pelo método da linha quebrada, a variável CAN permitiu estimar a exigência de LM em 1,18% na dieta com 3.000 kcal de EM/kg. Nesse trabalho, entre os modelos estudados o linear foi melhor para estimar a exigência de 1,22% de LM, quando as dietas contêm 3.100 ou 3.200 kcal de EM/kg, não sendo alcançado o ponto ótimo que poderá ser superior ao encontrado.

    Resumo em Inglês:

    An experiment was carried out to evaluate the effects of metabolizable lysine (LM) and metabolizable energy (EM) on uni and multivariable of performance and carcasses of broilers, maintaining the ideal protein balance. Were used 2808 male chicks from a commercial line from 1 to 21 days and allotted to 104 pens. The treatments resulted from a factorial arrangement of three ME levels (3,000, 3,100 and 3,200 kcal/kg) and four LM levels (0.92, 1.02, 1.12 and 1.22%) plus another treatment on which amino acids were supplied on total basis. Eight replicates per treatment were installed according to the initial weight. Diets were based in corn and soybean meal plus crystalline amino acids. The studied variables were related with the performance, tissue deposition and the multivariate canonical variable (CAN). The last was created from primary variables such as weight gain, feed intake and protein deposition in carcasses. There was significant effect for LM, ME and the interactions on performance tissue deposition and CAN. By the broken line model, CAN allowed to estimate LM requirement at 1.18% when the diet has 3,000 kcal of ME/kg. In this work, among studied models, the linear was better to estimate the requirement at 1.22 % of LM when diets contained 3,100 or 3,200 kcal ME/kg, not reaching the optimum level, that could be at higher level.
  • Respostas Fisiológicas Associadas à Termotolerância em Pintos de Corte de Duas Linhagens por Exposição a Altas Temperaturas Monogástricos

    Dionello, Nelson José Laurino; Macari, Marcos; Ferro, Jesus Aparecido; Rutz, Fernando; Ferro, Maria Inês Tiraboschi; Furlan, Luiz Roberto

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de se avaliar o comportamento fisiológico das aves, bem como, se ocorre a expressão da proteína do choque térmico (Hsp 70) no fígado e cérebro, como conseqüência da exposição ao estresse por calor, em quatro dias sucessivos (2 a 5 dias de vida), 20 pintos de corte de duas linhagens Pescoço pelado (Na/na) e Hubbard-Petersen, foram ou não estressados à temperatura de 36-37°C, durante cinco horas. Foram colhidas amostras de fígado e cérebro, ao final do período de estresse, e analisadas por Western Blotting, para determinação dos níveis de Hsp 70. Os resultados não mostraram associação entre perda de peso corporal e as demais características. Aumentos da variação de temperatura cloacal apresentaram aumentos nos níveis de Hsp70 no tecido hepático e cerebral. Concluiu-se que a concentração de Hsp70 no cérebro, apresentou-se correlacionada com a variação de temperatura cloacal, quando se usou o condicionamento ao calor em pintos de corte, embora não se possa afirmar que seria indicativo de termotolerância de aves.

    Resumo em Inglês:

    This study was run to evaluate the physiological response and expression of hepatic and brain Hsp70, of 20 Naked neck (Na/na) and Hubbard-Petersen broiler chicks (2 to 5 days of age), exposed or not to 36-37°C. The trial was conducted during four days and the birds were exposed to high temperature during 5 hours. Liver and brain tissue samples were collected at the end of the stress period and analyzed for Western Blotting for determination of Hsp70 level. No association between body weight loss and the other variables were observed. Increasing the variation in cloacal temperature resulted in an increase in Hsp70 hepatic and brain tissue levels. Results indicate that brain Hsp70 levels were correlated with variation in cloacal temperature, concerning the chicks subjected to heat stress, but it can not be stated that it is an indicative of thermotolerance by the birds.
  • Níveis de Proteína Bruta da Ração para Marrãs em Gestação Monogástricos

    Lima, Kedson Raul de Souza; Ferreira, Aloízio Soares; Donzele, Juarez Lopes; Oliveira, Rita Flávia Miranda de; Rostagno, Horacio Santiago; Araújo, Anilce Bretas; Manno, Maria Cristina

    Resumo em Português:

    Foram utilizadas 50 marrãs mestiças (Landrace, Large White e Pietrain) com média de peso de 136,34 ±16,05 kg e idade média de 220 dias, respectivamente, para avaliar diferentes níveis de proteína bruta da ração desses animais. Foi empregado o delineamento de blocos ao acaso, com cinco tratamento, 10 repetições e um animal por unidade experimental. Os tratamentos corresponderam a rações com 10,0; 11,5; 13,0; 14,5; e 16,0% de proteína bruta. O ganho de peso das marrãs até os 90 dias de gestação e o peso dos leitões e da leitegada se elevaram de forma linear com o aumento do nível de proteína da ração. Houve efeito quadrático dos níveis de proteína sobre o consumo da porca na lactação, que aumentou até o nível de 12,96% de PB. Não se verificou efeito dos tratamentos sobre o número de leitões nascidos, o número de dias desmame-cio e sobre o ganho de peso da porca durante todo o ciclo reprodutivo. Entretanto, houve efeito quadrático sobre o número de leitões desmamados, que aumentou até o nível de 13,33% de PB. Os níveis de proteína bruta que propiciaram menor taxa de mortalidade dos leitões na fase de lactação situaram-se entre 11,5 e 16% de PB. O melhor nível de proteína bruta nas dietas no período de gestação para marrãs pesando 136,34 ±16,05 kg e idade média de 220 dias foi de 13,31%, correspondendo a um consumo estimado de 240 g de proteína/dia ou 0,67% de lisina (12,06 g/dia), respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    Fifty crossbreed gilts (Landrace, Large White and Pietrain) with 136.34±16.05 and 220 days of average weight and age, respectively, were used to evaluate diets with different crude protein levels, at the gestation period. A complete randomized blocks design, with five treatments, ten replicates and one animal per experimental unit, was used. The treatments corresponded to the diets with 10.0, 11.5, 13.0, 14.5 and 16.0% of crude protein. The weight gains of the gilts at the 90 days of the gestation period and the individual and total weight of the pigs and litter linearly increased in function of the crescent crude protein level in the diets. There was quadratic effect of the crude protein levels in the diets on the gilts dry matter consumption in the subsequent lactation period. This may be a consequence response of the crude protein level in the diets fed to the gilts at the gestation period. The highest calculated dry matter consumption was at 12.96% of crude protein. No effect of the treatments on the number of weaned pigs was observed, but it increased up to the level of 13.33% of crude protein. A linear decreasing effect was observed on the relative weight of the gilts at the weaning time of the pigs also in function of the crescent crude protein levels in the diets at the gestation period. The best crude protein level in the diets at the gestation period for gilts weighting 136,34±16.05 and with 220 days of age was 13.31% crude protein, corresponding to a dry matter consumption of 240 g of protein/day or 0.67% of lysine (12.06 g/day).
  • Exigência de Lisina para Machos Castrados de Dois Grupos Genéticos de Suínos na Fase de Terminação, com Base no Conceito de Proteína Ideal Monogástricos

    Moreira, Ivan; Gasparotto, Luiz Fernando; Furlan, Antônio Cláudio; Patrício, Valquíria Mayumi Ishida; Oliveira, Gisele Cristina de

    Resumo em Português:

    Foi conduzido um experimento para determinar as exigências de lisina de machos castrados, em fase de terminação, de dois grupos genéticos de suínos, com base no conceito de proteína ideal. Foram utilizados 16 suínos do grupo genético comum (GGC) e 16 suínos do grupo genético melhorado (GGM), distribuídos em quatro tratamentos que consistiram de uma ração basal, à base de milho e farelo de soja, contendo 0,60% de lisina e outras três rações, acrescentando-se níveis crescentes de lisina para se obter 0,75, 0,90 e 1,05% de lisina total na ração. Adicionaram-se aminoácidos sintéticos (L-Lisina HCl, DL-metionina, L-treonina e L-triptofano), para manter os níveis de aminoácidos, de acordo com o perfil de proteína ideal. Foi feita a determinação das concentrações de nitrogênio da uréia plasmática (NUP). Fez-se a medição de características de carcaça in vivo, utilizando um aparelho de ultra-som Sono Grader e, ao final do período experimental, 12 animais de cada grupo genético foram abatidos e suas carcaças avaliadas, de acordo com o Método Brasileiro de Classificação de Carcaça. Não foi observado efeito (P>0,05) dos níveis de lisina sobre o NUP para os grupos genéticos. Para suínos do GGM em fase de terminação (53 a 92 kg de PV), a exigência de lisina total é superior a l,05%, enquanto, para o GGC (50 a 90 kg de PV), é de 0,60% de lisina total.

