1 |
Adebola (2023)Adebola, T. (2023). The legal construction of geographical indications in Africa. The Journal of World Intellectual Property, 26(1), 3-29.
|
The legal construction of geographical indications in Africa
|
Discute como organizações e países africanos constroem seus sistemas de IG. |
Revisão de literatura |
Países da África |
2 |
Bashir (2020)Bashir, A. (2020). Protection of geographical indication products from different states of India. Journal of Intellectual Property Rights, 25(3-4), 74-79.
|
Protection of geographical indication products from different states of India
|
Analisa as IGs na Índia e a interação com os stakeholders indicando que a estrutura legal disponível para a proteção de IGs é bastante insignificante em termos de escopo, efeito e proteção. |
Estudo de caso |
Índia |
3 |
Bustamante (2019)Bustamante, J. C. (2019). Intellectual property rights as branding services for exports value-adding: an analysis of Chile-s-Sello de Origen-programme. International Journal of Intellectual Property Management, 9(3-4), 315-341.
|
Intellectual property rights as branding services for exports value-adding: An analysis of Chile's 'sello de origen' programme
|
Mostra como IGs, DOs, marcas coletivas e de certificação são ativos intangíveis usados como serviços de branding. |
Estudo de caso |
Chile |
4 |
Castelló (2021)Castelló, E. (2021). The will for terroir: a communicative approach. Journal of Rural Studies, 86, 386-397.
|
The will for terroir: A communicative approach
|
Discute o conceito de terroir à luz das práticas comunicacionais. |
Revisão da literatura |
Espanha |
5 |
Carbone (2017)Carbone, A. (2017). Food supply chains: coordination governance and other shaping forces. Agricultural and Food Economics, 5(1), 3.
|
Food supply chains: Coordination governance and other shaping forces
|
Discute como o funcionamento e o desempenho das cadeias alimentares são afetados pela forma como os stakeholders estão inseridos nas cadeias, pelos modos de coordenação e pelo tipo de governança. |
Descritiva |
Não se aplica |
6 |
Cerdan et al. (2018)Cerdan, C., Andrade, N., Silva, A. L., Vieira, H., Silva, E., & Le Guerroue, J. L. (2018). Agricultural research, a key factor in promoting collective dynamics in rural area: the” Vales da Uva Goethe” Geographical Indication (IG) in Brazil. Cahiers Agricultures, 27(2), 1.
|
Agricultural research, a key factor in promoting collective dynamics in rural area: The “vales da uva goethe” geographical indication (IG) in Brazil
|
Analisa como a pesquisa pode fortalecer as dinâmicas coletivas em territórios rurais. |
Estudo de caso |
Brasil |
7 |
Drivas & Iliopoulos (2017)Drivas, K., & Iliopoulos, C. (2017). An empirical investigation in the relationship between PDOs/PGIs and trademarks. Journal of the Knowledge Economy, 8, 585-595.
|
An empirical investigation in the relationship between PDOs/PGIs and trademarks
|
Examina empiricamente a relação entre IGs e marcas. |
Revisão de literatura |
Países da União Europeia |
8 |
García-Hernández et al. (2022)García-Hernández, C., Ruiz-Fernández, J., & Rodríguez-Gutiérrez, F. (2022). Geographical indications in cheese mountain areas: opportunity or threat to landscape and environmental conservation? The case of Cabrales (Spain). Applied Geography, 146, 102753.
|
Geographical indications in cheese mountain areas: Opportunity or threat to landscape and environmental conservation? the case of cabrales (Spain)
|
Examina o impacto das IGs em áreas montanhosas queijeiras, explorando o seu potencial para contribuir para a sustentabilidade paisagística e ambiental. |
Estudo de caso |
Espanha |
9 |
Ingram et al. (2020)Ingram, V., Hansen, M. E., & Bosselmann, A. S. (2020). To label or not? Governing the costs and benefits of geographic indication of an African forest honey value chain. Frontiers in Forests and Global Change, 3, 102.
|
To label or not? governing the costs and benefits of geographic indication of an African forest honey value chain
|
Verifica da realidade dos benefícios da IG do mel branco de Oku. |
Estudo de caso |
Camarões |
10 |
Kohsaka & Miyake (2021)Kohsaka, R., & Miyake, Y. (2021). The politics of quality and geographic indications for non-timber forest products: applying convention theory beyond food contexts. Journal of Rural Studies, 88, 28-39.
|
The politics of quality and geographic indications for non-timber forest products: Applying convention theory beyond food contexts
|
Examina como a qualidade é definida, redefinida e dinamicamente formulada entre os stakeholders sob pressões políticas e do mercado global ao registrar IGs para produtos florestais não-madeireiros não comestíveis (PFNMs). |
Estudo de caso |
Japão |
11 |
Kokthi et al. (2021)Kokthi, E., Guri, G., & Muco, E. (2021). Assessing the applicability of geographical indications from the social capital analysis perspective: evidences from Albania. Economia e Sociologia, 14(3), 32-53.
|
Assessing the applicability of geographical indications from the social capital analysis perspective: Evidences from Albania
|
Explora a prontidão dos stakeholders locais em uma área rural para empreender as ações coletivas necessárias para criar uma IG do queijo para protegê-lo da competitividade desleal fornecida pela usurpação da marca. |
Estudo de caso |
Albânia |
12 |
Mancini et al. (2022)Mancini, M. C., Guareschi, M., Bellassen, V., & Arfini, F. (2022). Geographical indications and public good relationships: evidence and policy implications. EuroChoices, 21(2), 66-71.
|
Geographical indications and public good relationships: Evidence and policy implications
|
Mostra que, devido às condições geográficas locais únicas, o aroma e o sabor do chá Kangra é diferente do chá produzido em outras partes da Índia, o que resultou em fama mundial no passado. |
Estudo de caso |
Índia |
13 |
Manisha et al. (2022)Manisha, Rao, R. V. S., Reddy, B. S., & Verma, P. (2022). What is brewing with Kangra tea!! FIIB Business Review, 8(2), 94-101.
|
What is brewing with kangra tea!!
|
Apresenta a análise das principais restrições enfrentadas por diferentes partes interessadas da cadeia de valor do chá Kangra. |
Estudo de caso |
Índia |
14 |
Mariani et al. (2021)Mariani, M., Cerdan, C., & Peri, I. (2021). Origin food schemes and the paradox of reducing diversity to defend it. Sociologia Ruralis, 61(2), 465-490.
|
Origin food schemes and the paradox of reducing diversity to defend it
|
Explora os efeitos de padronização da OFS na diversidade de práticas e conhecimentos locais. |
Estudo de caso |
França |
15 |
Marie‐Vivien (2020)Marie‐Vivien, D. (2020). Protection of geographical indications in ASEAN countries: convergences and challenges to awakening sleeping geographical Indications. The Journal of World Intellectual Property, 23(3-4), 328-349.
|
Protection of geographical indications in ASEAN countries: Convergences and challenges to awakening sleeping geographical indications
|
Investiga como as IGs se desenvolveram na ASEAN e na Ásia, a nova área mais ativa para IGs em todo o mundo. |
Descritiva |
ASEAN (Vietnã Camboja, Tailândia, Indonésia, Malásia, Laos, Singapura, Myanmar), Japão e Índia |
16 |
Millet et al. (2020)Millet, M., Keast, V., Gonano, S., & Casabianca, F. (2020). Product qualification as a means of identifying sustainability pathways for place-based agri-food systems: the case of the GI Corsican grapefruit (France). Sustainability, 12(17), 7148.
|
Product qualification as a means of identifying sustainability pathways for place-based agri-food systems: The case of the GI Corsican grapefruit (France)
|
Constrói uma tipologia de relações entre agricultores fornecedores de leite e laticínios, com base na teoria dos mundos de valor (do industrial ao artesanal). |
Estudo de caso |
Córsega |
17 |
Millet & Casabianca (2019)Millet, M., & Casabianca, F. (2019). Sharing values for changing practices, a lever for sustainable transformation? The case of farmers and processors in interaction within localized cheese sectors. Sustainability, 11(17), 4520.
|
Sharing values for changing practices, a lever for sustainable transformation? the case of farmers and processors in interaction within localized cheese sectors
|
Estudam as relações entre os stakeholders das IGs da Córsega e dos Pirenéus Ocidentais (WP), regiões onde os queijos tradicionais (IG Brocciu e IG Ossau-Iraty) são produzidos com leite de ovelha. |
Qualitativa |
Córsega e Pirineus Ocidentais |
18 |
Mishra & Fatesaria (2022)Mishra, A., & Fatesaria, H. (2022). Basmati rice: the on-going domestic challenge. Journal of Intellectual Property Rights, 27(2), 100-106.
|
Basmati rice – the on-going domestic challenge
|
Examina os argumentos encaminhados para a não inclusão dos distritos de Madhya Pradesh no pedido de IG para Basmati e critica o mal-entendido por trás do motivo de adquirir esta etiqueta. |
Estudo de caso |
Índia |
19 |
Neilson et al. (2018)Neilson, J., Wright, J., & Aklimawati, L. (2018). Geographical indications and value capture in the Indonesia coffee sector. Journal of Rural Studies, 59, 35-48.
|
Geographical indications and value capture in the Indonesia coffee sector
|
Avaliar os impactos sobre o desenvolvimento de IGs formalmente registradas (protegidas) no setor cafeeiro indonésio. |
Estudo de caso |
Indonésia |
20 |
Niederle et al. (2017)Niederle, P. A., Mascarenhas, G. C. C., & Wilkinson, J. (2017). Governança e institucionalização das indicações geográficas no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, 55(1), 85-102.