    Resumo em Inglês:

    A trial was carried out to determine lysine requirements for castrated males during finishing phase of two genetic swine groups, based on the ideal protein concept. Sixteen animals from genetic common group (GCG) were used and another sixteen, from the genetic improved group (GIG) were allotted to four treatments. The treatment consisted on a basal diets, based on corn and soybean meal containing 0.60% of lysine and other three diet, adding increasing lysine levels to achieve 0.75, 0.90 and 1.05% of total lysine. Synthetic amino acids were added (L-lysine HCl, DL-methionine, L-threonine and L-tryptophan) to keep amino acid levels according to the ideal protein profile. The plasma urea nitrogen (PUN) concentrations were recorded. The carcass traits were done with in vivo pigs using the Sono Grader ultra sound equipment. At the end of the experimental period, 12 animals were slaughtered and their carcasses were evaluated according to the Brazilian Method of Carcass Classification. It was observed no effect of lysine levels (LL) on PUN for different genetic groups. Lysine requirement for GIG pigs, during finishing phase (53 to 92 kg of live weight), is over 1.05%, whereas for GCG (50 to 90 kg of live weight) is 0.60% of total lysine.
  • Farelo de Soja, Soja Integral Macerada e Soja Micronizada na Alimentação de Leitões Desmamados aos 21 Dias de Idade Monogástricos

    Trindade Neto, Messias Alves da; Barbosa, Hacy Pinto; Petelincar, Izabel Marin

    Resumo em Português:

    Distribuíram-se 72 leitões desmamados aos 21 dias de idade, com peso de 5,01 ± 0,90 kg, em delineamento de blocos ao acaso, com seis repetições e quatro animais por unidade experimental. Os tratamentos utilizados foram rações com as seguintes fontes protéicas: farelo de soja, soja integral macerada e soja micronizada. Forneceram-se as dietas do desmame aos 42 dias (fase inicial-1) e de 43 a 56 dias (fase inicial-2) de idade. Os efeitos residuais dos tratamentos aplicados durante o período de creche foram avaliados nas fases de crescimento e terminação. Considerando as fases inicial-1, inicial-2 e o período total de permanência na creche, os leitões que receberam farelo de soja mostraram desempenho superior aos demais e aqueles que consumiram a soja integral macerada, maior ganho de peso em relação aos alimentados com soja micronizada na fase inicial-1 e no período total. Quanto ao peso, os benefícios no fim do período de creche puderam ser observados nas fases de crescimento e terminação. Os animais que consumiram farelo de soja atingiram pesos esperados de 50 e 95 kg em menor tempo, em comparação àqueles que consumiram soja micronizada. Em relação aos animais que haviam recebido as dietas com soja micronizada, a redução do período foi de cinco dias na fase de crescimento, seis na fase de terminação e 11 dias para atingir 95 kg de peso vivo, comparados àqueles que receberam farelo de soja. Entre as fontes protéicas provenientes da soja, o farelo é o mais indicado na alimentação de leitões após o desmame. A soja integral macerada deve ser avaliada como alternativa econômica em substituição ao farelo de soja.

    Resumo em Inglês:

    Seventy two piglets weaned at 21 days of age with live weight of 5.01 ± 0.90 kg were allotted to a randomized block design, replicated six times with four animals per experimental unit. The treatments were constituted of diets with the following protein sources: soybean meal, macerated full fat soybean and micronized soybean. The diets were fed from weaning to 42 days (initial-1 phase) and from 43 to 56 days of age (initial-2 phase). The residual effects of the treatments provided in the nursery period were evaluated in the growing and finishing phases. Considering the initial-1, initial-2 and total period of permanence in the nursery, the piglets fed diet with soybean meal showed higher performance than the others, and the ones fed macerated full fat soybean, higher weight gain than those fed micronized soybean in initial-1 phase and total period. The benefits on weight during nursery phase should be observed in the growing and finishing phases. The animals fed soybean meal reached the ideal weights of 50 and 95 kg at minor age, compared to those fed micronized soybean. In relation to those fed diet with micronized soybean, the reduction of period was of 5 days in the growing phase, 6 days in the finishing phase e 11 days to reach 95 kg of live weight, compared to those fed soybean meal. Among the protein sources, the soybean meal is more indicated in the piglets feeding after weaning. The macerated full fat soybean must be evaluated as an economic alternative in the replacement of soybean meal.
  • Limitação do Requerimento Microbiano em Energia Metabolizável Fermentável ou Proteína Degradável na Suplementação do Pasto de Inverno de Vacas da Raça Canchim Produção Animal

    Brito, Rodolfo Marques de; Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes; Cruz, Geraldo Maria da; Alencar, Maurício Mello de; Barbosa, Pedro Franklin; Barbosa, Rogério Taveira

    Resumo em Português:

    Foram utilizadas 30 vacas gestantes da raça Canchim, mantidas em sistema de pastejo rotativo intensivo de capim-marandu, que receberam suplemento alimentar para manutenção de peso corporal durante a estação seca. Para avaliar as recomendações do Agricultural and Food Research Council, quanto ao fornecimento de substrato dietético para o crescimento da microbiota ruminal, os animais foram distribuídos em um delineamento inteiramente ao acaso (três tratamentos x dez repetições), de acordo com os seguintes tratamentos: controle (sem restrição do requerimento microbiano de proteína degradável e energia fermentável); restrição do requerimento microbiano de proteína degradável; e restrição do requerimento microbiano de energia metabolizável fermentável. Os suplementos foram compostos com silagem de milho, milho moído e soja integral, cujas quantidades predeterminadas foram fornecidas aos animais diariamente às 10 h. O período de avaliação teve duração de 192 dias, durante o qual foram efetuadas pesagens dos animais no início/término de cada um dos quatro subperíodos experimentais estabelecidos. A avaliação dos resultados indicou que não houve diferença no desempenho dos animais que receberam os diferentes suplementos com médias de ganho de peso corporal de 0,18; 0,02; e 0,12 kg/cab/dia para os respectivos tratamentos descritos. Concluiu-se que a limitação do crescimento da microbiota ruminal por meio da redução dos aportes de energia fermentável ou proteína degradável não interferiu no desempenho de vacas Canchim durante o período seco.

    Resumo em Inglês:

    Thirty pregnant Canchim cows were maintained in a rotational grazing system of Marandu grass and received supplemental feed to body weight maintenance during the dry season. With the aim to evaluate the Agricultural and Food Research Council recommendations about supplying dietary substrate to ruminal microbial growth, the animals were allotted to a completely randomized design (3 treatments x 10 replications), according to the following treatments: control (without restriction of microbial requirements of degradable protein and fermentable energy); restriction of microbial requirement of degradable protein; and restriction of microbial requirement of fermentable metabolizable energy. The supplements were composed of corn silage, corn ground and whole soybean, in which determinate amounts were fed daily to animals at 10 a.m. The evaluation period lasted 192 days and the animals were weighed at beginning/end of each one of four experimental subperiods established. The evaluated results indicated that there were no differences on performance of the animals of different treatments with body weight gain of 0.18, 0.02, and 0.12 kg/head/day in respective treatments described. It was concluded that the limitation of ruminal microbial growth through reducing of fermentable energy and degradable protein supplies did not affect the performance of Canchim cows during the dry season.
  • Características da Carcaça de Novilhos Red Angus Superprecoces Abatidos com Diferentes Pesos Produção Animal

    Costa, Eduardo Castro da; Restle, João; Vaz, Fabiano Nunes; Alves Filho, Dari Celetino; Bernardes, Regis Augusto L. Carvalho; Kuss, Fernando

    Resumo em Português:

    Foram avaliadas as características quantitativas da carcaça de novilhos Red Angus com idade média inicial de 8 meses e 189 kg, confinados durante 114, 144, 173 e 213 dias até os respectivos pesos de abate (PA) de 340, 370, 400 ou 430 kg, com idade de 12, 13, 14 e 15 meses. A dieta alimentar continha uma relação volumoso:concentrado de 56:44, contendo 13,13% de proteína bruta e 2,7 Mcal de energia digestível/kg MS. O corte serrote, embora tenha aumentado linearmente em peso (91,73; 103,26; 106,20 e 116,66 kg) frente ao aumento do peso de abate, decresceu linearmente quando expresso em relação ao peso de carcaça fria (50,55; 50,79; 50,16; e 48,86%). A porcentagem do corte costilhar foi a que sofreu maior incremento (23,36; 25,40; 28,50; e 35%) com o aumento do peso de abate, acompanhando o aumento na deposição de gordura de cobertura (3,91; 6,16; 6,16; e 9,58 mm). A área do músculo Longissimus dorsi (ALD) aumentou linearmente frente ao aumento do peso de abate (ALD = 27,48 + 0,083PA), enquanto a ALD/100 kg de carcaça fria decresceu linearmente (ALD/100 kg carcaça = 45,14 - 0,0425PA). Foi estimado, por intermédio da equação de regressão, que a espessura de gordura mínima exigida pelos frigoríficos (3 mm) teria sido alcançada com 327 kg de peso. Considerando o peso de carcaça mínimo de 180 kg, este seria atingido com um peso de abate de 337 kg. Utilizando novilhos da raça Red Angus para produção do superprecoce, o peso de abate não deve ser superior a 400 kg, para não exceder os 6 mm de gordura de cobertura, evitando o recorte do excesso.

    Resumo em Inglês:

    The carcass quantitative characteristics of feedlot finished Red Angus steers, with initial age of eight months and 189 kg, slaughtered with 340, 370, 400 or 430 kg (SW), were evaluated. The number of days to reach the respective weight was 114, 144, 173 and 213 days. The diet contained 13.13% crude protein, 2.7 Mcal digestible energy/kg DM and a roughage:concentrate ratio of 56:44. Carcass dressing percentage and conformation were not affected by the slaughter weight. The saw cut weight although increasing linearly in weight (91.73; 103.26; 106.20 and 116.66 kg) as the slaughter weight increased, declined linearly when expressed in relation to cold carcass weight. Side cut percentage showed the highest increase (23.36; 25.40; 28.50 and 35%) as the slaughter weight increased, following the increase of subcutaneous fat thickness (3.91; 6.16; 6.16 and 9.58 mm). The Longissimus dorsi muscle (LMA) increased linearly as the slaughter weight increased (LMA = 27.48 + 0.083SW) while the LMA/100 kg of cold carcass weight declined linearly (LMA/100 kg carc. = 45.14 - 0.0425SW). According to the regression equation the minimum subcutaneous fat thickness required by the slaughter weights (3 mm) would be reached at 327 kg of live weight. Considering the minimum carcass weight of 180 kg, it would be reached with the slaughter weight of 337 kg. Using Red Angus breed to produce steers to be slaughtered at young age the slaughter weight should not surpass 400 kg, in order to not exceed the 6 mm of subcutaneous fat thickness, to avoid the carcass trimming for fat excess.
  • Desempenho de Novilhos Red Angus Superprecoces, Confinados e Abatidos com Diferentes Pesos Produção Animal

    Costa, Eduardo Castro da; Restle, João; Pascoal, Leonir Luiz; Vaz, Fabiano Nunes; Alves Filho, Dari Celestino; Arboitte, Miguelangelo Ziegler

    Resumo em Português:

    Foi avaliado o desempenho em confinamento de machos Red Angus confinados a partir dos oito meses de idade, quando apresentavam peso vivo médio de 189 kg, até atingirem os seguintes pesos pré-determinados (PA): 340, 370, 400 e 430 kg. O número de dias necessários para atingir os respectivos pesos foram de 114, 144, 168 e 209 dias, com 12, 13, 14 e 15 meses de idade. Os animais foram alimentados com uma dieta contendo 13,13% de proteína bruta e relação volumoso (silagem de milho):concentrado de 56:44. O ganho de peso médio diário foi de 1,32; 1,27; 1,23; e 1,15 kg respectivamente. O consumo médio diário de matéria seca (CMS), expresso em kg/dia/animal e por peso metabólico, não apresentou relação significativa com o peso de abate. Quando o CMS foi expresso por 100 kg de peso vivo, houve queda linear (CMS/100 kg PV= 3,599 - 0,003152PA) em relação ao aumento do peso de abate. O estado corporal melhorou linearmente com o aumento do peso de abate (ECF= 0,159 + 0,0103PA), enquanto a conversão alimentar piorou (CAMS= 1,585 + 0,01019PA), porém a mesma pode ser considerada muito boa, sendo, respectivamente, de 5,09; 5,35; 5,55; e 6,04 kg de MS/kg de ganho de peso. Foi estimado, por intermédio da equação de regressão, que, para atender o peso de carcaça e a gordura de cobertura mínimos exigidos, o peso de abate deveria ser de 337 e 327 kg, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    The feedlot performance of Red Angus steers, with initial age of eight months and 189 kg of initial live weight, fed to reach the slaughter weight (SW) of 340, 370, 400 or 430 kg, was evaluated. The number of days to reach the respective weight was 114, 144, 168 and 209 days, with 12, 13, 14 and 15 months of age. The animals were fed with a 13.13% crude protein diet, and roughage:concentrate ratio of 56:44. The average daily gain was 1.32, 1.27, 1.23 and 1.15 kg, respectively. Dry matter intake (DMI) expressed in kg/day/animal and metabolic weight, did not show significant relation with slaughter weight. When DMI was expressed per 100 kg of live weight a linear decline occurred (DMI/100 kg W= 3.599 - 0.003152SW) as the final weight increased. Body condition improved linearly with the final weight (Body condtion = 0.159 + 0.0103SW), while feed conversion worsen (FCDM = 1.585 + 0.01019SW), however it can be considered satisfactory, being respectively 5.09, 5.35, 5.55 and 6.04 kg of DM/kg of weight gain. In order to reach the minimum carcass weight and subcutaneous fat thickness required, the regression equation estimation showed that slaughter weight should be of 337 and 327 kg, respectively.
  • Desempenho de Novilhos Mestiços na Fase de Crescimento Suplementados Durante a Época Seca Produção Animal

    Gomes Júnior, Paulo; Paulino, Mário Fonseca; Detmann, Edenio; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Zervoudakis, Joanis Tilemahos; Lana, Rogério de Paula

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o desempenho de novilhos em recria recebendo, durante o período da seca, suplementos constituídos por diferentes fontes protéicas. Os tratamentos empregados foram: sal mineral (MM) e suplementos constituídos pelas fontes protéicas farelo de soja (FS), farelo de algodão (FA), farelo de glúten de milho (FG) e farelo de trigo (FT). Os suplementos foram fornecidos ad libitum, empregando-se uréia e cloreto de sódio como controladores de consumo, ajustados para permitir a ingestão de 1 kg suplemento/dia. O nível médio de uréia empregado foi de 10%, com exceção do FT (8%), o qual parece agir como adjuvante sobre o controle de ingestão. Foram utilizados 35 novilhos mestiços, castrados, com peso médio inicial de 248 kg, distribuídos entre tratamentos e alocados em cinco piquetes (8 ha) de Brachiaria decumbens. O consumo médio de suplementos foi de 0,046; 1,48; 1,49; 1,50; e 1,48 kg/animal/dia para os tratamentos MM, FS, FA, FG e FT, respectivamente. Os valores superiores a 1 kg/dia foram justificados em virtude da elevação de peso dos animais. O ganho médio diário para MM foi de 0,09 kg/dia, sendo inferior aos tratamentos com suplementação, os quais não diferiram entre si, apresentando média de 0,47 kg/dia.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the performance of growing steers, during the dry season, fed supplements with different protein sources. The treatments were constituted of: mineral mixture (control) (MM), and supplements including the protein sources soybean meal (SBM), cottonseed meal (CM), corn gluten meal, (CGM) and wheat bran (WB). The supplements were supplied ad libitum, by using urea end sodium chloride as intake controller, adjusted at the level that allow to intake 1 kg supplement/day. The average urea level was 10%, except for WB (8%), which seems also to act as ingestion controller. Thirty five crossbreed steers with 248 kg of live weight, grazing five Brachiaria decumbens paddocks (8 ha), were used. The average intakes of supplements were 0.046, 1.48, 1.49, 1.50 and 1.48 kg/animal/day for the treatments MM, SBM, CM, CGM and WB, respectively. The values higher than 1 kg/day were justified by elevation of weight of the animals. The average daily gain for MM was 0.09 kg/day, being lower than the supplement treatments, which did not differ to each other, presenting average daily gain of 0.47 kg/day.
  • Degradabilidade in Situ da Matéria Seca e Proteína Bruta das Silagens de Seis Genótipos de Sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench) em Diferentes Estádios de Maturação Produção Animal