|
Governança e institucionalização das indicações geográficas no Brasil
|
Analisa o processo de governança e institucionalização desse mecanismo. |
Revisão de literatura |
Brasil |
21 |
Owen et al. (2020)Owen, L., Udall, D., Franklin, A., & Kneafsey, M. (2020). Place-based pathways to sustainability: Exploring alignment between geographical indications and the concept of agroecology territories in Wales. Sustainability, 12(12), 4890.
|
Place-based pathways to sustainability: Exploring alignment between geographical indications and the concept of agroecology territories in Wales
|
Narra em uma análise de conteúdo de documentos de especificação de produtos de IGs e dados de entrevistas com partes interessadas em IGs. |
Descritiva |
País de Gales |
22 |
Pérez-Akaki et al. (2021)Pérez-Akaki, P., Vega-Vera, N. V., Enríquez-Caballero, Y. P., & Velázquez-Salazar, M. (2021). Designation of origin distillates in Mexico: value chains and territorial development. Sustainability, 13(10), 5496.
|
Designation of origin distillates in Mexico: value chains and territorial development
|
Estuda duas IGs mexicanas e analisa como suas cadeias de valor foram construídas e seu impacto no desenvolvimento territorial. |
Estudo de caso |
México |
23 |
Pick & Marie-Vivien (2021)Pick, B., & Marie-Vivien, D. (2021). Representativeness in geographical indications: a comparison between the state-driven and producer-driven systems in Vietnam and France. Sustainability, 13(9), 5056.
|
Representativeness in geographical indications: A comparison between the state-driven and producer-driven systems in Vietnam and France
|
Explora as questões de representatividade e participação nos processos coletivos envolvidos na elaboração das especificações das IGs e na governança das iniciativas de IGs. |
Estudo de caso |
Vietnã e França |
24 |
Priyadarshini & Iyer (2020)Priyadarshini, T., & Iyer, K. (2020). Sustenance of languishing craft-Gollabhama Saree of Siddipet, Telegana, India. Man-Made Textiles in India, 98(12), 403-410.
|
Sustenance of languishing craft – gollabhama saree of siddipet, telegana, India
|
Estuda o caso sobre a IG de Saree na índia. |
Estudo de caso |
Índia |
25 |
Sekine (2021)Sekine, K. (2021). The potential and contradictions of geographical indication and patrimonization for the sustainability of indigenous communities: a case of cordillera heirloom rice in the Philippines. Sustainability, 13(8), 4366.
|
The potential and contradictions of geographical indication and patrimonization for the sustainability of indigenous communities: A case of cordillera heirloom rice in the Philippines
|
Analisa se a IG e a patrimonialização contribuem para a sustentabilidade das comunidades de IP na Cordilheira. |
Estudo de caso |
Filipinas |
26 |
Uchiyama et al. (2017)Uchiyama, Y., Tanaka, Y., Matsuoka, H., & Kohsaka, R. (2017). Expectations of residents and tourists of agriculture-related certification systems: analysis of public perceptions. Journal of Ethnic Foods, 4(2), 110-117.
|
Expectations of residents and tourists of agriculture-related certification systems: Analysis of public perceptions
|
Considera os gaps entre moradores e turistas e afirma que tomar medidas para resolvê-los pode contribuir para a gestão das áreas certificadas pela colaboração dos stakeholders. |
Estudo de caso |
Japão |
27 |
van der Merwe et al. (2018)van der Merwe, M., Kirsten, J. F., & Trienekens, J. H. (2018). The Karoo Meat of Origin certification scheme: a silver bullet? The International Food and Agribusiness Management Review, 21(5), 655-668.
|
The karoo meat of origin certification scheme: A silver bullet?
|
Entende a noção de Karoo Lamb como uma IG e o posterior estabelecimento do esquema de certificação Karoo Meat of Origin. |
Estudo de Caso |
África do Sul |
28 |
Vandecandelaere et al. (2020)Vandecandelaere, E., Teyssier, C., Barjolle, D., Fournier, S., Beucherie, O., & Jeanneaux, P. (2020). Strengthening sustainable food systems through geographical indications: evidence from 9 worldwide case studies. Journal of Sustainability Research, 4(3), 1.
|
Strengthening sustainable food systems through geographical indications: Evidence from 9 worldwide case studies
|
Apresenta resultados de pesquisa de uma coleta e análise de dados sobre o impacto econômico dos processos de IG em todo o mundo. |
Estudo de Caso |
Não se aplica |
29 |
Warui et al. (2020)Warui, M. W., Mburu, J., Kironchi, G., & Gikungu, M. (2020). Existing value addition initiatives enhancing recognition of territorial traits of three Kenyan honey. The Journal of World Intellectual Property, 23(3-4), 598-605.
|
Existing value addition initiatives enhancing recognition of territorial traits of three Kenyan honey
|
Avalia as iniciativas existentes de agregação de valor, aumentando o reconhecimento de características territoriais ou locais do mel queniano, ou seja, mel de Kitui, West Pokot e Baringo. |
Estudo de caso |
Quênia |