    Molina, Lívio Ribeiro; Gonçalves, Lúcio Carlos; Rodriguez, Norberto Mário; Rodrigues, José Avelino Santos; Ferreira, José Joaquim; Castro Neto, Agenor Getúlio de

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar a degradabilidade in situ da matéria seca e proteína bruta das silagens de seis híbridos de sorgo em diferentes estádios de maturação, foram utilizados quatro novilhos mestiços de holandês-zebu, fistulados no rúmen, alimentados com feno de gramínea à vontade. As amostras de silagens foram secas e moídas em peneiras de 5 mm, e 5 g das mesmas foram colocadas em sacos de náilon de 12 x 18 cm e tamanho de poros de 50 µm, que foram introduzidos nas fístulas dos bovinos. Após diferentes períodos de incubação (6, 12, 24, 48, 72 e 96 horas depois), os sacos de náilon foram removidos, as amostras de um mesmo híbrido, animal e período de incubação foram transformadas em um "pool" homogêneo, moído em peneira de 1 mm e armazenado para análises posteriores de MS e PB. O delineamento experimental utilizado foi o de parcelas sub-subdivididas no qual as parcelas eram as silagens dos diferentes híbridos, as sub-parcelas eram os estádios de maturação e as sub-sub-parcelas eram os seis períodos de incubação. Neste estudo, houve diferenças quanto ao desaparecimento de matéria seca e proteína bruta nas silagens de sorgo, embora as diferenças não possam ser atribuídas à porcentagem de grãos dos híbridos. O estádio de maturação das plantas influenciou a degradabilidade efetiva das frações digestíveis, favorecendo os cortes mais precoces.

    Resumo em Inglês:

    In order to evaluate the in situ degradability of the dry matter and crude protein of silages of six sorghum genotipes in different stages of maturation, four fistulated crossbred holstein-zebu steers, fed with grass hay ad libitum, were utilized. The silage samples were dried and milled at 5 mm screen and 5 g of each sample were placed in 12 x 18 cm naylon bags and 50 µm porous size, and were introduced through the fistulas. After different times of incubation (6, 12, 24, 48, 72 and 96 hours later), the naylon bags were removed, the samples from the same genotipe, animal and time of incubation were transformed in a homogenous pool and milled at 1mm screen, and were stored for further analysis of DM and CP. It was used the split-split plot design in which the parcels were the silages of different genotipes, split-plots were the periods of harvesting and split-split-plots were the six periods of incubation. In this study, there were differences on dry matter and crude protein disappearance of the sorghum silages, although these can not be attributed to the percentage of grains in the different genotipes. The age of the plant influenced the effective degradability of digestible fractions, benefiting early stages.
  • Comparação de Sistemas de Avaliação de Dietas para Bovinos no Modelo de Produção Intensiva de Carne: Confinamento de Tourinhos Jovens Produção Animal

    Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes; Brito, Rodolfo Marques de; Carvalho, Ricardo de Moraes

    Resumo em Português:

    Trinta tourinhos ¾ Canchim + ¼ Nelore com 15 meses de idade e peso corporal médio de 417 kg foram confinados durante 84 dias. Os animais foram alimentados com rações compostas por silagem de milho, milho, farelo de algodão, farelo de soja, soja integral e mistural mineral, ajustadas segundo as recomendações do Sistema de Proteína Metabolizável (MP), do Sistema de Proteína e Carboidratos Líquidos de Cornell (CNCPS) e do Sistema de Proteína Digestível no Intestino (PDI), para ganho de peso corporal previsto de 1,3 kg/cab/dia. O ganho diário de peso corporal não diferiu entre os tratamentos CNCPS, MP e PDI, com médias de 1,48; 1,51; e 1,13 kg/cab, respectivamente. A análise econômica revelou lucro líquido de R$116,25; R$148,30; e R$108,51/cab, para os sistemas CNCPS, MP e PDI, respectivamente. As dietas ajustadas pelos sistemas CNCPS e MP proporcionaram desempenho animal superior ao esperado, enquanto a dieta ajustada pelo sistema PDI não possibilitou o ganho de peso preconizado.

    Resumo em Inglês:

    Thirty ¾ Canchim + ¼ Nelore young bulls with 417 kg of body weight and 15 months of age, were confined during 84 days. The animals were fed with diets composed with corn silage, corn grain, cottonseed meal, soybean meal, whole soybean and mineral mix, adjusted in agreement with the recommendations of the Metabolizable Protein System (MP), Cornell Net Carbohydrate and Protein System (CNCPS) and Intestine Digestible Protein System (PDI), for predicted body weight gain of 1.3 kg/head/day. The daily body weight gain did not differ among treatments CNCPS, MP and PDI, with 1.51; 1.48; and 1.13 kg/head, respectively. The economic analysis revealed net profit of R$116.25; R$148.30; and R$108.51/head for CNCPS, MP and PDI systems, respectively. The diets adjusted by CNCPS and MP systems provided superior animal performance than that expected, while the diet adjusted by PDI system did not allow the predicted body weight gain.
  • Utilização de NaCl no Suplemento como Alternativa para Viabilizar o Sistema de Alimentação de Bezerros em Creep-Feeding Produção Animal

    Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes; Brito, Rodolfo Marques de; Cruz, Geraldo Maria da; Alencar, Maurício Mello de; Barbosa, Pedro Franklin; Barbosa, Rogério Taveira

    Resumo em Português:

    Foram utilizados 32 bezerros lactentes da raça Canchim, mantidos em sistema de pastejo rotativo de Brachiaria brizantha cv. Marandu, divididos em três grupos correspondentes aos tratamentos avaliados: controle (sem creep-feeding); SAL5 (adição de 5% de NaCl ao concentrado fornecido no creep-feeding); e SAL10 (adição de 10% de NaCl ao concentrado fornecido no creep-feeding). O arraçoamento em cocho privativo teve duração de 90 dias, divididos em três subperíodos de 30 dias. O ganho de peso corporal foi maior nos subperíodos 1 e 2 para os tratamentos SAL10 e SAL5, respectivamente. Não houve diferenças no terceiro subperíodo e, no período total, o tratamento SAL10 (0,91 kg.animal-1.dia-1) foi superior ao tratamento controle (0,81 kg.animal-1.dia-1). A rentabilidade proporcionada pelos tratamentos SAL5 e SAL10 em relação ao lote controle foi de -12,5 e 6,0% ao mês, respectivamente. As diferenças de peso corporal à desmama, em relação ao lote controle, para que o creep-feeding proporcionasse rentabilidade líquida de 0; 0,6; 1,2; e 6% ao mês, deveriam ser de 10,8; 11,0; 11,2; e 12,8 kg.animal-1 para o tratamento SAL5 e de 7,6; 7,7; 7,8; e 9,0 kg.animal-1 para o tratamento SAL10. Concluiu-se que a limitação do consumo de suplemento no creep-feeding foi necessária para obtenção de viabilidade econômica no uso desta técnica de criação.

    Resumo em Inglês:

    Thirty two Canchim suckling calves, maintained on rotational grazing system of Brachiaria brizantha cv. Marandu, were divided in three groups corresponding to three evaluated treatments: control (without creep-feeding); SAL5 (addition of 5% of NaCl to concentrate fed in creep-feeding); and SAL10 (addition of 10% of NaCl to concentrate fed in creep-feeding). Feeding in a creep-feeding system lasted 90 days, divided in three subperiods of 30 days. The body weight gain was greater in the subperiods 1 and 2 for SAL10 and SAL5 treatments, respectively. There were no differences in the third subperiod and, in the overall period, the SAL10 treatment (0.91 kg.animal-1.day-1) was better than control treatment (0.81 kg.animal-1.day-1). The monthly remuneration provided by the treatments SAL5 e SAL10 related to the control group were -12.5 and 6.0%, respectively. The body weight differentials at weaning, compared to the control group, for creep-feeding provide a monthly net profit of 0, 0.6, 1.2, and 6.0% should be 10.8, 11.0, 11.2, and 12.8 kg.animal-1 for SAL5 and 7.6, 7.7, 7.8, and 9.0 kg.animal-1 for SAL10. It was concluded that the limited supplement intake in creep-feeding was necessary to obtain economic viability.
  • Suplementação Energética sobre a Qualidade da Carcaça e da Carne de Vacas de Diferentes Idades, Terminadas em Pastagem Cultivada de Estação Fria sob Pastejo Horário Produção Animal

    Vaz, Fabiano Nunes; Restle, João; Brondani, Ivan Luiz; Costa, Eduardo Castro da; Vaz, Ricardo Zambarda; Roso, Cledson; Carrilho, Charles de Oliveira

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi estudar diferentes níveis de suplementação energética sobre a qualidade da carcaça e da carne de vacas de descarte, de diferentes idades, terminadas no sistema de pastejo horário sobre azevém (Lolium multiflorum) mais triticale (X triticosecale). Foram utilizadas 40 vacas de descarte Charolês, agrupadas em quatro classes, em função da idade ao abate: quatro, cinco ou seis, sete ou oito e nove ou mais anos de idade, distribuídas ao acaso em quatro níveis de suplementação energética (NS): 0; 0,3; 0,6; e 0,9% do peso vivo. O grão de sorgo triturado foi o suplemento utilizado. Não houve interação significativa entre nível de suplemento e idade do animal. O nível de suplementação utilizado não afetou as características cor, textura e marmoreio da carne, assim como a composição física da carcaça, características sensoriais da carne e quebras ao descongelamento e à cocção. Com o aumento da idade, decresceu a porcentagem de músculo na carcaça, sendo de 68,5; 66,7; 65,1; e 64,3%, respectivamente. As vacas mais jovens apresentaram menor porcentagem de gordura (14,4%) do que os animais mais velhos, que apresentaram 17,9; 19,2; e 18,7% para idade ao abate de cinco ou seis, sete ou oito e nove ou mais anos, respectivamente. As vacas mais jovens apresentaram menor relação músculo + gordura / osso do que as abatidas com idade intermediária. As vacas abatidas aos quatro anos apresentaram carne mais macia (5,92 pontos) que vacas abatidas aos sete ou oito anos de idade (4,69 pontos).

    Resumo em Inglês:

    The objective of this experiment was to study different levels of energy supplementation on the carcass and meat qualitative characteristics of beef cull cows of different ages, under temporary grazing on cultivated pasture of ryegrass (Lolium multiflorum) plus triticale (X triticosecale). Fourty Charolais cows were divided into four age classes: four, five or six, seven or eight and nine or more years, and randomly alloted to four levels of supplementation (SL): 0, .3, .6 and .9% of live weight. The supplement used was grounded sorghum grain. No significant interaction was observed between supplementation level and cow age. SL did not affect meat color, texture and marbling, neither carcass physical composition, meat sensorial characteristics and thawing and cooking losses. With age increasing, decreased the muscle percentage, being 68.5, 66.7, 65.1 and 64.3%, respectively. Young cows showed lower fat percentage (14.4%) than the older animals, that showed 17.9, 19.2 and 18.7%, respectively, for five or six, seven or eigth, and nine or more years of age. Young cows showed lower muscle + fat / bone relation than the animals slaughtered with intermediate age. Cows slaughtered at four years showed more tender meat (5.92 points) than cows slaughtered at seven or eigth (4.69 points) years of age.
  • Suplementação da Silagem de Sorgo com Diferentes Fontes de Proteína para Bovinos de Corte Ruminantes

    Fontaneli, Roberto Serena; Prates, Ênio Rosa; Ramos, Paulo; Barcellos, Júlio Otávio

    Resumo em Português:

    Farelo de soja (FS), farinha de penas (FPH) e farelo de soja tratado (FST) com 0,17% de formaldeído foram utilizados como suplementos à silagem de sorgo para avaliar os seus efeitos sobre o consumo, o desempenho e a digestibilidade aparente dos nutrientes em bovinos machos. O tratamento do farelo de soja com formaldeído não diferiu do farelo de soja não tratado para todos os ítens estudados. Por outro lado, a farinha de penas apresentou menores coeficientes de digestibilidade para a MS, MO, PB, FDN e FDA (63,0; 64,9; 61,80; 56,4; e 50,9% versus 65,1; 67,0; 66,8; 58,5; e 53,6% do FS e 66,7; 68,7; 67,2; 61,9; e 57,5% do FST, respectivamente), além de propiciar menor consumo de energia metabolizável por unidade de tamanho metabólico (214 kcal/UTM para a FPH, 234 kcal/UTM para o FS e de 240 kcal/UTM para o FST). Mesmo com estas diferenças nos parâmetros acima mencionados, não foi possível detectar diferenças para o ganho de peso dos animais, de 1,5; 1,6 e 1,7 kg/dia para FPH, FS e FST, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    Soybean meal (SBM), feather meal (FTM) and treated soybean meal (TSBM) with 0.17% of formaldehyde were used as supplement of sorghum silage to evaluate the effect on intake, performance and nutrient digestibilities with young bulls. Treatment of soybean meal with formaldehyde did not differ from soybean not treated, for all studied parameters. Feather meal supplement presented lower digestibility coefficients for DM, OM, CP, NDF and ADF (63.0, 65.5, 61.8, 56.4, and 50.9%, versus 65.1, 67.0, 66.8, 58.5, and 53.6% for soybean meal and 66.7, 68.7, 67.2, 61.9 and 57.5% for treated soybean meal, respectively). It also showed lower metabolizable energy intake by unit of metabolic weight (214 kcal/MW for FTM, 234 kcal/MW for SBM and 240 kcal/MW for TSBM). Even if differences were observed for all parameters, it was not possible to detect differences in live weight gain (1.5, 1.6 and 1.7 kg/d for FTM, SBM and TSBM).
  • Substituição do Milho pela Farinha de Varredura (Manihot esculenta, Crantz) na Ração de Bezerros Holandeses.: 1. Desempenho e Parâmetros Sangüíneos Ruminantes

    Jorge, João Ricardo Vieira; Zeoula, Lúcia Maria; Prado, Ivanor Nunes do; Geron, Luiz Juliano Valério

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes níveis de substituição do milho pela farinha de varredura de mandioca (0, 25, 50, 75 e 100%, base da matéria seca), sobre o consumo e conversão alimentar, ganho médio diário e níveis de hematócrito, glicose e uréia sanguíneos. Utilizaram-se 35 bezerros holandeses puros de origem ou puros por cruzamento, não castrados, com idade aproximada de 80 dias e peso vivo médio de 80 kg, distribuídos em delineamento de blocos casualizados. Os animais foram alimentados à vontade, até atingir o consumo de 4 kg/dia de concentrado. Como volumoso, foi utilizado feno inteiro de capim tifton 85. Os animais terminaram o experimento, com peso médio de 164 kg. A elevação dos níveis de substituição ocasionou uma resposta linear decrescente no consumo de matéria seca. A conversão alimentar não diferiu entre os tratamentos. Os ganhos diários para os dois primeiros períodos de 28 dias reduziram-se linearmente, com a elevação dos níveis de substituição, mas não diferiram no último período de 28 dias, apresentando valores estimados, variando de 0,93 a 0,68, 1,10 a 0,89 e 1,09 kg/dia, respectivamente. Os níveis de hematócrito, glicose e uréia não foram influenciados pelos níveis de substituição do milho pela farinha de varredura.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this project was to evaluate the effects of different replacement levels of corn for cassava meal (0, 25, 50, 75, and 100%, dry matter basis) on the dry matter intake and feed:gain ratio, daily weight gain and levels of blood hematocrit, glucose and urea. Thirty five intact Holstein calves, averaging 80 days old and initial live weight of 80 kg, were allotted to a randomized block design and fed concentrate, ad libitum, to reach the intake of 4 kg/day. Tifton 85 bermudagrass was fed as roughage. The final average weight was of 164 kg. The dry matter intake showed a linear behavior as the replacement levels increased. The feed:gain ratio was not affected by the replacement levels. The daily weight gain for the two first periods of 28 days (period 1 and 2, respectively) reduced as the replacement levels increased, but they were not affected in the last 28 days period (period 3), and the respective values ranged from 0.93 to 0.68, 1.10 to 0.89, and 1.09 kg/day. Levels of hematocrit, glucose and urea were not affected by the replacement of corn for cassava meal.
  • Substituição do Milho pela Farinha de Varredura (Manihot esculenta, Crantz) na Ração de Bezerros Holandeses.: 2. Digestibilidade e Valor Energético Ruminantes

    Jorge, João Ricardo Vieira; Zeoula, Lúcia Maria; Prado, Ivanor Nunes do; Geron, Luiz Juliano Valério

    Resumo em Português:

    Foram utilizados 20 bezerros holandeses, não castrados, com idade média de 160 dias e peso vivo inicial de 163 kg, em delineamento inteiramente casualizado, para avaliar o efeito de cinco níveis de substituição (0, 25, 50, 75 e 100% na base da matéria seca) do milho pela farinha de varredura de mandioca sobre o consumo e digestibilidade aparente da matéria seca, proteína bruta, fibra em detergente neutro, amido e energia bruta. Não houve efeito dos níveis de substituição do milho pela farinha de varredura no consumo de matéria seca. O aumento dos níveis de farinha de varredura nas dietas proporcionou aumento linear dos coeficientes de digestibilidade aparente da matéria seca, proteína bruta, amido e energia bruta, mas não influenciou o da fibra em detergente neutro. Não houve efeito da substituição do milho pela farinha de varredura nos valores energéticos das rações.

    Resumo em Inglês:

    Twenty Holstein intact calves, averaging 160 days old and initial live weight of 163 kg, were assigned to a completely randomized design to evaluate the effect of five replacement levels (0, 25, 50, 75 and 100% in dry matter basis) of corn for cassava meal on the intake and apparent digestibility of dry matter, crude protein, neutral detergent fiber, starch and gross energy of the experimental diets. There was no effect of replacement levels of corn for cassava meal on the dry matter intake. The increase of the dietary cassava meal levels linearly increased the apparent digestibility coefficient of dry matter, crude protein, starch, and gross energy, but it did not affect the neutral detergent fiber. The replacement of corn for cassava meal did not affected the dietary energy levels.
  • Suplementação de Novilhos Mestiços em Pastejo na Época de Transição Água-Seca: Desempenho Produtivo, Características Físicas de Carcaça, Consumo e Parâmetros Ruminais Ruminantes

    Kabeya, Kelvin Shin-Iti; Paulino, Mário Fonseca; Detmann, Edenio; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Cecon, Paulo Roberto; Queiroz, Domingos Sávio de; Gomes Júnior, Paulo; Pereira, Odilon Gomes

    Resumo em Português:

    Dois experimentos foram conduzidos objetivando-se avaliar os efeitos da suplementação no período de transição água-seca (maio a setembro) sobre o desempenho produtivo, consumo de matéria seca (CMS), pH e N-amoniacal ruminais. Avaliaram-se suplementos com 30% de proteína bruta, fornecidos em nível de 3 kg/animal/dia, constituídos pelas fontes energéticas milho-grão (MILHO), milho desintegrado com palha e sabugo (MDPS) e farelo de trigo (FT). No experimento 1, foram utilizados 15 novilhos mestiços holandês-zebu, com média de 18 meses e peso vivo de 350 kg, em pastagem de Brachiaria brizantha cv. Marandu. Os animais exibiram ganhos médios de 0,85; 0,88; e 0,80 kg/animal/dia para os suplementos à base de MDPS, milho e farelo de trigo, respectivamente, não diferindo entre si. As características físicas de carcaça não foram afetadas por tratamentos. No experimento 2, empregaram-se cinco novilhos Limousin x Nelore, castrados, manejados em piquetes de Brachiaria decumbens. As mensurações apontaram reduções no CMS para os tratamentos FT e MDPS durante o mês de maio. Diferenças entre tratamentos quanto ao CMS foram observadas durante o mês de maio, sendo mais elevadas para MILHO, em comparação ao FT e MDPS. A concentração de amônia apresentou-se abaixo de 5 mg/dL de líquido de rúmen somente para o suplemento MILHO. O pH ruminal em todos os tratamentos manteve-se acima de 6,2.

    Resumo em Inglês:

    Two experiments were carried out to evaluate the effects of the supplementation in the transition period between wet and dry seasons (May to September) on the productive performance, dry matter intake (DMI), and ruminal pH and N-ammonia. Supplements with 30% of crude protein, supplied in the level of 3 kg/animal/day and constituted by the following energy sources: corn grain (MILHO), grounded corn ear (MDPS) and wheat bran (FT), were evaluated. In the experiment 1, 15 holstein-zebu steers, with average age of 18 months and live weight of 350 kg, were maintained in pasture of Brachiaria brizantha cv. Marandu. The animals showed average daily gain of .85, .88, and .80 kg/animal/day for the supplements MDPS, MILHO and FT, respectively, and did not differ to each other. The carcass physical characteristics were not affected by the treatments. In the experiment 2, five limousin x nelore steers were maintained in pasture of Brachiaria decumbens. The measures pointed reductions in the DMI for the treatments FT and MDPS during May. Differences in DMI among treatments were observed during May, being higher for MILHO, compared to FT and MDPS. The ruminal ammonia concentration only became below 5 mg/dL for the MILHO supplement. The ruminal pH in all the treatments stayed above 6.2.
  • Sistema de Suplementação Alimentar para Bovinos de Corte em Pastejo: Simulação Ruminantes

    Lana, Rogério de Paula

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho demonstrar a aplicação do Sistema Viçosa de Formulação de Rações na recomendação de suplementos alimentares para bovinos de corte com 200 e 400 kg de peso corporal, em diferentes épocas de diferimento e utilização dos pastos. Verificou-se que, para animais com 200 kg de peso corporal ganhar 1 kg/dia no pasto diferido em fevereiro e utilizado em junho ou setembro, ou diferido em abril e utilizado em junho ou setembro, houve necessidade de 2,16; 3,60; 0,50 e 3,23 kg de suplemento/animal/dia, respectivamente. Para animais com 400 kg de peso corporal, a necessidade de suplementação foi ainda maior: 4,21; 5,86; 2,48 e 5,24 kg/animal/dia. O teor de uréia (1,4; 0,9; 9,8 e 0,9; e 5,3; 0,9; 16,5 e 0,4%, respectivamente) e o teor e a composição da mistura mineral nos suplementos também variaram muito nessas diferentes situações. O Sistema Viçosa de Formulação de Rações possibilitou formular suplementos específicos para cada situação, de uma maneira rápida e eficiente, com base em equações de estimativas de consumo de suplemento em função do peso corporal do animal e nível de uréia, permitindo formular suplementos apenas para corrigir as deficiências nutricionais ou para se obter ganhos de peso mais elevados.

    Resumo em Inglês:

    This work aimed to demonstrate the application of a computer system (Sistema Viçosa de Formulação de Rações) in the recommendation of feed supplements for beef cattle with 200 and 400 kg of body weight, on different pasture deferring and utilization periods. In order to an animal of 200 kg of body weight achieve 1 kg of daily gain in a pasture deferred in February and used in June or September, or deferred in April and used in June or September, it was necessary 2.16, 3.60, 0.50 and 3.23 kg of supplement/animal/day, respectively. In order to an animal of 400 kg of body weight, the need for supplementation was even greater: 4.21, 5.86, 2.48 and 5.24 kg/animal/day. The urea content (1.4, 0.9, 9.8 and 0.9; and 5.3, 0.9, 16.5 and 0.4%, respectively) and the mineral mixture content and composition in the supplements also changed dramatically in these different situations. The computer system allows to formulate specific supplements for each situation, in a rapid and efficient way, based on equations of supplement intake as a function of animal body weight and urea level, allowing to make supplements only for correction of nutritional deficiency or to obtain higher daily gains.
  • Determinação da Cinética Ruminal da Proteína de Vários Alimentos Utilizando o Método de Inibidores In Vitro Ruminantes

    Londoño Hernández, Fernando Iván; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Lana, Rogério de Paula; Cecon, Paulo Roberto; Mancio, Antonio Bento; Paulino, Mario Fonseca; Magalhães, Karla Alves; Reis, Sandro Luiz Rosa

    Resumo em Português:

    O objetivo do presente trabalho foi estimar os parâmetros cinéticos da degradação dos compostos nitrogenados de 24 alimentos concentrados e 14 volumosos, por intermédio do método de inibidores in vitro, utilizando-se o sistema Kjeldahl. Foi utilizado líquido ruminal oriundo de bovino recebendo dieta com 60% de volumoso e 40% de concentrado. Na preparação de 1000 mL do meio fermentador, utilizaram-se 800 mL do inóculo, 2 g de NaHCO3 em 50 mL de H2O destilada, 3,2 g de pectina em 100 mL de solução McDougall, 0,234 mL de mercaptoethanol, 0,195 g de sulfato de hidrazina em 25 mL de solução McDougall e 0,045 g de cloranfenicol em 25 mL de solução McDougall. Ao meio fermentador adicionaram-se 3,2 g de amido, 3,2 g de xilose e 0,16 mL de antiespumante (Antifoam 204, Sigma Chemical Co. A-6426). Foi determinado o desaparecimento dos compostos nitrogenados dos alimentos nos tempos 0 e 2 horas, incubados na quantidade de, aproximadamente, 1,875 mg de N para cada tubo de ensaio. As estimativas referentes às taxas de degradação mostraram que os alimentos farelo de glúten de milho, caseína, grão de amendoim moído, cama de frango contendo casca de café como material absorvente e raspa de mandioca possuem proteínas de rápida degradação, observando-se as mais lentas taxas de degradação para o fubá de milho, a farinha de carne e ossos, a cama de frango contendo capim-elefante como material absorvente, a levedura de cana-de-açúcar e a farinha de penas. De maneira geral, os parâmetros da degradação apresentaram resultados semelhantes aos reportados in situ. O método dos inibidores in vitro permitiu uma avaliação rápida e eficiente da cinética de degradação da proteína bruta dos alimentos concentrados. As taxas de degradação de alguns alimentos volumosos foram subestimadas.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to evaluate the kinetics parameters of nitrogen compounds degradation for 24 concentrate feedstuffs and 14 grasses, by means of an inhibitor in vitro method, using a Kjeldahl system. Ruminal fluid from steer fed diet with 60:40 forage to concentrate ratio was used. It was used a 800 mL of ruminal fluid, 2 g of NaHCO3 in 50 mL of distilled water, 3.2 g of pectin in 100 mL of McDougall, 0.234 mL of mercaptoethanol and 0.195 g of hidrazine sulfate in 25 mL of McDougall and 0.045 g of chloramphenicol in 25 mL of McDougall, to prepare 1000 mL of inoculum. It was added 3.2 g of starch, 3.2 g of xylose and 0.16 mL of Antifoam 204 (Sigma Chemical Co. A-6426) to the inoculum. The nitrogen disappearance of feedstuffs was determined at 0 and 2 hours in, approximately, 1.875 mg of N incubated on each vessel. Data of degradation rates indicated that corn gluten feed, casein, dry grounded peanut grain, broiler litter using as adsorvent coffee rind, and cassava rasp showed the highest rates of protein degradation and the slowest degradation rates were obtained with corn meal, meat and bone meal, broiler litter using elephantgrass as adsorvent, sugar cane yeast and feather meal. The degradation parameters were alike as reported in situ. This approach offered a rapid and efficient evaluation of nitrogen degradation kinetic for concentrate feedstuffs. Nitrogen degradation rates of some grasses were underestimated.
  • Avaliação da Composição de Vários Alimentos e Determinação da Cinética Ruminal da Proteína, Utilizando o Método de Produção de Gás e Amônia in Vitro Ruminantes

    Londoño Hernández, Fernando Iván; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Paulino, Mario Fonseca; Mancio, Antônio Bento; Cecon, Paulo Roberto; Lana, Rogério de Paula; Magalhães, Karla Alves; Reis, Sandro Luiz Rosa

    Resumo em Português:

    Realizaram-se determinações químicas e estudos sobre a cinética ruminal dos compostos nitrogenados de 24 alimentos concentrados e 10 volumosos, utilizando as medições das concentrações de nitrogênio solúvel em ácido tricloroacético e a produção de gás. Foram utilizados 200 mL de líquido ruminal e 800 mL do meio fermentador para a incubação de 100 tubos. Para 400 mL do meio fermentador foi pesado 1,0 g de trypticase e adicionado 0,1 mL de uma solução de microminerais. Para 200 mL da solução tampão pesaram-se 0,8 g de bicarbonato de amônia e 7 g de bicarbonato de sódio e, para preparar 200 mL da solução de macrominerais, foram pesados 1,15 g de fosfato de sódio dibásico, 1,25 g de fosfato de potássio dibásico e 0,1 g de sulfato de magnésio. Foram preparados 100 mL de solução redutora, pesando 0,64 g de cisteína-HCL, 0,64 g de sulfeto de sódio, adicionando-se 4 mL de hidróxido de sódio 1N e água destilada. A degradação dos compostos nitrogenados dos alimentos foi determinada nos tempos 6 e 12 horas, incubando-se 1,875 mg de N com 0, 33, 67 e 100 mg de amido, 6 mL do meio fermentador, 4 mL da mistura líquido ruminal-meio fermentador e 0,1 mL da solução redutora utilizando-se CO2. As estimativas das taxas de degradação, nos tempos 6 e 12 horas, mostraram que farelo de glúten de milho, caseína, grão moído de amendoim, raspa de mandioca, silagem de sorgo com e sem inóculo, silagem de milho e capim-gordura apresentaram proteínas de rápida degradação. A mais lenta degradação foi observada para os alimentos: levedura de cana-de-açúcar, farinha de penas, farinha de peixe, cama de frango de cepilha de madeira e capim-braquiária. As estimativas foram maiores que as observadas previamente com o método de inibidores, para os alimentos volumosos. Recomenda-se utilizar o tempo de 12 horas para a avaliação dos concentrados e 6 horas para os volumosos.

    Resumo em Inglês:

    Chemical determinations and kinetics studies of nitrogen compounds of 24 concentrate feedstuffs and 10 grasses were made using the concentrations of soluble nitrogen in TCA and gas production. It was used 200 mL of ruminal fluid and 800 mL of medium for 100 vessels. It was used 1.0 g of trypticase and 0.1 mL of microminerals solution to prepare 400 mL of medium. It was used 0.8 g of ammonium bicarbonate and 7 g of sodium bicarbonate to prepare 200 mL of buffer solution and, to prepare 200 mL of macromineral solution, 1.15 g of Na2HPO4 anhydrous, 1.25 g of KH2PO4 anhydrous and 0.1 g of MgSO4.7H2O were weighed. Reducing solution was prepared with 0.64 g of cysteine-HCL, 0.64 g of sodium sulfide and 4 mL of 1N NaOH. The disappearance of nitrogen compounds of feedstuffs was determined at 6 and 12 hours, where 1.875 mg of N was incubated with 0, 33, 67, 100 mg oh starch, 6 mL of medium, 4 mL of ruminal fluid-medium mixture and 0.1 mL of reducing solution using CO2. Data of degradation rates indicated that corn gluten feed, casein, dry grounded peanut grain, cassava rasp, sorghum silage with or without inoculum, corn silage and honeygrass showed the highest rates of protein degradation and the slowest degradation rates were obtained by sugar cane yeast, feather meal, fish meal, broiler litter using wood rind as adsorvent and signalgrass. Estimates of degradation rates of forage feedstuffs were higher than degradation rates estimated previously by an inhibitor method. It is recommended to use 12 hours for incubation of concentrate feedstuffs and 6 hours for grasses.
  • Avaliação de Dois Métodos in vitro para Determinar a Cinética Ruminal e a Digestibilidade Intestinal da Proteína de Vários Alimentos Ruminantes

    Londoño Hernández, Fernando Iván; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Lana, Rogério de Paula; Mancio, Antonio Bento; Paulino, Mario Fonseca; Cecon, Paulo Roberto; Valadares, Rilene Ferreira Diniz; Magalhães, Karla Alves; Sandro Luiz Rosa, Reis

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a degradabilidade ruminal e a digestibilidade intestinal dos compostos nitrogenados de 18 alimentos concentrados e quatro alimentos volumosos, utilizando o método de inibidores com digestão intestinal em HCL-pepsina-pancreatina e o método de três estádios. No método dos inibidores, cada alimento foi incubado, nos tempos 0 e 2 horas, na quantidade de 1,875 mg de N, utilizando-se três tubos de incubação, sendo um deles deixado para avaliação da digestão intestinal. No segundo método, aproximadamente 5 g da amostra de cada alimento foram incubados durante 16 horas no rúmen de bovino recebendo dieta com 60% de volumoso e 40% de concentrado. Uma quantidade de 15 mg de N residual do rúmen de cada alimento foi colocada em tubos de digestão (frascos de 50 mL) para serem incubados em HCL-pepsina-pancreatina durante 25 horas. A digestibilidade intestinal da proteína não-degradada no rúmen dos alimentos avaliados não foi constante. O método dos inibidores estimou melhor a degradação ruminal da proteína bruta e o método de três estádios, a digestibilidade intestinal da proteína não-degradada no rúmen.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to evaluate the ruminal disappearance and nitrogen intestinal digestibility of 18 concentrate feedstuffs and four grasses, using an in vitro inhibitor with HCL-pepsin-pancreatin solutions and the three-step method. The disappearance of nitrogen compounds of feedstuffs was determined at 0 and 2 hours using 1.875 mg of N incubated on each three vessels. One of the vessels was submitted to intestinal digestion. On the second method, approximately 5 g of samples were incubated, during 16 hours, in the rumen of a steer fed a diet with 60:40 forage to concentrate ratio. After the incubation period, samples containing 15 mg of residual N were incubated in HCL-pepsin-pancreatin solutions during 25 hours. Data of intestinal digestibility of ruminal undegradable protein was not constant. The inhibitor method was more efficient to evaluate and predict kinetic parameters of ruminal degradation and the three-step method for intestinal digestibility of ruminal undegradable protein.
  • Consumo e Digestibilidade Aparente das Silagens de Milho (Zea mays L.), Sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench) e Girassol (Helianthus annuus L.) Ruminantes

    Mizubuti, Ivone Yurika; Ribeiro, Edson Luís de Azambuja; Rocha, Marco Antônio da; Silva, Leandro das Dores Ferreira da; Pinto, Andréa Pereira; Fernandes, Walberto Costa; Rolim, Melissa Alves

    Resumo em Português:

    O ensaio foi realizado com o objetivo de determinar o consumo médio diário (CMD) e o coeficiente de digestibilidade aparente (CDA) dos nutrientes das silagens de milho, sorgo e girassol, em ovinos, e avaliar o balanço de nitrogênio. Foram utilizados nove ovinos machos, castrados, em um delineamento em quadrado latino 3x3 (três tratamentos e três períodos), alojados em gaiolas metabólicas. O CMD de matéria seca (MS), fibra em detergente ácido (FDA) e proteína bruta (PB) das silagens de milho e girassol não diferiram entre si. O CMD de fibra em detergente neutro (FDN) e extrato etéreo (EE) foram maiores para as silagens de milho e girassol, respectivamente. Os CDA da MS e EE foram maiores para a silagem de girassol e menores para a silagem de sorgo. Os CDA da FDN e PB foram similares para todas as silagens.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was carried out with the objective of determining the daily average intake (DAI) and apparent digestibility coefficient (ADC) of corn, sorghum and sunflower silages nutrients. The nitrogen balance was also evaluated. Nine castrated, male sheeps, kept in metabolism cages, in a 3 x 3 (three treatments and three periods), latin square design, were used. DAI of dry matter (DM), acid detergent fiber (ADF) and crude protein (CP) of corn silage of sunflower silage did not differ. DAI of neutral detergent fiber (NDF) and ether extract (EE) were higher in corn and sunflower silages, respectively. ADC of DM and EE were higher in sunflower silage than in sorghum silage. ADC of NDF and CP were similar for all silages.
  • Palma Forrageira (Opuntia ficus indica Mill) em Substituição à Silagem de Sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench) na Alimentação de Vacas Leiteiras Ruminantes

    Wanderley, Walmir Lima; Ferreira, Marcelo de Andrade; Andrade, Dulciene Karla Bezerra de; Véras, Antônia Sherlânea Chaves; Farias, Iderval; Lima, Luís Evandro de; Dias, Argélia Maria de Araújo

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar o desempenho de vacas da raça Holandesa em lactação, alimentadas com rações contendo diferentes níveis (0, 12, 24 e 36%) de palma forrageira (Opuntia ficus indica Mill) em substituição à silagem de sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench). Foram utilizadas oito vacas distribuídas em dois quadrados latinos (4x4). Cada período experimental teve duração de 21 dias, sendo 14 destinados à adaptação dos animais às rações e sete para coleta. Os consumos de matéria seca (MS), em kg/dia, % de PV e em relação ao peso metabólico (g/kg0,75), e matéria orgânica e carboidratos totais, expressos em kg/dia, não foram influenciados pela adição de palma na ração, apresentando valores médios de 20,18; 3,41; 167,80; 18,86; e 14,85, respectivamente. O consumo de carboidratos não-fibrosos, em kg/dia, aumentou, e os de fibra em detergente neutro, em kg/dia e % de PV, fibra em detergente ácido; proteína bruta e extrato etéreo, expressos em kg/dia, diminuíram linearmente com a inclusão de palma na ração. O consumo de sódio não foi influenciado pela adição de palma na ração, com valor médio de 29,45g/dia. Os consumos de potássio e magnésio aumentaram e o de fósforo diminuiu linearmente com a adição de palma na ração. Não houve efeito da inclusão de palma sobre a produção de leite com e sem correção para 3,5% de gordura, cujos valores médios foram de 25,01 e 26,97kg/dia, respectivamente. O teor de gordura do leite foi influenciado de forma quadrática, sendo o teor máximo estimado em 4,08%, com 20,51% de palma na ração. A conversão alimentar aumentou linearmente com a inclusão de palma.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was conducted to evaluate the performance of lactating Holstein cows fed diet with different replacement levels (0, 12, 24 and 36%) of forage cactus (Opuntia ficus indica Mill) for sorghum silage (Sorghum bicolor (L.) Moench). Eight cows were assigned to a two 4x4 latin square design. Each experimental period lasted 21 days, 14 days for adaptation and 7 days for data collection. The intakes of dry matter (DM) in kg/day, % of live weight (LW) and g/kg0,75, organic matter and total carbohydrates in kg/day, were not affected by the forage cactus levels (20.18, 3.41, 167.80, 18.86, and 14.85, respectively). The nonfiber carbohydrates (kg/day) intake increased and the intakes of neutral detergent fiber (kg/day and % of LW), acid detergent fiber, crude protein and ether extract (kg/day) linearly decreased as the forage cactus levels increased. The sodium intake was not affected by the inclusion of forage cactus, with average value of 29.45g/day. The potassium and magnesium intake increased and phosphorus intake linearly decreased. The milk production and fat corrected milk was not affected by the forage cactus levels (25.01 and 26.97 kg/day, respectively). There was a quadratic effect of levels of forage cactus on the milk fat concentration, with maximum milk fat of 4.08% with 20.51% of forage cactus. Feed:milk production ratio linearly decreased as the forage cactus levels increased.
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